Saveti i informacije za novog čoveka na forumu

Pozz ljudi, dobro (da sam) vas našao :slight_smile:

Šunjam vam se po forumu već par dana, i mnogo mi se sviđa to što vidim. Našao sam vas na redditu, sleteo na sajt koji izgleda kao da je iz 2005’ (u naj naj najboljem mogućem smislu xD), oduševio se, i sad se čudim dezorijentisan, kol’ko već dugo postoji ova priča, i zašto ja ne znam za ovo.

Ja sam Igor, i već fazon peti put pokušavam da naučim da kodiram, a zahvaljujući Odin Projectu i GPT-u ovaj put možda i uspem. Videćemo, nema ni mesec dana da sam krenuo. Ljubitelj sam umetnosti, filozofije, tehnologije i svega između, a kad čujem reč decentralizacija, krene mi voda na usta. Nisam siguran dal je prikladno da se na ovaj način predstavim, kroz post na forumu jelte (i slobodno recite ako je bolje da obrišem post da ne gušim forum), al mi bi nešto glupo da vam upadam u chat, pa da opravdam svoju odluku, slobodno mi bez dlake na jeziku recite dal ima šta što kao novajlija na forumu treba da znam i ja, a i ostale novajlije koje možda nabasaju na ovaj post.

Jedna od tema koja me definitivno zanima je sledeća:
Mene zanima jedno 90% onih radionica što pravite. Ja jesam tehnološki pismen, al kao neko ko nije još ni osnove savladao, to bi sve bilo više turistički nego ozbiljno. Ne znam koliki je prostor u kom radite, ne znam koliko ljudi vam dolazi, al čini se da ste baš aktivna ekipa, te s jedne strane ne bih da oduzimam resurse ljudima koji bi možda mnogo pametnije iskoristili pruženu priliku, a sa druge strane bih vrlo rado došao da vidim šta se to tu dešava.

Voleo bih još da dodam da nisam baš neki stručnjak niučemu, ali ukoliko vam ikad zatreba ikakav manpower, bilo kakva pomoć pri izvođenju ovih radionica, nezaposlen sam, tako da se ne ustručavajte da me iscimate.

To je manje više sve što sam hteo da kažem i pitam, a videh i da ste okačili tutorijal za conversations. Već imam fdroid, tako da sam spreman za akciju, a ako mislite da još nešto treba da znam, slobodno recite.

Vojnički pozdrav za misiju i viziju, srdačan pozdrav za ekipu.

4 Likes

Zdravo Igore, dobrodosao i jako mi je drago da si napravio post.

Naravno da mozes da pises na forumu, dok god postovi nisu promocija nekih prozivoda, svaki post je dobrodosao. Ne treba ti nikakva dozvola da postujes.

Upadni nam u chat, najvise bi voleli svi da koriste decentralizovanu XMPP mrezu na kojoj radi Conversations, i rado cemo pozvati sve u nas chat i pruziti svakom bilo kakvu pomoc oko instalacije ili vise informacija o tehnologiji.

Slobodno dodji turisticki na radionicu, jako nam je drago svakoga da upoznamo ko je zainteresovan za temu radionice, a pogotovu za decentralizaciju tehnologije. Sasvim je cesto da ljudi dolaze samo na druzenje i mislim da to treba da podsticemo. Prijateljstva su ono sto drze ovakve zajednice i sto nam znatno doprinosi nasim zivotima. Takodje se trudimo da za nase radionice nije potrebno predznanje, bas da bi podstakli da nam se pridruzuju i nestrucni ljudi.

Imamo dosta prostora u DC Krovu, drzali smo na drugim mestima i ako ikada ponestane mesta trazicemo jos prostora. Skoro svako ko dodje ima nesto sto zna sto mi ne znamo, pa isto kao i P2P mreze, svaki novi ucesnik povecava nas kapacitet da odrzimo jos vise radionica.

Imamo dosta strucnih ljudi iz IT-a i lako resimo sve tehnoloske probleme, ali ono sto nam zahteva najvise rada su organizacione prirode, sto mislim da je najbitnije u svakoj zajdednici. Bilo bi jako bitno podsticati ljude na samoincijativu i samoorganizaciju, da sami organizuju radionice, traze i kontaktiraju druge prostore gde bi mogli jos da drzimo predavanja i da te dogadjaje objavljuju i dele na mrezama kao i uzivo.

Mozes pomoci na mnogo nacina i Decentrali i ideji koju sirimo. Pokretati teme na forumu za organizovanje radionica za sledeci mesec ili novih projekata. Zvanje i podsticanje ljudi da drze predavanja, najavljivanje dogadjaja za koje nisu potrebni predavaci, kao diskusije, vezbe itd (strucni ljudi se pojave svakako da pomognu). Dizajniranje, stampanje i lepljenje plakata. Cak i postavljenje korisnih pitanja na predavanjima i podsecanje na nas cilj decentralizacije izgleda dosta koristan. Sve u svemu treba vise ljudi da razmislja o ovome,vise ljudi da pokusa da prosiri ideju i najvise da se stvari organiziju.

1 Like

Ah joj jesi divan, hvala na ovakvom odgovoru. Vidimo se na conversations-u, i na radionicama. :smile:

1 Like

Pozdrav Igore, dobrodošao na forum od jednog takodje newbie člana koji je tek prekjuče pošao na radionice decentrale.

I ja takodje učim da kodiram, mada malo duže nego ti (sada sam u fazi intervjuisanja). Želim samo da kažem da od decentrale imaš dosta da naučiš, svi su super, I svaka tema je dobro odabrana I intrigantna, I primenjiva. Recimo, učili smo o DNS-u u ponedeljak, I to je baš bilo vezano za jedan problemčić koji sam imao u projektu, i koji sam uspeo da rešim uspomoću saveta sa predavanja.

Savetujem te da dodješ na poneko predavanje nekad, (ako već ne dolaziš) jer će ti dosta pomoći, iako možda nećeš imati pojma o čemu se radi na početku.

Srdačan pozdrav,
Aleksa

1 Like

Hvala ti na ohrabrenju, baš mi se đasvi ovo što za sada vidim, tako da sam sklon da ti poverujem na sve što si rekao. A planiram ako ne u ponedeljak, onda u utorak sigurno da budem tamo, pa se možda i vidimo. A tebi sve najbolje u potrazi za poslom, čujem da je na ulici džungla.

1 Like