Decentrala Sastanak

moje misli si preveo u reči, hvala ti, svo vreme sam ovo pokušavao da kažem.

Ovo mi dalje nije jasno. Koji tačno deo statuta ovo govori?

Usput, i @fram3d kaže da saradnja sa pravnim licima nije zabranjena (što smo i videli iz primera koje sam naveo):

Da, moja greska, ostalo je nedefinisano, zbog cega je i ostao taj “intutivni osecaj”, ali ne i zapisano pravilo.

Iz trenutnog statuta, proizilazi da je saradnja sa pravnim licima dozvoljena, ali uzimanje novca od njih nije.

Quote iz threada, zapisnik

defnisanje donacija i saradanje
Trebamo da definisemo donaciju sta tacno znaci i saradnju. Na sastanku se ne slazemo da li je uopste donacija razlicita od saradnje. Jedna ideja je bila da je sve donacija, npr. da je donacija KC Grada prostor gde smo drzali pajton. Jos jedna ideja je bila da je donacija novac ili hardver, a saradnja je zajednicka akcija/rad sa nekim(nekom organizacijom ili pojedincem). Uglavnom svakako tacka i tema za naredne sastanke.

zapisnik 24.05.23, ovo bi trebalo dovrsiti

• iz statuta sto pise “u duhu Decentrale” da se izmeni i dopuni sa konkretnim principima

Bilo je diskusija o predlozima, ali su ostali nedovrseni, kao i statut, tadasnji clanovi su ostali iscrpljeni posle cega je sve pauzirano, a fokus je presao na ostale aktivnosti, sirenja DCT, predavanja, itd…

Moje misljenje je da bi saradnja ili pomoc kako bi neka strana zaradila novac trebalo definisati, to je slucaj koji @fram3d naziva loophole-om. Neki od razloga su navedeni u tekstu pod naslovom “Negativan uticaj”.

Jos par linkova na temu statuta, ako nekog zanima.

@hugo statut nije savrsen, nije dobro definisan i o tome sam pisao i pricao na sastancima vise puta. Imao sam i predloge da tacno definisemo te stvari, ali su ostali iz kolektiva smatrali da ako nabrajamo sve to da ce statut postati nepotrebno predugacak, a da su ove stvari ljudima jasne.

Ja smatram da sve treba precizno definisati i pisem dosta tekstova ovde pokusavajuci sve to da dobro definisem i objasnim. Dosta sastnaka sam sazivao i pokretao dosta tacaka, ja se trudim koliko mogu da sve dobro definisem, ali ljude, tebe izgleda takodje, izgleda da zamara “birokratija”. Ja mislim da je bitno definisati stvari da bi se izbegle buduce nesuglasice.

Ovo moje misljenje o tumacenju definisanju tog dela pravnog statuta sam mnogo puta presao, ali ponovicu opet, iako smo pricali na proslom sastanku, kao i detaljno u tekstu o korenu svih principa Decentrale, koji planiram da predlozim da bude usvojen kao nepromenjivi deo statuta na sastanku posle sledeceg. Ja se stvarno trudim sve da objasnim, ali nije lako, barem meni, ako nekome jeste, neka proba sam da definise, pa cu ja da zauzmem vasu poziciju samo da stojim sa strane i kritikujem.

Nisam nikada rekao da pise u statutu da pomaganje pravnim licima za finansiranje je zabranjeno, niti sam lepo napisao tu recenicu u mom odgovoru tebi da pomazemo pravnim licima da dobijaju finansije. Tu sam hteo reci da pomazemo drugima da dobijaju finansije od pravnih lica, sto takodje naravno nije definisano u nasem statutu, ali sam pokusao tu da objasnim da gubi smisao nase pravilo ako to radimo.

Znaci, nas statut kaze da Decentrala ne dobija finansije od pravnih lica, sto je i ne moguce jer Decentrala nije sama pravno lice i samim tim legalno ni ne mogu, koliko znam da druga pravna lica doniraju nama, barem je to prakticno tako.
Ako bi Decentrala pomagala drugim enitetima (koja god bila, fizicka, pravna, neformalna) da dobijaju finansije od pravnih lica, nijedan clan pojedinacno, niti kolektivno ne bi imao ni najmanji problem da zaobobidje ovo pravilo i dobije apsolutno identicni efekat.

Kao primer sam dao da clanovi Decentrale (recimo svi) naprave novu organizaciju (pravno lice ili neformalno) i nazovu ga “Decentrala” ili nekako drugacije “Nije Decentrala” i onda prime donacije od tih pravnih lica i taj novac proslede organizaciji Decentrale ili njenim clanovima, dobija se identicni efekat.
Ja razumem da mi ne mozemo uvek da budemo sigurni da neko nije uzeo donacije u ime Decentrale, kao sto nismo ni znali za radio krov, ali kada saznamo, smatram da trebamo da reagujemo na to, samoincijativno i da to zaustavimo kako smo u mogucnosti. Nijedna kolektivna incijativa ne moze da pocne bez licne incijative.

Sa obizorm da se fokusirate na moju incijativu da zaustavim, sto ja smatram (a izgleda i skoro svi ostali sa proslog sastanka) kao krsenje nasih principa, bez prethodne potvrde ili najave, ja sam pokusao da objasnim moje razloge zasto sam reagovao hitno (ne da bih zaustavio servis, nego da bih onesposobio migraciju tog servisa). Ja razumem ako se ne slazu ljudi sa tim, ali smatram da ako je neko zeleo drugacije da to sprovede, kao i svaku drugu incijativu u Decentrali, da je trebao da je preuzme sam.
Ja znam da dosta vas nije bilo upuceno u to, pa nije reagovalo, ali ja nisam bio najupuceniji. Neki ljudi su znali dugo pre mene, i nikakva zvanicna incijativa nije preduzeta od njih. Ja nisam gubio vreme, ja imam dosta incijativa i ne zelim da preterano gubim vreme o tome, ali onda isti ti ljudi koji su znali pre mene, su najvise i mene napali na to kako sam izbrisao server, umesto da se pitaju zasto oni nisu pokrenuli diskusiju o tome pre, kao zvanicnu tacku, kao anketu ili sta god. Ja sam uradio koliko sam bio u mogucnosti i mislim da je besmisleno da mene neko napada, zato sto sam reagovao sa vise truda neko bilo ko drugi, ali nedovoljno po svacijim izgleda visokim standardima.

Ovo je princip naseg funkcionisanja, oduvek bio, i mnogo puta napominjan kada god neko pita da li nesto da radimo. Ja (i vremenom i drugi) smo poceli da im govorimo, “samo uradi”, “nemoj da pitas za dozvolu, uradi i ako mislis da se vecina nece sloziti, samo pitaj unapred tada, ne treba ti eksplicitna dozvola za nista”. To je i praksa za svu sistemsku administraciju i svaki dogadjaj i odnose sa ostalim organizacijama. Nikada nisam pitao za dozvolu prethodno i nekada ne bih ni objavio ostalima. Brisao sam servise, pravio nove i predstavljao Decentralu na raznim mestima. Preuzeo sam incijativu, i nikome nije smetalo i nije mi nikada bila namera da uradim nesto protiv volje ostalih, samo iz prakticnih razloga, nisam hteo da posvetim previse vremena na ovu nepotrebnu birokratiju, sa kojom izgleda i ti imas problem, mada izgleda da tebi smeta, mada tebi izgleda vise smeta sama duzina statuta, nego da neko vise puta dnevno obavestava o svakoj akciji koju sprovodi.

Moja reakcija nije bila zlonamerna i iskreno nisam predpostavio da ce iko imati problem sa takvim postupkom i iako nije izglasano na proslom sastanku (nadam se da ce na sledecem) i iako niko osim mene samog nije pokrenuo tacku da se moje aktivnosti stave u pitanje, nego se samo neformalno kuka bez ikakve incijative i iako niko drugi nije pokrenuo sastanak da bi o ovome pricali, osim mene samog, da pitam ostale da li je ok ovo sto sam uradio, mislim da je moja savest i trud oko ovoga sasvim cista.

Da li ste vi uradili koliko ste mogli, da li ste mogli biti vise ukljuceni, da li ste mogli sami da reagujete pre mene, to je na vama, ja sam uradio koliko sam mogao, kako sam mogao i kako sam iskreno mislio da je u interesu, prethodnoj ustaljenoj praksi i posledice pravila statuta. Ako se ispostavi da niste zeleli da se radio server brise, ok, izglasajte to, ja necu biti na sastanku da vas mrko gledam i priznacu moju losu procenu, ali ako se idalje slazete sa mojim postupkom, onda nesto nije uredu sa fokusom na kritku mene, a ne na clanove koji su znali pre mene i nisu reagovali.

Sto se tice ko je bio upleten i da li je Decentrala bila upletena i koliko, od samog pocetka Decentrala je namestala radio i ta akcija je bila javno objavljena unapred na forumu. To sto drugi nisu pratili i bili zaintersovani i nisu bolje istrazili, to nije moja odgovornost, ja se trudim koliko mogu da detaljno komuniciram i to radim daleko detaljnije i iskrenije od ostatka clanova Decentrale kao i Drusvenog Centra Krov.
Ja sam licno namestio prvu verziju tog radija, sasvim sam. Ja sam licno napravio VM na Decentralinom serveru za drugu verziju radija koji je do sada bio u funkciji i namestio port forwarde. Ja sam licno kupio domen za dc krov i namestio pod domene i SSL sertifikate i to nista nije bila tajna, ali nije naravno svaki detalj objavljivan na forumu i na kraju krajeva da nisam sam namestao i da nije bilo na Decentralinim serverima, ne bih ga mogao sada ni obrisati, tako da sam mislio da je i to ocigledno, ali izgleda da nije.
Izvinjavam se ako pretpostavim nekada da cete doci do istog zakljucka, ne znam da li je to do manjka utrosenog vremena u razmisljanju o tim stvarima, manjka brige o tome ili manjka sposobnosti, ali moze da se desi da ocekujem previse od nekih od vas da neke stvari zakljuce sami ili da ako ih neinteresuje nekritikuju one koji se vise posvete tim stvarima, bez prethonog dubljeg posvecenog interesovanja.

Ako mislis da sam pomogao Solidarnoj kuhinji u finasiranju, nemogu da garantujem da nisam, ali ne mogu da zamislim da sam trazio direktno od ljudi da doniraju. Medjutim, kao sto rekoh, lose sam ti odgovorio, nije problem u finasiranju pravnog lica jer nam nije u statutu da mi ne smemo da finansiramo pravna lica, nego da oni ne finansiraju nas i samim tim mislim i na druge organizacije, jer je uvek upitno da li je ta druga organizacija u praksi ustvari “mi”.
Solidarna kuhinja, ima isti princip ne prihvatanja donacija od pravnih lica, i samim tim i nesto sto smo pricali na sastancima pre, nije dobro defnisano nas statut, nego je radi lakoce sva pravna lica stavljena u istu kategoriju. Ako to drugo pravno lice, koje bi nas finansiralo, samo nije finansirano od pravnih lica, ja nebih video problem sa tim. Medjutim osim solidarne kuhinje, koja naravno to ne radi, nema takvih pravnih lica, da ja znam, pa je u praksi ovo nase pravilo u statutu dovoljno.

Meni ove stvari nisu očigledne. Kako mi deluje, bilo koje delovanje nekog bi mogao da protumačiš kao loophole, i bogapitaj kako bi ragovao.

Izvini ako sam pretpostavio da su ti ocigledne, a nisu. Teoretski naravno da bi mogao da sve protumacim kao loophole isto kao sto bih u teoriji mogao i da protumacim da nesto ne krsi pravila Decentrali iako specificno pise da krsi ili da zaboravim pravilo ili da me boli uvo. Sve je to moguce, ali ja nisam imao nikada lose namere oko tih stvari i ako i pogresim nekad, ja sam zadovoljan sa kolicinom stvari koje uradim i procentom kojim pogresim. Lako je ne raditi nista i samim tim i ne gresiti nikad, zato ja nereagovanje gledam kao odluku koja nosi isto toliko odgovornosti, da ne bih bio pasivan. Ako nekada nisam u stanju ili volji nesto da uradim, ustcucavam se da kritkujem druge koji su imali zelju to da sprovedu. Gresim i ja, nekad i takve ljude kritikujem, nisam savresen, medjutim, najcesce kada to radim je zato sto me je neko specificno pitao za moje misljenje (kao u slucaju koji si naveo za wingaxe-a da se namece) ili zato sto bih i ja radije uradio to sam, ali se neko sam javio ili insistirao ili jos gore ako neko sam je to uradio mimo prethodnog dogovora da se to ne radi (kao isti taj slucaj sa wingaxe-om, koji je takodje to uradio bez prethodog pitanja).

“Ovo je jako bitno, jer koliko znam (a možda grešim), rad na uspostavljanju radija nije najavljen kao događaj Decentrale.”
Jeste, gresis i to je ok, nisi upucen, nisi pratio, a moguce da i nisi tada jos ni bio u Decentrali, taj dan sigurno nisi, jer sam bio sam sa ljudima iz krova.

Kao sto je coja rekao, naravno da smes da radis stvari samoincijalno nevezano za Decentralu, ne forisramo nas stav nikome, ni DC Krovu. Ali ako ga mi radimo, ako je najavljeno na forumu Decentrale, to onda treba da prati nase principe.

Nisam tacno naveo ko je sve ucestvovao u ovom projektu iz Decentrale, jer nisam hteo da ih javno kritikujem jer su znali za ovo pre mene. Ja sam bio prvi, ali sam se kasnije povukao. Ja mislim da je na njima da ovo javno kazu i da o ovome treba diskutovati na tacki, ali ja se suzdrzavam da budem toliko strog i da ih kritikujem za to, medjutim vecina njih se ne suzdrzavaju da kritkuju mene, sto sam reagovao mnogo kasnije nego sto su oni mogli. To je na vama ako zelite na to da se fokusirate, ja nemam nista od ovoga i nemam problem da priznam gresku ako stvarno verujem da sam pogresio, u dosta slucajeva jesam, ali u ovom stvarno sam ubedjen da nisam i stavise, smeta mi sto ima vise ljudi sto ozbiljno jesu i sto kriju svoju odgovornost time sto upere prst na mene. Da sam uperio prvi prst u njih i da sam pitao pre ovde na forumu, mislim da ovde nikakav problem ne bi bio za mene, medjutim ovako deluje kao ja da njih napadam da skrenem paznju sa mojih gresaka, jer sam sam bio previse fin.
Ali ako to stvarno funkcionise, da stvarno verujete da sam ja krivac ovde, onda tako i treba da bude, jer onda ni ne zelim da imam ista sa vama, ako ste toliko lako manipulisani.

Možda bi inicijativa bila veća, kada ne bi bilo prozivanja ljudi da se nameću, kao što je bilo prošlog meseca.

Wingaxe me je sam pitao zasto veruje da ne treba da ima kljuc, ja sam bio iskren, izvinjavam se ako mislite da treba da lazem da bi bio fin i odrzao njihovu incijativnost, ja nisam takav covek. Ja verujem u iskrenosti i ljudi mi retko zamere kada im kazem sta mislim, kada me pitaju, umesto da dajem lazni osmeh.
Razlog zasto sam uopste to rekao je, jer je prekrsio pravilo, koje da budem iskren ( i rekao sam ovo pre i na proslom sastanku) deluje da nije znao da se to pravilo kopiranja kljueva iz laba odnosi na kljuc od sobe. To je problem u komunikaciji, i za to jesam kriv. Kao i za svaki ostali moj postupak gde nisam prvobitno pitao za dozvolu, nije ni on, niti ga je iko kritikovao za to, niti mi deluje da tebi smeta to sto nije pitao. Pogotovu je bilo ironicno u tom njegovom postupku, sto je on jedini koji se konstantno zalaze, kao i prvi put kad je dosao u Decentralu i sam dan kada je uzeo kljuc, da se vodi vise racuna kome dopustamo da ulazi u Krov i kome verujemo. Sam se slozio kasnije da je napravio gresku, jer je kontradiktorno sa njegovim principima, koje ja licno ne delim i smatram suprotim praksom Decentrale i nedefinisanim duhom otvorensoti koji gajimo. To je to, razumem da ovo nema veze sa ovom diskusijom i da je samo pokusaj da me napadnes, nisam glup, samo sam fin i detaljan, pa sam ti idalje detaljno objasnio situaciju. Nista se ja nisam naljutio ni na njega, niti na tebe sad, svako ima lose dane. Ali ne prihvatam gresku za stvari koje ne verujem da sam pogresio, ne zbog mog ega, nego zbog primera ponsanja drugima i zato sto iskreno verujem da iskrenost i transparentost je kljucna za funkcionisanje ikakvih medjuljudskih odnosa.

Dakle poruka novim članovima je da rade šta žele, ali ako se ispostavi da to krši neka nepisana pravila nekih članova, onda moraju da budu spremni da će njihov rad biti uništen

Uprosteno, da. To znam da nije savreseno, ali sam oduvek smatrao boljom praksom i to o tome sam cesto pricao. Ljudi relativno dosta vole da diskutuju o stvarima, a retko kad pocnu nesto da rade, ovim principom se smanji 90% nepotrebnih diksusija, jer se retko kad ista od toga sprovede u delo.

Takodje, smatram da u praksi, suprotan problem skoro nikada ne nastane, nije ni sada. Clanovi DC Krova su znali da krse pravila Decentrale, zato su i direktno lagali o tome da je radio krov finansiran od strane fondova. Da se plasimo sada nekih hipoteticnih problema, koji se nikada nisu desili, zarad 90% vise nepotrebnog posla i birkotratije, smatram neisplativim.

cybrid je znao da moramo ukloniti sa nasih serevera ako jeste finansiran, jer sam mu direktno to rekao pre skoro tacno godinu dana. Od tada oni nisu ga ni pomerili sa nasih servera, niti nam rekli istinu o tome. Za ostale clanove DC Krova ne znam da li su znali da krse pravila Decentrale, ali znam da su sada lagali da nisu znali za taj deo statuta, to im jeste bilo eksplicitno receno i objasnjeno, bas sa namerom da im dam sansu da sami priznaju. Ove sumnje postoje skoro godinu dana i sve je detaljno pripremljeno da im se da svaka sansa i ukloni mogucnost lose komunikacije. U zadnje vreme su postojale kritike zasto ne reagujemo na te sumnje, pa smo sam u postu tebi o event stranici rekao da postoje sumnje i tada su priznali, naravno usmeno, ne javno, jer izgleda samo ja ovde javno komuniciram a izbegavaju konflikte.

Ja bih rekao jer Decentrala ne može da definiše kako funkcioniše. Pošto mi sad deluje da Decentrala funkcioniše po nekim ideologijama prvobitnih članova, koje nigde nisu zvanično predstavljene kao stav celokupne Decentrale.

Ja nemam problem da budem deo organizacije koja nema nikakve statute, i gde članovi podjednako deluju, dokle god to delovanje nije maliciozno. U suprotnom, besmisleno je da ulažem trud."

Ne bih rekao da ne moze, samo da nije. Ja jesam definisao, pre koju nedelju, ali to nije pokrenuto kao tacka jos uvek da ubacimo u statut, planiram da pokrenem tu tacku posle ovog sledeceg sastanka.

Slazem se da nije dobro definisano i da to jeste problem, medjutim u ovom incidentu, to nije razlog, razlog je direktna laz. cybrida sam pitao direktno da li novac koji sam cuo da su dobili za projekat radio je vezan za radio krov, on je rekao eklicitno da nije, pitao sam ga da li uzet kao primer mogucnosti postavljanja radija, receno mi je da nije nego da je uzet kao primer javnog radija.
Moj savet je da nemenjamo temu, iako jeste bitna tema za posle, da se ovo predstavi kao problem necega sto nije. Ovo je skroz ozbiljniji problem, koji nema veze sa ovim. Ovo jeste izgovor za njihovo ponasanje, ali sa obzirom da nismo toliko glupi da to nepredvidimo, pripremili smo teren da ih pitamo direktno i da unistimo tu mogucnost izvlacenja na to posle.

Naravno da nista u Decentrali nije maliciozno napravljeno, niti je u nameri da se ista nametne. Mi smo jednostavno definisali kako smo bili u mogucnosti tada, medjutim jesmo se dosta fokusirali na praktican rast Decentrale i aktivnosti, vise nego na birokratiju. Ja sam se trudio da potenciram dobru definisanost i jaka pravila, cak i od tebe sada dobijam kritike da ima previse pravila u statutu ili da nije dobro definisano. Skoro sav trud oko ovoga je sa moje strane, ako zelis ti, ili bilo ko drugi, da pomogne ili da svoje misljenje za bolje definisanje, samo napred.

Ako ti nekim slucajem smeta sto imamo uopste statut, koji ja smatram previse minimalnim, sto je izgleda suprotno od tvog misljenja, ima dosta organizacija koje ga nemaju. Haklab hakerspejs ga nema, i nase iskustvo iz njega je upravo da je to problem kada se dese ovakvi indicenti, kao sto se nadam da je i tebi sada jasno cim pominjes to kao izgovor za njihovo ponasanje, koje je neiskreno, pa samim tim i smatram malicionzim. DC Krov pretpostavljam da isto nema statut, ako mislis da je tamo ista bolje, mozes da probas njima da se prikljucis, ali i oni su u velikoj svadji trenutno. Nase iskustvo kaze da je dobra definistanost i transparentnost kljuc uspeha organizacije, iako je tesko i problemi su neizbezni, ali da dosta olaksava kada se dese. Naravno u 99% slucajeva su potpuno beskorisni, ali u tim momentima krize se organizacije raspadnu.

Koliko sam upoznat, odluka da se obriše radio nije potvrđena sa nijednim drugim članom koji je radio na tom projektu.

Nije, nisam ni rekao da jeste. Svi drugi koji su radili na projektu su znali za ovo, medjutim nisu ni pokrenuli tacku niti javnu diskusiju o tome na forumu ili u chat grupi. Izgebavanje sukoba i sukob interesa smatram da je razlog za ovo.

To ne znaci naravno da ostali imaju problem sa tim sto je obrisan, to bi trebalo da se zvanicno utvrdi na sledecem sastanku, ali mozda osim vuka, ja nisam cuo nikoga da specifcno kaze da nije trebao da bude obrisan server, a nekoliko ljudi se javno ovde na forumu i na sastanku sad izjasnilo da nemaju problem sa ovim postupkom.
To je bila moja procena u momentu, koja izgleda da je bila korektna, sto jos vise pokazuje banalonost fokusa na ovaj aspekt. Ja znam da bi bilo bolje da se prethodno najavi, nisam slucajno omanuo u tome, palo mi je na pamet, samo je bila moja procena u momentu da to tako treba da se uradi.

Razlog sam naveo vise puta, ali navescu ga ovde opet u ovom vec predugom postu, jer izgleda da ljudi nikada ne odgovaraju na ove argumente.

Ja u tom momentu, sam (tacno) predpostavio da su ostali clanovi Decentrale, koji su imali pristup serveru, vec znali da se ovo desava, time sam imao brigu da ce tajno backupovati ovaj server.

EDIT: Previse mi je izgleda bio dugacak post i nije uspelo vise od ovoga da se posalje. Pokusacu da nastavim odavde da dodam opet sta sam slao. Ponovo cu iskucati neki odgvor, bice drugaciji od incijalnog i mozda i ponovim nesto sto sam gore pisao.

vuk (koji je bio najvise ukljucen u zadnje vreme u ovo) me je posle objavljivanja ovog incidenta pitao da mu mu dam dckrov domen da mogu da migrariaju (to jest posto sam obrisao naprave opet) radio server. Kaze on to radi ne kao clan Decentrale, tako da je ok. Ovo je upravo bila i moja briga, da ce oni koji su znali za projekat, migrirati taj projekat na druge servere cim se javno kaze. To sto bi to uradili ne kao clanovi Decentrale, to je meni licno besmisleno, jer kao clan Decentrale ne bi trebalo da pomaze drugima da zaobilaze posledice laganja i krsenja statuta Decentrale. To da u svakom momentu mozemo samo da se pretvaramo da nismo Decentrala u momementu kada krsimo pravila, to obesmisluje celu poentu pravila. To je ono sto bih nazvao loophole, ne bilo sta sto meni padne na pamet, nego nesto sto zaobilazi sam prozivod nekog pravila.

Zasto je meni ovo tacno bilo vazno da se ne migraria, mogu obrazloziti kasnije ako vas interesuje, sa obzirom da je ovaj post veci ja mislim nego ijedan drugi na ovom forumu. Ako vas neinteresuje, ne bih onda nepotrebno pisao o tome i trudio se da to tacno definisem, ako vam nije ocigledno, a sad vec pretpostavljam da nista nije.

Da sam ja to stvarno pitao pre toga, ja verujem da bi neko rekao da jos sacekamo. Vrv ti sto su ukljuceni u sam projekat, sa obzirom da jos uvek, cak i posle jednog sastanka nije zvanicno utvredjeno da li je trebao ili nije trebao da se brise, to mislim da bi potrajalo jako dugo.
Iskreno ne verujem da sam sacekao dan, da neko ne bi se zalio sto nisam cekao nedelju dana. Da sam cekao nedelju, neko bi se zalio sto nisam cekao mesec dana. Naravno to sto se jedna osoba mozda ne slaze sa ovom odlukom, sto osim vuka mislim da niko ni nije rekao da nije trebao da se brise server, a vise ljudi se slozilo i ovde i na satanku da je trebao, ne znaci da zbog te jedne ne bi se slozila velika vecina.
Ja sam imao svoje razloge da reagujem hitno, mozda pogresno, kako se skoro svaka aktivnost u Decentrali, ukljucujci i svaku moju sysadmin aktivnost, brisanje i pravljenje servera, komunikacija sa ostalim organizacijama radi bez prethodne dozvole.
Ja razumem da je ovo dobar izgovor da ljudi tvrde da ovo nije trebalo da se uradi, ali problem ovde nije bilo da neko ne razume statut niti je bilo da sam ja stvarno doneo odluku sa kojom se vecina ne slaze, nego sto je cybrid, kome je receno da ne treba da drzimo radio krov na nasem serveru ako je finansirano od projektog novca, rekao da nije, da nema veze sa tim fondom koji su dobili i ta direktna laz i manjak reagovanja drugih clanova.

Problem takodje sa davanjem vise vremena je sto su oni uspli da naprave odgovor na ovaj incident kao kolektiv pre nas. Odgovor koji se sadrzao iskljjucivo od lazi. Meni deluje, iz prethodnih slucajeva, da ti bas imas tu slabost @hugo da zauzmes stranu onoga ko se prvi oglasi. To nije namera da te napadnem samo da bi te uvredio, svako ima neku slabost, ja ih ima dosta, ali to mi deluje kao cinjenjica. Mozda ne bi u ovom slucaju, ali nije iskljuceno, i ja se trudim da svacije slabosti zaobidjem ali u nekom momentu to vise nije moja odgovornost.

Taj radio je svirao nedeljama bez problema. Ne vidim zašto nije mogao da sačeka jedno veče, da se i ostali koji su radili na projektu slože sa tim na XMPP-u, nije morao čak ni sastanak da se čeka nedelju dana. Ali čak i da ostavimo hitnost reakcije po strani, prosto zatvaranje portova na serveru bi imalo sličan efekat, a dalo bi neograničeno vremena za dogovor.

Taj radio je svirao godinu dana, i dugo su ljudi znali za ovaj problem i dugo smo sumnjali za to oni sto nisu znali za sigurno. Niko od ovih sto su znali nisu pokrenuli da se raguje na to konkretno, tako da se ja ne osecam krivim za to sto me kritkuju da sam reagovao previse hitno. Imali su i drugi vremena da reaguju kako oni misle da treba, ja sam dovoljno truda ulozio.

Kao sto rekoh, nije do onemucavanje servisa, hitnost je bila u migriranju servisa i davanje vremena njima da dodatno lazu, sto su i uradili sa onoliko mogucnosti koliko su mogli. Laz se siri kao bolest i sto joj das vise vremena, pravi veci problem.

Nisam napisao sve sto sam prvobitno napisao, svasta sam zaboravio sad, ali sta da se radi. Ako nesto ne deluje potpuno, reci te mi, znam da sam svasta izostavio.

Kao neki zakljucak bi dao:

• Lako je kritikovati, mogli ste sami uraditi bolje
  • Svaki moj postupak je bio tipican i za mene i za celu organizaciju, nikada do sada niste imali problem sa tim, tek sada kada je sukob interesa i neprijatna situacija se pominje
  • Moj postupak mi izgleda da vecina se slaze sa njim, ali da ih uplasilo kako sam ja mogao da predvidim da su oni ok sa tim
  • Ovo nije samo eksterni problem sa njima, ovo je i problem unutar Decentrale, sa clanovima koji su mogli i jesu radili svasta u intersu DC Krova suprotno interesu Decentrale i pokusavaju da igraju na dve stolice. time i dodatna hitnost reakcije
  • Ovo moje tumacenje statuta izgleda da vecina deli i treba i zvanicno da se utvrdi da li je to tacno na sledecem sastanku
  • Reakcija na kresenje statuta, kao vec utvredjenog pravila, nema smisla da trazi dozvolu, jer je to i poneta prethodnih dogovora, da ne moras svaki put opet da diskutujes
  • To sto se neki ljudi ne slazu sada sa statutom, ne znaci da moja reakcija nije validna, jer nikada nije ni pokrenuta javna diskusija o tome da se ovo pravilo menja, cak ni dan danas, tako da to ne treba da bude faktor u kritici
  • Ovo nije problem nedefinisanosti niti centralizacije odluke. cybrid-u je direktno receno da ne smemo da drzimo na nasim serverima ako jeste tako finansirano, on je lagao da nije. To je receno jos pre godinu dana, kada su tadasnji clanovi vec znali za ovu sumnju i jesu tada bili pitani za ovakvu reakciju, ali cekali smo dokaze, sto je sada
    Tako da nije nekomunicaija, nedefinisanost niti ista drugo. niko nije argumentaovao da ne krsi statut, samo je lagano da nije finansirano od tih fondova
  • Nikom niko ne namece nikakav stav, ljudi imaju pravo da rade sta zele, ali ako je neko ukljjucen u nesto mora da zna istinu, inace sav prethodni rad imaju pravo da oduzmu. To se sada i desilo, VM koji sam ja napravio pod lazima, sam i obrisao kada sam saznao istinu, isto i za domene
2 Likes

Ja sam se potrudio sve najiskrenije i najdetaljnije da objasnim, nisam zeleo samo da vam dam kratke i maniplativne izgovore i kritike. Meni je cilj da se nesto uradi, ne da se kritikuje i izvlaci od odgovornosti.

Mislim da je korisno da vidite stvari iz moje perspektive, ako bi i ja davao iste takve lose argumente i samo davao nekontruktivne kritike.

I ja sam mogao da kazem da nisam ja obrisao taj server kao clan Decentrale, nego kao clan radio krov projekta ili pojedinac. Ako to sto je bilo na Decentralinim serverima ga ne podlaze principima Decentrale ili pojednici mogu da rade stvari unutar radio krov projekta kao pojedinci, a ne kao clanovi Decentrale, onda mogu i ja tako da ga brisem kao pojedinac. Vidite zasto je to los argument? Onda kada god nesto uradis protivno principima Decentrale, mozes u tom momentu da se pravis da nisi deo Decentrale.

Tehnicki, ni ja nisam prekrsio statut brisanjem servera. Jeste u statutu da svako moze sve da uradi kao Decentrala ako najavi prethodno, ali eto ja nisam to morao da radim kao Decentrala. Takodje pise da moze ako je najavljeno, tehnicki, ne pise da ne moze ako nije. Tako da eto, tehnicki, nisam ni ja prekrsio statut onda, jer ni taj deo nije dobro definsan, kao ni ovaj o finasiranju od pravnih lica.

Svako pravilo moze da se shvati samo iskljucivo bukvalno i ignorise sama poenta tog pravila, kome sam mislio da je svima ocigledna, ali izgleda nije. To je i sa zakonima tako, zato su zakoni necitljivi za prosecnog coveka i postoje sudovi koji ih tumace. Kada bi ti trebala dozvola suda da ti protumaci za svaku tvoju odluku kada prelazis ulicu, taj nivo birokratije bi bio besmislen. Sud radi kada se pokrene sumnja da je neko prekrsio, ne eksplicitna dozvola da ti protumace.

Takodje vecina ne zna zakone svoje drzave, kao ni ovde ljudi sto ne znaju staut. Ali vodis se nekim zdravim razumom, ne da testiras granice bezobrazluka koji ce da ti se dozvoli.

Naravno cak i da stavimo da ne mozes nista da radis kao Decentrala bez prethodnog najavljivanja, niti da radis stvari mimo interesa Decentrale kao pojedinac bilo bi samo jos gore.

Lako je biti u poziciji kriticara. Mozda bih cesce trebao ovako da sedim u pozadini i kritikujem, umesto da objasnjavam sve.

1 Like

Stavljam tacku za sastanak (na onaj posle ovog, dok ne zavrismo ove do sada) : novi model finasiranja, da nema vise donacija vec da se finasiramo iznutra

Pisao sam ovde vise o tome. Predlog je da nemamo donacije uopste, da izmenimo statut shodno tome. Da obrisemo sa sajta delove za donacije. U praksi nemamo nekakve vece donacije, vec skupljamo pare medju sobom. Model bi bio da prema potrebi skupljamo novac, stalni trosak npr. kirija ili papir za stampac. Iznecu vise na sastanku kada budemo pricali o tome.

1 Like

Ja se javljam na vreme samo da ako sastanak bude pomeren za nedelju, taj dan sam sprecen i necu ucestvovati.

Bih voleo da ucestvujem i dovrsimo zapocetu temu, ali ako svima ostalima to vise odgovara od prvobitnog termina, so be it. Definitivno ne mislim da se treba dalje odlagati.

Pomeren je vec za nedelju, prema ss koji je poslao Vuk

3 Likes

Pozdrav, znam da se prekasno uključujemo
ali smatram da je ipak bolje da podelim Jos neki ugao iz koga se mogu sagledati stvari.

Dakle, Decentrala kao organizacija najviše ima za cilj da se bavi širenjem znanja i veština (ne nužno) iz IT, promoviše Linux i open source I da ljudima perspektivu da sami mogu biti vlasnici tehnologije koju koriste (BIOS, OS, programi, servisi…).
Mislim da je to ključna ideologija.
Znači programiranje, security, administracija infrastrukture i svega onoga čime se neki članovi bave i šta znaju što bi mogli na razumljiv način podeliti sa drugima.

To je ono osnovno.

Ostalo su metode za članstvo i organizaciji i način funkcionisanja organizacije iz statuta.

Deo oko finansija se odnosi na ograđivanje od načina koji bi novcem kupio uticaj i skrenuo organizaciju sa pravog puta i ideala koji je osnovni princip.

Ovo je bio iz prva i moj predlog dok smo se Jos sastajali po kafićima, nastao je iz iskustva i insistirao sam na istom.
Obrazloženje, ako već nije intuitivno, je da briga o novcu i finansijama ima tendenciju da postane osnovna tema o kojoj se brine i od koje zavise ostale odluke. I drugo da daje moć/uticaj donatorima.
Kako god okreneš skreće sa osnovnog cilja, i ako bilo koji scenario razradio dođe na pomenuto, pa je ideja da se saseče u korenu.
Iako nekima može da deluje da to nema veze i da može i postojeća ideologija i finansija verujem da nema dovoljno iskustva. Ja ima 10 godina iskustva u ovome i mislim da znam o čemu pričam, ali svakako otvoren sam da me bilo ko demantuje.

To je oko statuta toliko, mislim da je to jedna od ključnih stvari jer smo pokušali da napravimo najbolju stvar koju znamo funkcionalnom i da je zaštitimo od uticaja koji bi korumpirao osnovnu ideologiju.

Što se tiče incidenta problem je laganje, tj. ne iskrenost, onda zloupotreba ljudi da bi napravili deo projekta, zloupotreba resursa koji su deo Decentrala (Decentralina infrastruktura).

Mere reperkusije od strane @fram3d ne vidim kao problematične jer ispravljaju štetu namenu Decentrali a ne njemu kao pojedincu.

Međutim lično mišljenje je da trebamo biti inkluzivno društvo i da ovaj incident nije nešto toliko strašno da zauvek trebamo počiniocu zabraniti učešće ako prihvati krivicu i pokaže inicijativu za popravljanjem odnosa.
Mere javnog shame-inga su vec deo kazne svakako, a najstrozija kazna je za najlošija dela (obicno fizička).

Mišljenja sam i da je neke diskusije bolje ostaviti za kasnije kad se napetosti i strasti malo smire da se racionalnije razgovara hladne glave.

Eto toliko.

3 Likes

Kandidati za statut

1. Clanovi sa sukobom interesa za tacki o kojoj se glasa, gube pravo glasa za tacku
  2. Zabranjeno koriscenje fotoaparata u prostoru bez dozvole, reguisanje bi se izvrsilo na natpisu kucnog reda prostora
  3. Novo izglasani clanovi ne dobijaju i pravo glasa na prihvatanje novih clanova na istom sastanku na kom su dobili to pravo glasa
  4. Za povratne odluke za krsenje statuta clan moze reagovati odma, dok je za nepovratne odluke potrebna konsultacija sa ostalim clanivma glasackog tela (GT), u slucaju da ne dodje do koncenzusa od 2/3 GT, clan moze reagovati 24h od obavestenja
  5. Na dmz servirma je dozvoljen samo FOSS software

Predlozi za sledeci sastak

• nepromenjive tacke u statutu i diskusija o statutu
  • kucni red prostora (fotoaparat)
  • DCT only fridge i donacije
  • nextcloud pravila, dodeljen prostor userima i krov useri
  • private teme na forumu (reason public shaming)
  • XMPP grupa za glasacko telo
  • DCT merch koji vec postoji i kako reagovati na to
  • nezvanicni vidovi komunikacije (signal,…)
  • decentralizacija servisa, server u magacinu
  • definisati sa kojim organizacijama i na koji nacin saradjujemo
  • delegacija posla i prezuimanje i decentralizacija administracije
  • buduce finansije i oduka ako se jave viskovi
  • nastavak iznajmljivanja prostorije unutar DC Krova u slucaju prosirenja na vise lokacija
4 Likes