nakon uspesne grupne porudzbine cantor tastaturica, okupljamo se opet da sklopimo sad nesto malo vece. ko nije ispratio keeb chat na xmpp-u, ove tastature su usle u uzi izbor:
za sada imamo troje van dmz-a koji su zainteresovani da sa nama poruce delove, pa na nase brojcano stanje treba samo dodati jos 3.
ako sam nesto propustio, pisite
Å to se mene tiÄe može i redox ako treba. Morao sam samo jednu da izaberem, pa mi se sofle Äini interesantnija. Ali redox ima dosta dugmiÄa na palcuā¦ Tako da moj ādrugi glasā ide za redox.
Meni je skroz svejedno al sam stavio sofle od ovih trenutnih. Doduse, bilo bi strava ako bi tastature bile wireless. Sad ne znam koje tacno to podrzavaju i u kom formatu (da li standardizovana npr. 18650/10440 Li-ion baterija ili ona pljosnata). Razumem ako je neizvodljivo ili ako je prethodno dogovoreno ne.
Neke ploce, npr corne, ako se doda samo baterija/switch i nanonice jede baterije. Fazon 2h trajeā¦Trebalo bi da gledamo model koji ima tu opciju da se odmah kaci baterija, zato sam i mislio ergodox. Treba svakako pogledati PCB dizajn i po tome odluciti
Sve ploce koje koriste odvojen MCU board (da nije integrisan) koje su kompatibilne sa promicro kontrolerom mogu biti wireless, ovako kako je @Goodv1bes objasnio.
Samo sto mi nije jasno sta misli za kacenje baterije - n!n ima pad-ove da se spaja baterija direktno na njega; downside toga je sto ne moze da se āugasiā tastatura hardverski (ZMK je dobio support sa software power off - ali to ime neke svoje downsides koje mogu da spomenem ako nekoga zanima), vecina PCB-eva koji su napravljeni sa namjerom da budu wireless imaju power switch koji prekida trace izmedju pad-a za pozitivan terminal baterije i 5v/3.3v pin-a na kontroleru.
Nice!nano v2 je ekstremno efikasan sa trosenjem baterija. Moja main tastatura koristi Xiao BLE kontroler (puno ime nrf-nestoā¦) koji ima slican power draw kao n!n v2. Sa baterijom od 30mAh imam battery life od oko 3 sedmice - bez ādeep sleep-aā (a ne koristim racunar i tastaturu oskudno).
Split wireless tastature imaju jos komplikacijaā¦ Imaju razlicit power draw, ima āmasterā i āslaveā strana, master strana komunicira sa racunarom i drugom polovinom. Ta strana gubi power mozda 3 puta brzeā¦ Jedan nacin da se izjednaci ovo je pravljenjem ādongleā setup-a: treci kontroler koji se spaja na racunar zicom (USB kabl ili cak imaju nrf pakovanja koja izgledaju kao USB pendrive) sluzi kao master u toj situaciji, a obe polovine su slave i spajaju se na njega direktno, ne medjusobno jedna na drugu. Time se dobija bolji battery life (i tehnicki bolja kompatibilnost, jer ne trebaju bluetooth driveri i hardware na host racunaru - mozete da imate custom wireless split i na OpenBSD-u haha)
Sto se tice biranja PCB-a, ovo sto sam naveo za power switch je veoma lako dodati kao modifikaciju bilo kog PCB-a. Problem koji sam ja uvidio je da je iznenadjujuce tesko kupiti power switcheve koji su popularni u community dizajnovima u malim kolicinama (bar poslednji put kad sam gledao). U najgorem slucaju, mislim da ja imam 6-8 komada tako da moze da se sastavi par splitova sa tim.
Skoro nijedna ta wireless split tastatura ne koristi cilindricne baterije, āstandardnaā praksa su pljosnate lipo baterije koje staju ispod kontrolera. 401230 i 401030 mislim da su najpopularnije - dovoljno su male da stanu ispod promicro-tip kontrolera koji je mountovan na medium height (4mm, ja mislim) head-ere sa mill-max pinovima (tako da je removable).
Te baterije mislim da ne mogu da se naruce iz inostranstva, jer ih carina vraca kao ārizicneā, ali postoje prodavnice u beogradu koje ih imaju in-stock i mogu da se kupe bez cekanja dostave.
Ja sam veoma neaktivan, a ovo je rabbit hole u koji sam duboko upao tako da mislim da bi mozda bilo korisno da se pojavim koji put na desavanjima vezanim za ove ergo tastature. Pokusacu i da sastavim neku mini prezentaciju da dobija malo sira masa osjecaj koliko je dubok rabbit hole haha
Ovde je spomenuo malo taj problem oko baterije. Sada, zasto je tako, nemam pojma. Da li manjak komponenta, losije regulisanje koroscenja strujeā¦
Btw. Nazalost mi sofle bas ne odgovara, najvise zbog dugmica koji se nalaze sa donje strane. Ako se izglasa za to, ne bih zeleo da uzimam. Cisto da znate, ali nemojte da to utice na glasanje
Ako se sjeÄam kako treba, LED lanac troÅ”i bateriju Äak i kad su LEDovi iskljuÄeni. Ako sam razumio kako treba blog post, lik je svoju wired split sa OLED ekranom i LED osvetljenjem āadaptiraoā da bude wireless, ali ostavio je LEDs. To bi bila moja teorija.
U sluÄaju da praviÅ” svoju wireless tastaturu od poÄetka, ne bi lemio LEDs svakako, tako da ne bih uzeo taj blog post kao indikativan.
EDIT: sauce
Optional: Underglow: ZMK supports WS2812/SK6812 adressable LEDs for underglow. An additional power cutting circuit that completely cuts the LEDs from the supply voltage while turned off is recommended, because those have rather high idle draw at ~1 mA per LED even when off and will chew through your battery in no time. Unless your design uses beefy batteries, I would recommend omitting LEDs in general - blinking lights are pretty, but months of battery life are even nicer in my opinion. With a power cutting circuit you give the user the option to choose.
jos uvek nije glasalo dovoljno ljudi, a ovi van dmz-a sto bi hteli mogu da se preraspodele tako da jedna ekipa uzme sofle, druga redox
za cantor nas je bila petorica, ako se secam, sto je ja mislim minimum porudzbina, pa u ovom slucaju pet za jednu, pet za drugu, i tjt