Ideje za statut Decentrale

Mislio sam da je korisno da imamo jedan thread da pisemo ideje za osnovna nacela Decentrale.

Sta smo, za sta se zalazemo i kako donosimo odluke.

Sve ideje, misljenja i zamerke su dobrodosle.

Jedno od predloga za statut, uzeto od neke aktivisticke organizacije:

 1. Decentrala je nezavisna, neautoritarna, neprofitna, neposredno demokratski ustrojena organizacija koja za cilj svog delovanja ima borbu protiv svih oblika centralizacije. Decentrala pru┼ża tehnicku i svaku drugu pomo─ç grupama i pojedincima koji se na─Ĺu pogo─Ĺeni bilo kojom vrstom centralizacije; javno istupa u svrhu promocije decentralizacije; organizuje i pru┼ża podr┼íku protestima protiv centralizacije i svim aktivnostima koje u sebi sadr┼że konotaciju decentralizacije.

 2. Odbijamo saradnju sa organizacijama, grupama i pojedincima/kama koji/e diskriminišu ljude na nacionalnom, seksualnom, rasnom, polnom, verskom ili drugom osnovu.

 3. Decentrala funkcioni┼íe kao nezavisni kolektiv u kome se odluke donose na principima direktne demokratije, dogovorom ili najmanje dvotre─çinskom ve─çinom ukupnog broja ─Źlanova kolektiva.

 4. Sastanak kolektiva je validan ukoliko je zakazan najmanje 7 dana ranije, putem zajedni─Źkog kanala komunikacije i ako mu prisustvuje najmanje dve tre─çine aktivnih ─Źlanova koji se mogu uklju─Źiti u┼żivo ili preko Interneta.

 5. Pojedinci/ke koji se ne sla┼żu sa nekom odlukom ne moraju je sprovoditi, ali ne mogu raditi protivno odlukama ve─çine.

 6. Decentrala mo┼że formirati radne grupe za razli─Źite aktivnosti i pravce delovanja. Radna grupa donosi odluke prostom ve─çinom glasova prisutnih ─Źlanova, bez kvoruma, uz obavezu da sastanak bude zakazan najmanje 48 sati unapred. Radna grupa polovinom glasova ukupnog ─Źlanstva radne grupe bira i razre┼íava tehni─Źkog sekretara radne grupe zadu┼żenog da koordinira rad, zakazuje sastanke, vodi evidenciju o ─Źlanstvu radne grupe i sli─Źno. Radna grupa du┼żna je da podnosi kolektivu zapisnike sa svojih sastanaka i izve┼ítaje o svom radu.

 7. Decentrala o zahtevima za prijem u ─Źlanstvo odlu─Źuje prostom ve─çninom ukupnog ─Źlanstva kolektiva. Zahtev za prijem u ─Źlanstvo podnosi se pisanim, odnosno elektronskim putem popunjavanjem zahteva zaprijem u ─Źlanstvo sa obrazlo┼żenjem.

 8. Pored ─Źlanstva, u radu Decentrale u─Źestvuju i prijatelji kolektiva. Prijatelji kolektiva mogu punopravno u─Źestvovati u radu Radnih grupa, biti uklju─Źeni u aktivnosti Decentrala i pravovremeno informisani o svemu bitnom.

 9. Osnovni dokumenti Decentrale su spisak ─Źlanova i prijatelja kolektiva, spisak Radnih grupa i bela knjiga odluka.

1 Like

Iznesena su dodatna misljenja:

 • Dodatno pravilo za ne prihvatanje donacija svih oblika (novac,prostor,tehnika) od onih koji su u suprotnosti sa nasim vrednostima
 • Ideja da osnivaci trebaju da imaju status veta
 • Ideja da samo osnivaci odlucuju
 • Ideja da samo aktivni clanovi odlucuju (razne ideje za merenje aktivnosti)
 • Ideja da je online i fizicko prisustvo zajednice odvojeno po donosenju odluka (samo ljudi koji fizicki prisustvuju dogadjajima odlucuju za pravila fizickog okupljanja i isto za online aktivne clanove)