Decentrala Sastanak

Moze i sto se mene tice onda petak u 19h u Magacinu, ako drugima odgovara.

Mogu ja da rezervisem ovaj put, da ne bude uvek ista osoba. Ako neko treci zeli umesto mene, moze i tako :slight_smile:

Sto se mene tice, moze.

u redu je, vec sam ovog jutra popunio formular i javio se za zakazivanje, a sad sam i ispravio za petak, svakako sam u kontaktu sa njima redovno pa je olaksano jer sam i fizicki tu :slight_smile:

vazi, sledeci put ce onda neko drugi, ako je za sledeci kasno

hvala hvala

Evo linka za zapisnik sa sastanka. Ispao je malo suntav, nisam uspeo da pratim i ucestvujem i pisem u isto vreme. Napisite utiske ili dopune, gresaka sigurno ima.

Iskomentarisao bih jos neke stvari sa sasatanka. Mislim da je bilo dosta prekidanja i da bi trebalo da se javlljamo za rec i to postujemo, lakse se prati i bolje se diskutuje na taj nacin. I par puta se desava da se grupa podeli na dva dela i pricaju se odvojene stvari sto je smor.

2 Likes

Slabo dolazim u Krov u poslednje vreme, te sam dosta stvari propustio, pogotovu celu priču oko radia (hehe radiO). Čitao sam (i pokušao da shvatim) i kilometarske postove i prepiske i objave, ali mi i dalje nije jasno šta se tačno desilo. Izbegavao sam da bilo gde pišem o ovome, čak i da pričam sa ostalim članovima, ali pošto sam spomenut u gornjem zapisniku, voleo bih da dodam jedan adendum.

kada je hugo pomenuo hakaton za neki projekat krova preko nas, fram3d je tada izrazio sumnju da ne iskoriste to za neki projekat i da ne treba da to radimo

Moram istaći, da bih stavio stvari u perspektivu, da sam ja idejni tvorac tog projekta, i da sam ja predložio cybridu taj projekat (a ne obratno). Prvobitno u nekom trenutku pre konferencije, a zatim sam i na konferenciji dovršavao taj projekat. Moj poziv za hakaton je napisan iz razloga jer sam mislio da će to biti zanimljivo ljudima koji žele da nauče nešto o web devu (Inače, projekat je već tada bio 99% završen od onoga što je planirano). Tenzije oko radija su već u tom trenutku postojale, i meni je žao što je moj post doprineo još većim nesuglasicama (takav utisak sam donekle imao i tada, a zapis sa sastanka to potvrđuje).

Baš iz razloga što nisam redovan na radionicama, želim da ostavim utisak kao neko ko je izvan Decentrale i prati šta se dešava (a takvih lica ima sve više). Dakle, gledajući sve ovo sa strane, ja vidim sledeći tok događaja: Krov traži pomoć od DC, DC implementira radio na sopstvenoj infrastrukturi, Krov dobija neke pare a DC dobija ništa, članovi DC se ljute i brišu i sajt (koji je još ranije urađen) i radio Krova (i ovo zapravo svojevoljno radi pojedinac, iako sama DC prezentuje sebe kao da je decentralizovana).

I od početka svega ovoga se pitam, zašto Decentrali smeta to što je Krov finansiran za projekat? Sama Decentrala nije dobila novac te nijedan deo statuta nije bio prekršen, a nije postojao član koji bi sprečio saradnju Decentrale sa drugim organizacijama koje se finansiraju iz budžeta/fondova/kompanija itd (Decentrala je bez problema manje ili više sarađivala sa ULUS, Pionir, Polyhedra, Tilda, Krokodil, Čaplja, Radio Študent, MATF (koji prima pare i od majkrsofta i od kockarnica i sarađuje sa DB-om…), itd…) (usput, ako je i postojao takav član, ili generalno takvo razmišljanje među većinom članova, zašto DC sarađuje sa Krovom na mesečnom nivou? Za DC Krov nije bila tajna da učestvuje na različitim projektima koji donose zaradu). Bez obzira što su članovi Decentrale radili na podizanju streaming servera, sama Decentrala nije isplaćena, i stoga smatram statut nije prekršen.

To je kao kada bi na početku svake radionice/predavanja rekli posetiocima: naučićemo vas ovde o linixu/mrežama/programiranju/xyz ali ne možete nikad ovo znanje da iskoristite na poslu jer mi ne primamo donacije od kompanija. Ako jeste tako, onda bi trebalo da se počne sa takvim disclaimerom. Da sutra Čaplja primi pare od nekog EU fonda, da li bi članovi Decentrale išli na Baru Revu da dave labudove?

Umesto da članovi DC promovišu ideju koja stoji iza imena, i pomognu jednoj organizaciji da selfhlstuje, ruši se jedna jedinstvena simbioza dve grupacije iz sasvim različitih sfera a opet tako bliskim po nekim idejama.

Moj (gorak) zaključak je da Decentralu koči (sve duži i komplikovaniji) statut, i da se sa svim rigidnim pravilima, sastancima bez zaključka, naglim delovanjem, manjkom tolerancije za tuđe greške, približila onome protiv čega se bori.

Opet, napominjem da nisam upućen u sve detalje (iako sam čitao sve što je objavljeno). Ali u tome je i poenta, jer prezentujem moje viđenje događaja kao nekog ko ovo gleda sa strane.

3 Likes

samo da dopunim, ovo stoji u zapisniku

da im na domenu napisemo kako su nas zajebali

sada mislim da je ovo jako glupo da se uradi i protiv sam toga

Moj (gorak) zaključak je da Decentralu koči (sve duži i komplikovaniji) statut, i da se sa svim rigidnim pravilima, sastancima bez zaključka, naglim delovanjem, manjkom tolerancije za tuđe greške, približila onome protiv čega se bori.

Jednim delom se slazem sa ovim, a mislim da je veci deo do toga da smo izgubili strukturu organizaicije, opet cu da smaram i da kazem da bi radila organizacija kako treba treba imati te sastanke redovno, da budi ljudi ukljuceni i da se odluke donose zajednickim dogovorom, da imamo taj protok informacija koji se izgubio. I nadam se da ce to zaziveti a ne samo kada se desi neko sranje.

(Decentrala je bez problema manje ili više sarađivala sa ULUS, Pionir, Polyhedra, Tilda, Krokodil, Čaplja, Radio Študent, MATF (koji prima pare i od majkrsofta i od kockarnica i sarađuje sa DB-om…)

Dobro pitanje. Evo za ulus, onaj prvi, mogu da kazem da sam i sam lose odradio, nisam stavio tacku za sastanak samo okacio na forum poziv i pozvao da se ide i tako stvari kada prodju onda se gomilaju i nastave.

Za radio student msm da je drugacija stvar, jer je to mediji, ne bih to izbegavao. Iako smo i za to trebali popricati i dogovoriti se oko naseg odnosa prema medijima.

Za ove ostale koje si nabrojao neke ni ne znam, a neke nisam ni bio ukljucen.

2 Likes

Treba mozda arbiter jedan. Da samo gleda ko sledeci prica.

Tehnicki nije statut prekrsen, jer je navedeno da Decentrala ne prima donacije od pravnim lica, ali da pomaze drugim pravnim licima da dobiju finansije, je ista stvar, jer uvek clanovi Decentrale mogu da naprave drugo pravno lice koje se ne zove Decentrala i dobija novac od pravnih lica.

Upravo to je i uradjeno za radio krov, koliko sam upucen, DC Krov idalje nije pravno lice, ali je napravljeno uzet novac za finansije radio krov kao neko drugo pravno lice.
Ovo je loophole u pravilu i meni barem ocigledno krsenje same poente tog pravila, ovo jeste njihov izgovor, ali je meni potpuno besmisleno zasto bi jedno bilo zabranjeno a drugo odobreno, kada ima identicni efekat. Da li se to pravno lice koje dobija finanaisje zove Decentrala ili ne, ne pravi razliku, ali tim sto je Decentrala radila na tome, to je sustinska razlika.

Samo da napmenem, to sto Decentrala nije dobila novac za projekat naravno nama ne smeta, novac nam je bio ponudjen za projekte koje smo smatrali da nisu deo radio krova i to je odbijeno.

Sto se tice saradnje sa DC Krovom na mesecnom nivou i sa drugim organizacijama. Nama saradnja nije zabranjena i mi se ne borimo sa tim da druge organizacije se finansiraju kako zele, mi smo znali i pre da DC Krov dobija finansije od fondova, to nikada nam nije bio problem i ne teramo mi nikoga da prati nasa pravila. Problem je sto smo mi direktno napravili taj radio i direktno zbog nas je i dobijen taj novac i nase ucesce u samom tom finansiranju njih je kljucno.
Mi nemamo problem sa tim kako neko koristi znanje koje je dobio u Decentrali, niti gde radi niti kako se sam finansira, ali ako prodaje stvari u Decentrali, ako direktno cima ljude na hakatonu da rade za stvari za njegovu firmu itd, to je ono sto se krsi sa nasim principima.

Mi nemamo nikakav problem sa birokratizacijom, mi imamo toliko malo sastnanaka i toliko malo pravila da mi nikada ne pricamo o tome. Jedino gde nastaje ikakva pomena o tim stvarima je kada neko zeli da radi upravo ono sto moze u svakoj drugoj organizaciji i sto je sama poenta Decentrale, sto je stvar zaradjivanja i iskljucivo licnog benefita. Mi to nismo, mi ne postojimo zbog toga, mi smo tu da pomazemo u Decentralizaciji ne da pomazemo u tome da se neke organizacije ili pojedinci bogate na nama, to je valjda svima jasno, ali zbog jakih finansijskih interesa uvek ce neko gurati ka tome, pa i u ovom slucaju da laze oko toga.

Sto se tice moje samostalne odluke da izbrisem radio krov. To mi je jasno da je ljudima bitno zato sto stvara tenzije izmedju organizacija i da bi zato hteli da se o tome prvo diskutuje, ali ja mislim da nas statut je prioritet iznad toga i da to sto ce nekoga da naljuti ne treba da nas plasi da se drzimo nasih principa.

Sto se tice da je ta odluka samostalna a predstavljena kao decentralizovana, to nije tacno, reakcija je bila samostalna, ali taj statut je bio kolektivno donesen. Ponovno utvrdjivanje i pridrzavanje statuta na svakom pojedinacnom slucaju je potpuno ne prakticno i to bi upravo bio problem birkoraticzacije koji bi kocio potpuno nepotrebno da ista uradimo. Taj princip je vec donet i niko nije pokrenuo glasanje da se taj princip menja. To je volja vecine, barem koliko mozemo da vidimo, a to sto sam ja samostalno odlucio da ga branim, to je problem sto ostali nisu, ne sto ja jesam.

Mislim da je veci problem sto su neki cutali, a znali su ili jos gore sto su lagali da nisu. Takodje je problem sto niko drugi nije pokrenuo zvanicno tacku o tome od onih koji su govorili o tome, niti iko uzeo incijativu da organizuje sastanak.

Ja ne zelim nikome da namecem moje principe, ali ne zelim ni drugi da me kritkuju kada preuzmem incijativu za vec ustanovljene ciljeve i dogovore. Mislim da je upravo manjak u Decentrali incijative mnogo veci problem nego necije samostalne odluke.
O ovome smo pricali vise puta, da ljudi ne traze dozvole da rade na nekom projektu, da uzmu i pocnu da rade, pa je na nama da odlucimo ako imamo problem sa tim.

Ako Decentrala sada odluci da nije trebalo da se brise radio, to jeste onda moja greska, ali ako se ljudi slazu da je trebalo, ja ne vidim u cemu je problem. To je princip po kome funkcionisemo svaki dan, niko ne pita za svaku mogucu akciju i incijativu, to je besmisleno.

Vrtimo se u krug sa ovim objasnjenjima i ne mozemo konkretno da se dogovorimo oko ovoga, jer ljudi ne mogu da definisu tacno svoj stav. To nije problem obicno, jer samo kazes ono sto mislis i to postane definicija, ali ovde kada ljudi kazu ono zbog cega se zale na glas, vide problem u tome.

Problem nije u mojoj incijativi i nije u tome sto je borisan, problem je sto ovo deluje kao velika stvar, iako je prethodno donesena, ljudi bi preferirali da se to potvrdi sa svima pre nego sto se reaguje. Ja to potpuno razumem i obicno i bih za svaki slucaj, ali mi je bilo hitno pa sam reagovao. Snosim svu odgovornost ako Decentrala se ne slaze sa ovim mojim postupkom, ali smatrao sam da je ocigledno da ce se se velika vecina sloziti, jer ovo jeste krsenje statuta i same poente Decentrale.

1 Like

Ako zelim da budemo potpuno iskreni, sa sobom i medjusobno, problem je ovde iz dva dela.

Jedan je da se mozda svi ljudi ne slazu sa tim delom statuta i ne vidi problem u tome da se dobijaju finansije iz fondova. Mozda to nece potpuno sebi da priznaju, ali sustinski nisu toliko voljni da se drze toga i ne smeta im toliko kada se to krsi. Ovo je problem i o ovome se treba jos diskutovati, skoro na svakom sastanku bas diskutujemo o ovome, ovo je u praksi jedino pravilo i jedina “birokratizacija” u celoj organizaciji. Ali ljudi jednostavno vole novac i zele da nadju neki nacin da uzmu novac a da ne izgledaju kao svako drugi koga kritikuju kada pricamo o svim losim kompanijama i organizacijama i razlog zasto su takvi.

Drugi razlog je zato sto ljudi vole da kazu da se drze principa, ali im je u praksi tesko da stvarno budu takvi. Jer im je neprijatno, jer je prirodno da zelis da si ok sa svima i da ne pravis velike svadje. Ali niko to ne zeli da prizna, ljudi vole da barem kada pricaju o tome da deluju kao neko ko ima integritet i drzi se principa nevezano za drustveni pritisak, ali to jednostavno nije tacno.

Ovi ljudi kojima zelimo priodno da ne naskodimo i ne naljutimo ih, su nas lagali, iskoristili i gledali iskljucivo sopstvene interese i zelje. Medjutim, da o tome neko prica javno, je stresno i neprijatno i zato i samo brisanje servera i osnovno pridrzavanje nasih principa deluje surovo, iako realno ne postoji blaza opcija a da ne krismo statut jos vise.

Opet, problem nije u statutu, ovo sam isto cuo kao komentare vise puta, da nas statut koci i svi misle upravo na to pravilo. Medjutim, nije do statuta, dosta stvari koje ljudi smatraju da nas koci u statutu, uopste i ne pisu u statutu, kao naprimer to da mi ne zaradjujemo od ovoga. To je jednostavno princip koji su osnivaci imali, iz prakticnih konkretnih razloga i kada je doslo odjednom dosta ljudi, to im nije bilo odmah jasno. Mi se trudimo na svakom sastanku to da objasnimo i lepo im definisemo, zasto i kako, ali jednostavno sve je u ovom sistemu komercijalizovano i to je jako tesko nama onda da zamislimo nesto gde nema novca i da odolimo zelji i korisnosti novca.

1 Like

Ja bih samo da ponovim svoj stav na ovu temu, i gde sam hteo da bude diskusija.

Absolutno se slazem sa samom reakcijom, i “strah” za mesto Decentrale u prostorijama DC Krova, kao i medjuljudski odnosi nisu nikakav argument da se odstupa od poprilicno esencijalnog dela statuta Decentrale.

Jedino gde sam ja video prostor za diskusiju je kako i samu reakciju sprovesti u istom tom duhu. Moje licno misljenje je da fram3d veoma dobro zna i razume principe Decentrale, definitivno bolje od mene, i ne sumnjam u njegove namere. Samo sam hteo da se ceo incident ipak podigne na malo objektivniji nivo od toga. Ja nisam nezadovoljan njegovim objasnjenjem za hitno preduzetu i drasticnu meru. Licno cak i podrzavam zelju da se maksimizira nanesena steta, ali mislim da te stavove ipak treba podrediti duhu Decentrale.

Sto se tice posledica na medjuljudske odnose koje su bile izrecene kao kontraargument za fram3d-ov postupak, ne mislim da je relevantno za temu. Taj teret mislim da definitivno pada na one koji su obmanjivali, i na bilo koji uzrok manjka komunikacije izmedju njih, zbog cega se neki osecaju osteceno posledicom. To ne smatram da je na fram3d-u, ili bilo kome drugom koji odreaguje.

1 Like

Sa obzirom da se neke od tacaka tice mojih postupaka, smatram da ne bi bilo dobro da prisustvujem sledecem sastanku, isto kao sto verujem ni da cybrid ne treba.

Ako treba jos neke od mojih predloga dodatno da obrazlozim, posto nisam tu na samom sastnaku, javite, pa cu napisati ovde.

Sa obzirom na to da sam svoju perspektivu rekao vise puta, kako ovde, tako i na sastanku uzivo, smatram da nemam nista posebno vise da dodam i da svakako moje prisustvo moze vise biti stetno nego korisno.

Optuzbe da predstavljam svoje aktivnosti kao decentralizovane, a ustvari su hirarhijske, smatram ozbiljnim i mislim da je najbolje onda da smanjim svoju incijativnost, posto ne mogu da povecam incijativnost ostalih clanova. Smatram da je to ispravan nacin i nadam se da ce i u buduce se tako resavati ova vrsta problema sa ostalim clanovima i da ce ostali povecati svoju incijatinvost manjkom moje.

Ako trebaju neki saveti i pomoc, javi te, tu sam idalje, samo ne zelim da se namecem.

Možda je prekasno, ali tek sad sam stigao da pročitam poruke od juče i od danas. Meni je odgovarao četvrtak, i odgovara mi nedelja, ponedeljak, utorak… od 19:00h. Samo mi petak nikako ne odgovara, a isto sam hteo da dođem. Pošto kažeš da si stalno sa njima u kontaktu da li postoji mogućnost da ne bude u petak? Da li se ostali slažu?

Shvatam da je moja krivica što nisam na vreme rekao, ali jednostavno nisam mogao ranije. Ali mislim da vredi da pokušam…

1 Like

Čitao sam više puta ovu rečenicu, ali mi nije uopšte jasan smisao. Gde se u statutu pominje pomaganje?

Na kraju krajeva, i ti sam si jednom pitao ljude u Decentrali da pomognu pri organizaciji finansiranja jednog pravnog lica.

Meni ove stvari nisu očigledne. Kako mi deluje, bilo koje delovanje nekog bi mogao da protumačiš kao loophole, i bogapitaj kako bi ragovao.

Ovo mi je jasno, i nisam nikad želeo da namećem ovaj argument. Moja greška, ako je tako delovalo u prethodnoj poruci.

Ko to vi? Ovo zaista pitam ozbiljno. Jer ne znam više šta podrazumeva da je Decentral učestvovala u nečemu. Da li je dovoljno da jedan član glasačkog tela učestvuje u nekom projektu, da bi se reklo da je Decentrala učestvovala, ili je potrebno dve trećine ili kako. Zaista mi nije jasno.

Ovo je jako bitno, jer koliko znam (a možda grešim), rad na uspostavljanju radija nije najavljen kao događaj Decentrale. Da li se u tom slučaju može to shvatiti kao Decentralin projekat, bez obzira što su njemu radili oni koji dolaze na događaje Decentrale.

Stim u vezi, ako sam ja npr član glasčkog tela Decentrale (ili samo neko drži događaje), da li to daje za pravo ostalim “članovima” da utiču na moj rad bez moje dozvole.

Možda bi inicijativa bila veća, kada ne bi bilo prozivanja ljudi da se nameću, kao što je bilo prošlog meseca.

Dakle poruka novim članovima je da rade šta žele, ali ako se ispostavi da to krši neka nepisana pravila nekih članova, onda moraju da budu spremni da će njihov rad biti uništen.

Ja bih rekao jer Decentrala ne može da definiše kako funkcioniše. Pošto mi sad deluje da Decentrala funkcioniše po nekim ideologijama prvobitnih članova, koje nigde nisu zvanično predstavljene kao stav celokupne Decentrale.

Ja nemam problem da budem deo organizacije koja nema nikakve statute, i gde članovi podjednako deluju, dokle god to delovanje nije maliciozno. U suprotnom, besmisleno je da ulažem trud.

Koliko sam upoznat, odluka da se obriše radio nije potvrđena sa nijednim drugim članom koji je radio na tom projektu.

Taj radio je svirao nedeljama bez problema. Ne vidim zašto nije mogao da sačeka jedno veče, da se i ostali koji su radili na projektu slože sa tim na XMPP-u, nije morao čak ni sastanak da se čeka nedelju dana. Ali čak i da ostavimo hitnost reakcije po strani, prosto zatvaranje portova na serveru bi imalo sličan efekat, a dalo bi neograničeno vremena za dogovor.

Mislim da imamo dovoljno vremena do sledeceg sastanka, da bez prepucavanja sednemo i odlucimo sve KAO KOLEKTIV.

3 Likes

Konkretno kod radija, bio je hostovan na Decentralinim serverima, a na stranici za radio se nalazio nas logo. Statut kaze da ne saradjujemo sa pravnim licima, niti uzimamo novac od pravnih lica, iz cega bi sledilo da ako bi ucestvovali u nekom projektu (pomagali), mora da ispunjava te uslove.

Ako clanovi zele da ucestvuju u projektima tog tipa, bez obzira dal su deo glasackog tela, onda to rade kao fizicka lica, ne predstavljaju kao Decentrala, ne koriste dmz infrastrukturu. Privatno nikom nista nije zabranjeno, niti je to ideja.

Jednostavno receno, Decentrala kao organizacija bi trebalo da bude off-grid.

4 Likes