Webring

Trenutno na sajtu imamo Webring stranicu koja bleji prazna. Bilo bi lepo da je popunimo.

Hteo bih da čujem neke vaše predloge. Ja evo predlažem da postavimo link ka SHARE fondaciji.

Očekujem da će biti malo diskusije oko toga šta je pogodno postavljati a šta ne. Moj predlog je da budemo maksimalno “tolerantni”, i da prihvatimo linkove organizacija koje možda i nisu 100% saglasne sa idejama Decentrale. Takođe, mislim da ne bi trebalo da očekujemo back-linkove (tako da ovo ne mora biti pravi web-ring).

1 Like

Ako Sam dobro shvatio wearing ima princip uzajamnog ili reciprocnog linkovanja?

Moj predloga je da se uvezemo sa Tildom, haklabom, Balccon-om, ulus-om, lugons-om, skolom programiranja Pionir iz Kikinde.
Toliko za sada Ako se jos nekoga setim dodajem a dotle se izvinjavam Ako Sam nekoga bitnog izostavio.

Mislim da je bolje da se uvezemo sa hackerspacovima prvo i organizacijama sa kojima smo vec imali neku saradnju.

Ne bih stavio share fondaciju, jer nismo imali nikakvu saradnju sa njima. Oni koliko znam, rade skoro iskljucivo sa organizacijama finansiranim od EU i za to su placeni sasvim regularno. Nisu volonterska organizacija i nisu neko ko radi sa sirom populacijom nego su fokusirani na specificne organizacije i politicke partije. Oni su veoma politicka organizacija sa jako bliskom saradnjom sa politicarima iz evropskog parlamenta i nedavimo beograd, pa mislim da bi trebali za njih diskutovati na sastanku prvo.

Ja licno nemam problem sa samoorganizovanim hackerspacovima i ostalim samostalnim organizacijama uglavnom. Sa ULUSom smo imali saradnju prostora isto kao i DC Krovom, KC Gradom i Matematickim fakultetom, a nisam siguran da bi bilo previse korisno ka njima da linkujemo.

Nemam neki bas problem sa linkovanjem bilo koga, Internet treba da je otvoren, ali ako bas pocnemo da stavljamo svakoga onda ce mozda biti nepregledno i ne toliko korisno. Barem na vrhu stranice bih stavljao hackerspaceove, jer je relevantnije. A i samostalne volonterske organizacije imaju dosta slicnosti sa nama, pa bi mozda i to bilo nekako korisno.

A mozemo mi stavljati i sve sa COTM na kraju stranice sto se mene tice, samo nisam siguran koliko bi to bilo korisno. Mogli bi da damo prioritet stranicama iz regiona, ali nismo ni nuzno regionalna organizacija po mom misljenju nego ideoloska, ali sta znam.

Za pocetak bi svakako stavtio pionir, tildu i naucni klub sa matfa. Takodje bih rado stavio i hackerspace u Albaniji gde sam skoro bio na OSCAL konferencuiji, ali kapiram da sam to samo ja bio. Sa ovim 3 smo vec imali grupne posete.

1 Like

Ako Sam dobro shvatio wearing ima princip uzajamnog ili reciprocnog linkovanja?

Da. Ali sam mislio da dozvolimo i linkovanje stranica koje nemaj nužno njihovu webring stranicu, ali su možda linkovali Decentralu (baš kao pomenuta SHARE fondacija).

Svakako, slažem se sa framed-om, da ne bi trebalo da se samo nabacaju linkovi. Prema tome, predlog da se za sada linkuju lokalni samoorganizovani hackerspaceovi mi deluje sasvim dobar.

1 Like

Postavio sam tildu i pionir u webring. Nemam nista protiv i da dodamo jos, ali mozda da razmislimo prvo o nekom grupisanju.

Mozda su tilda i pionir organizacije slicne nama i to mozemo da navedemo kao kategoriju. Medjutim mislim da je i naucni klub dosta slican nama, ali postoji razlika naravno jer su strikno vezani za fakultet.

DC Krov, KC Grad mislim da nemaju sajtove, pa nemoramo za sada brinuti o tome, a ne bih bas linkovao fb stranice, ako nema potrebe.

Nemam nista ni protv linkovanja lugons i haklaba, ali nisam siguran u njihovu aktivnost. Za tildu znamo sta rade, za lugons ne znam nista prakticno da rade (osim valjda Balccona koji oni organizuju?). Haklab takodje, ali voleo bih naravno da vidim vecu aktivnost kod svih.

Mozemo Balccon isto linkovati, sto da ne. Nisam iskreno nesto previse odusevljen samom konferencijom, skupa mi isto, ali tu se svi nadjemo jednom godisnje, pa je lepo za druzenje.

ULUS mi isto ok da linkujemo, drugaciji su od nas, ali imamo saradnju sa njima do sada, uglavnom samo izlozba, ali bilo je jos nekih kracih intervencija od tada. Sve u svemu ne bave si istom delatnoscu kao mi, ali ne vidim neki problem za link.

Solidarna kuhinja ima slican pristup kao i mi, samo sto se bavi hranom umesto tehnologijom. Ali nismo imali neku zvanicnu saradnju.

Okretnica nadam se da ce nas uskoro zvati da odrzimo nesto tamo i ima slican pristup kao mi. Nisam siguran u sve aktivnosti njihove jos. Osim zurka cuo sam da imaju i besplatni vrtic, neke izlozbe i tako nesto.

Sve u svemu, mozemo diskutovati na sledecem sastanku sve ovo. Mislim da smo dosta i pre pricali o linkovima na forumu i generalno sa kim saradjujemo i koliko. Tako da mislim da bi svakako bilo dobro to donekle odluciti, nase principe pod kojim saradjujemo, pa barem privremeno i neprecizno.

1 Like

Webring je delom i reklama, moze se i tako posmatrati u sadasnijm odnosima i postavci drustva. Ne bih reklamirao organizacije koje nisu po nekim principima sa kojima se slazemo(ali bih stavljao fb i ostale linkove ako organizacija ima samo taj medijum, ili bi im ponudio da napravim sajt), Ulus takodje dobija finansije od EU, fondova itd. ima saradnju sa organizacijama kojima mi ne bismo imali. Za share mislim da je jasno, sa kim saradjuju i gura se ta prica privatnosti, ljudskh prava itd., ali se ne gura sira prica od toga, opet i zbog toga ko finansira i sta je u intersu finansijera da se prica.

A i malo imam problem sa tim volonetrski, opet ima organizacija koje su volonterske a primaju finasije od org sa kojima se ne slazemo, na sirem planu, i rade za politicke stranke. Ovde je bolja rec aktivisticki, ili borbeno. Opet rad treba biti placen, nije neki problem sa placanjem rada. Iako tu opet ima problema na sirem nivou, ali to su dooosta siri problemi, koji se ne resavaju tako sto se stavi fokus da neko radi dzabe, vec fokus na drugacije odnosu u drustvu, proizvodne odnose, odnosi prema vlasnistvu, odnosi moci u drustvu. A i na kraju krajeva, trebamo se dogovoriti oko principa oko kojih se slazemo i po tome da radimo kao organizacija. Lakse mi je uzivo diskutovati o ovim stvarim nego preko poruka xD

Uglavnom, mislim da trebamo imati u vidu da stavljanje na nas webring znaci podrzavanje te organizacije.

I za kraj, mislim da je webring mreza, da su stvari koje delimo tamo, linkove koje okacimo mreza prijatelja i da treba da se zove nesto “prijateljske organizcije” ili “prijatelji decentrale” ili samo “prijatelji”, i tamo posmatramo stvari na taj nacin. Zajednicka borba i uzajamna pomoc.

1 Like