Hajde da krenemo od pocetka: rekao sam da bi bilo dobro izbeci klise gde je najveci neprijatelj srodna organizacija, koja je malo drugacija od nase i sa njima ne moze biti nikakve saradnje (aka sektarijanizam). Takodje sam rekao da ne znam detalje konkretne situacije, jer to sto sam procitao forum post na temu i dalje ne znaci da znam detalje. Razlog sto sam sve jedno pozeleo ista da napisem je to sto sam mator i sto sam se nagledao raznih gluposti, a bogme i pocinio svoj deo istih, tako da je komentar opsti podsetnik da iako neslaganja postoje ne moraju da se trajno zatruju odnosi.
Rekao bih da u idealnim uslovima ovo misljenje ne treba da bude kontraverzno, nego cak banalno i ocigledno, tako da nisam ocekivao interpretaciju koju je post dobio, ali hajde da krenemo lagano:
Drago mi je da cujem da situacija izmedju Decentrale i ostatka Krova nije previse losa uprkos neslaganjima. To je sve sto sam zeleo da znam.
To nisam rekao, ako ista upravo je suprotno od onoga sto sam hteo da kazem: konflikti stavova su neizbezni, kako se oni hendlaju je ono sto pravi razliku izmedju zajednica koje opstaju i onih koje se se ugase ili raspadnu na delice. Dobro je biti iskren, ali za to postoji vise razlicitih nacina. Razlog sto ovaj post ide za vikend je to sto mi je trebalo vremena i koncetracije da napisem nesto iskreno, a da ne zvuci kao prozivka.
Mostove je mnogo lakse srusiti nego sazidati, tako da samo da stvari budu odrzive zahteva odredjenu dozu pozitivnosti. Toksicna doza medjutim, mislim da se u istoriji Srbije nije desila. Kratka anegdota: bio poslom u Americi, smesten u nekom neutralno bez hotelu koji za dorucak sluzi oljustena kuvana jaja upakovana u plasticnu kesicu. Dan je siv i pada dosadna sitna kisa. Ceo ambijent je dobar samo za da se roknes. Kolega Amer koji vidi sve to isto sto i ja, izjavljuje kako je bas fino sto imamo topao dorucak i da je bas lepo sto sto je hotel blizu ofisa i sto mozemo da se prosetamo i da je to bas divan nacin da se zapocne dan. Jebiga kad sam tu pozitivnost preziveo, nece ni moja zelja da se ne dodje do sizme izmedju organizacija u Krovu da ostavi toksicne posledice na bilo koga.
Na tebe se odnosilo jedino to da imas potpuno pogresnu interpretaciju situacije, ako si stvarno citao forum post-ove. Ne pokusavam da budem bezobrazan, ali…
Tema je bila vec iza nas, vecinski. Otvorio si je ponovo, na vrlo uvredljiv nacin, namerno ili ne. Zamisli da gubis vreme i zivce na neki problem, i kasnije neko dodje i absolutno ga trivijalizuje i potpuno promasi poentu. Verovatno ti ne bi bilo drago.
Sve ostalo u mojim komentarima se odnosilo na generalnu situaciju sa ljudima u Decentrali, ne na tebe, jer tebe ne poznajem, pa nista osim te jedne recenice koju si napisao o tebi nisam mogao u tom momentu ni da komentarisem. Stojim iza svog misljenja da je tvoj komentar neiskren i da sluzi virtue signaling-u. Mozda gresim, ali ne vidim drugi razlog za takvim misljenjem, POGOTOVU ako si zaista procitao o situaciji na forumu, kao sto kazes da jesi. To je bilo jedino sto se na tebe odnosilo, eto, sa mozda jos malo konteksta ovde.
Sto se tice toksicne pozitivnosti, tvoj primera Amera absolutno nije to. Gospodin je samo odlucio da vidi najbolje u situaciji u kojoj se nalazi, i fokusira se na to.
Sa druge strane, okay je imati “los”, “pogresan” stav… Sta god to znacilo, nije na meni da budem izvor istine, ili na bilo kome. U konkretnoj situaciji si, najiskrenije, priznao i demonstrirao potpuno nepoznavanje situacije. Odatle moj komentar da ne treba da imas stav bez da se informises. Da bi dosao @Goodv1bes i poceo da ohrabruje formiranje stavova bez ikakvih informacija. To je toksicna pozitivnost. Smatram da se svih u Decentrali, cak i Krovu, tice ta situacija, i da ima puno iz nje da se nauci, ali mora biti bazirano na informacijama. U suprotnom je suludo, bezobzirno, pa cak i bezobrazno. U najmanju ruku nekorektno prema ljudima koji jesu ucestvovali. Moze on reci da je ucestvovao, ali cini mi se da ni tad nije razumeo situaciju, jer je krivio pogresne ljude zato sto je on ispao kolateralna steta. To nije tema, doduse.
Niko nista nije pomogao oko tematike dok sam se SAM bavio da resim “incident” haha Da li ste vi onda ne informisani ili formirate pogresan stav?
Na kraju dana boli me patka, to prica o vama vise no o meni.
Vracam se na to, svako ima pravo da pise sta god hoce i nemas TI ili bilo ko da meni ili bilo kome dodje i prica kako da misli/prica/pise/dise/sere. To mozes da probas u svojoj kuci.
Izvinjavam se ako je bilo previse analne speleologije i moralnog midzetizma
Problem koji si “resavao” si pravio sam sebi. Ja nikoga nisam pokusao da cenzurisem. Rekao sam “nemas informacije, dakle nemoj imati stav”. Glupo je sto to uopste treba da napisem, to se valjda podrazumeva. Pa necu doci tebi da solim pamet na temu security-ja, ili sta god, ili madev-u za elektricna kola, ili bilo kome drugom na temu u koju se ne razumem. Prvo treba da se informisem, ili bar popricam sa vama, odlusam vase izlaganje, pa pocnem da formiram neke stavove, da mozemo da razgovaramo na te teme.
Drago mi je da ti je toliko simpaticna krajnje jadna situacija sa ljudima u Decentrali (cast izuzecima, ima ih naravno).
Doduse, ne razumem zasto JA ne bih mogao tebi ili nekom da pricam kako da mislite, pricate, pisete, disete, serete? JA imam stav kako svako od vas treba da se ponasa, zar hoces da cenzurises moj stav REEEEEEEEEE
(Kad vec volis pasivnu agresiju uz ljigavi sarkazam)
Ja sam stvorio problem Hahahahahhahahahhahahahahahahhahahhahahhahahahhahahahahhahahahhahaahhahahhahahahahahahahahahah
Aloooooooo odakle vadis ove bisere? Aj obrazlozi leba ti hahah
Edit: ti imas naravno pravo isto glasa. Ali postoji i drugi deo recenice, nije samo freedom of speech, nego je celo:" freedom of speech, but not freedom from condequences".
Pricam o problemu koji si ti resavao, to sto ljudima nije bilo jasno zasto je obrisano sve sa Decentralinih servera. Realno nisi imao problem, samo da si im rekao da su prekrsili statut i dogovor, trebalo bi da bude dovoljno. To sto su oni besni, i ne znaju sta se desava, itd itd, je problem koji oni treba sa sobom da gledaju interno. POGOTOVU ako su ti drugari. Moji drugari mene ne bi pritiskali za problem koji im nisam napravio
Edit:
Jasno sam naglasio da je u pitanju sarkazam, kao i ti kada si rekao nekome da je glup. Tako da ne vidim poentu citata. Ne vidim ni poentu daljeg razgovora na ovu temu, ako ne mozes da razumes da nisam pokusavao da cenzurisem.
Edit2: Evo jedan citat od mene, onako, nevezano, kad i ti vec bacas nevezane citate: ako si fake sa ljudima, dobijes fake ljude oko sebe.
Al si ti bato neinformisan haha JA sam lik koji je skontao da se nesto mulja. JA sam JEDINI koji se bavio time i bio JEDINI koji je radio na tome da NAMA niko ne krsi statut,
Da nisam JA otkrio i dao detalje, neko bi nas idalje jahao… zsto svoje iluzije realnosti, sloooooobodno uzmi i metni u sekciju sci fi, jer je baas van ovog sveta
Ovo peglanje odnosa referenciram. Ne znam o cemu ti mislis da pricam, ali secam se da si mi se zalio da ti je muka od toga da igras iznedju dve vatre, i da smirujes strasti levo i desno. Osim ako nisam nesto pogresno shvatio. Da je problem bio sto fram3d navodno nije ulozio nikakav trud da objasni situaciju, i ljudi su se osecali zajebano i zbunjeno.
Al ono sto ti ne kapiras je da @Goodv1bes ima pravo na svoj pasivno agresivni ton zato sto je lik aktivno pokusavao da resi problem za razliku od vecine ljudi koji seru na ovom forumu (ukljucujuci tebe, cisto da budem jasan, ako mislis da pokusavam da budem indirektan). Ono sto je zapravo deluzivno u celoj ovoj raspravi, nije @atari stav nego sto ti mislis da imas ikakvo pravo da delegitimises iciji stav po ovom pitanju kao neko ko u ovoj situaciji ima samo ulogu kenjtora na forumu. Ne znam kako nisi svestan koliko je drsko tvoje diskreditovanje neistomeisljenika. Najlaganije si mogao da kazes: “ups da upravu ste malo sam se zaneo, svako ima pravo na svoj stav, pricacemo na sastanku”, ali ne ti to nisi uradio, nego si nastavio da kenjas o tome zasto ti mislis da je to ok. Newsflash, apsolutno nije bitno zasto ti mislis da je ok da se ispisas po tudjim stavovima i zasto mislis da si pametniji/informisaniji od ostalih i nemas apsolutno nikakvo pravo na takvo ponasanje, samo ispadas umisljeni kreten. Cinjenica da si skocio da napadas stav “svako ima pravo na svoje misljenje” je dovoljna da izazove sasvim validan komentar “nikom ne branimo da koristi svoj mozak” i ne znam kako mozes da racionalises stav da je to toksicna pozitivnost. @Goodv1bes je stao na stranu lika koga si apsolutno neisprovocirano isprozivao i ti sad spinujes pricu kako je on time “pormovise formiranje stvaova bez informacija” a ti nikako ne mozes da znas nivo informisanosti svog sagovornika ali eto ipak si nasao za shodno da kenjas. Ja iskreno nemam pojma ko je @atari i bas mislim da je to u ovoj prici nebitno jer NE MOGU DA ZNAM KOLIKO JE INFORMISAN/A O TOME. Druga stvar ovakvom reakcijom samo jacas njegov/njen argument koji cu preformulisati na nacin na koji sam ja razumeo “Hajde da ne budemo jebena derista i da ne sjebemo sve odnose koje apsolutno nema potrebe da kvarimo iz sujete i tvrdoglavosti”. Meni je ovo potpuno zdravorazumski stav cak i ovako formulisan, a pogotovo je prihvatljiv i jako neproblematican stav u originalnom izdanju. I eto cisto da ne bude da sam neko ko je nEINfoRmiSAn, bio sam aktivan tokom cele drame i bio sam na sastancima na kojima se raspravljalo o ovome, pricao sam sa obe strane, i u xmpp grupi sa nazalost iscitao sve poruke u tom periodu. Apsolutno mi je sve jedno kako ce ovo da se zavrsi samo mi je nedopustivo i uzasno iritantno kada vidim da neko sa ovolikom dozom arogancije obraca drugima. Ovo su ako niste svesni jako jeftnii trikovi manipulacije i uzasno je licemerno prozivati druge clanove decetrale za manipulaciju kad se rasprave poput ove vode (kad smo vec licemerja kad si ga vec pominjao u proslom threadu). Nadam se da cete nekad odrasti (poruka od jednog od najmladjih ljudi koji bleji na decentalinim eventovima) i da ce se ovo nekad zavrsiti na neki normalan i zreo nacin.
Stvarno, mimo bilo kakve sumnje, sa vama ne vredi komunicirati. Ja sam idiot sto sam se upustio u ovo, a ne zato sto ste vi u pravu. Kada se ostvari zelja najmladjeg clana koji prisustvuje, i odrastes - shvatices ironiju ovog komentara za koji si velikodusno izdvojio svoje vreme. Viseslojna je, i u motivaciji i u sadrzaju. (Zapravo verovatno neces, jer ne mozes da shvatis da pravite toksicnu atmosferu, iako mislite da radite bas suprotno)
Anyway, razreseno je pitanje, ne mora da se razvlaci. Niko ko se ne slaze sa vama vise ne ucestvuje u sastancima, nema potrebe da se tripujete i pocinjete opet ovo (nisam ja zapoceo).
Uspesno ste cenzurisali sve koji su se borili protiv pravog problema, a ne proizvodima vaseg ega i patoloskih potreba da se svima svidite i da je sve raibows and sunshine.
Druze, samo cu ti lajkovati, neces dobiti reakciju. Zavrsili smo. Dzabe provocirate. Ako cete me komentarisati, radite to uzivo, kao sto si i prizvan da napravis nalog.
Da zato sto je jako toksicno biti neistomisljenik, prekini da glumis moralnu gromadu ne ide ti. Ovo je opet jako jeftnia manipulacija ne znam kako te nije sramota da ovakve stvari pises. Srednja skola beef lvl odgovor, “ja sam stariji nekad ces razumeti al vrv i neces jer nisi dovoljno pametan”. “Uspesno ste cenzurisali sve koji su se borili protiv pravog problema” jako bih voleo da znam kako sam ikoga cenzurisao time sto sam istakao koliko je bezobrazno i idiotsko tvoje ponasanje. I opet sama implikacija da postoji neka grupa koja se bori za cenzuru neke velike sile je samo tvoja projekicja jer mene niko ovo nije terao da pisem ja se ni sa kim iz decentrale nisam video ne pamtim. Al bitno da si me ti svrstao sa “silama zla” da bi me lakse diskreditovao, ne znam sto u mnozini pricas. Opet strasno jeftina manipulaciona taktika kojom se sluze ljudi koji nemaju validne argumente. Ja ovo ne pisem zato sto zelim da mi ti nesto odgovoris da bi mi sad merili kurceve ko je bolji debater jer nisam jebeni keyboard warrior nego zato sto me uzasno nervira koliko si drzak kad razgovaras sa drugima ovde. Na sastanke nisam dolazio jer sam jako aktivan u studenstkim blokadama i nemam vremena da se bavim ovim. Od svih silnih sastanaka studentskih radnih grupa izgubio sam apsolutno svaku toleranciju za ovakvo kenjaje i zato te prozivam. PONAVLJAM BOLI ME KURAC STA CE BITI SA DECENTRALOM I KROVOM. Ako mislis da je ok da se ovako ponasas i da te niko ne prozove za to na forumu onda si samo navikao da te cuva echo chamber.
Slobodno nemoj da mi odgovoris stvarno mi nije bitno ja ovo pisem zbog sebe, jer bi mi bilo glupo da cutim na ovakve gluposti, a verovatno ne stizem na sastanak jer jbg imam posla. Bezobran si i manipulativan a prozivas druge za licemernost u izjavama a ziv si primer licemerja.