Rodjendan Decentrale

Eto nas posle godinu dana.

Pošto smo već raspravljali o ciljevima i statutu neću ovde o tome.

Drago mi je da ne samo da smo uspeli da se startujemo i iskombinujemo za prostor, servise, organizaciju, ideje, događaje,… nego da su se novi ljudi priključili i aktivno doprinose.

Svako ko ima ideju ili predlog šta BiH još mogli da organizujemo i gde neka slobodno piše.

Kao što ste videli nije sve Linux, mreže, serveri i bezbednost, i ne treba da bude, to su samo teme kojima smo započeli.

Svakako smo poboljšali internet vezu, nabavili mrežnu opremu i imamo računare pa će biti još Linux, mrežnih i security radionica. Ali i svako ko želi može dobiti pristup serveru za svoju radionicu/projekat dok god imamo resursa.

Sharing is caring.

Saradnja sa drugim organizacijama je najbolji način za proširivanje vidika i razmenu ideja i baš zato mi je drago da smo prisutni i na Matf-u (nadam se i na ostalim fakultetima uskoro), kod umetnika ULUS (https://dckrov.rs/), dobrotvornih organizacija (solidarna kuhinja https://solidarnakuhinja.org/ ) i naravno kod domaćina vizantropa i umetnika iz DC Krov-a (https://dckrov.rs/).

Ako sam nekoga izostavio nije namerno.

Nadam se da ćemo nastaviti još bolje i do sledeće godišnjice sa što više aktivnosti.

Pozdrav svima.

3 Likes

Mogli bi sa Fonovom organizacijom FONIS da stupite u kontakt.
Ja sam tamo, pa ako treba mogu da se raspitam malo oko nacina saradnje.

1 Like

Što da ne.

Možemo. Jel imate neki url sa predmetima ili kursevima da gadjamo neke bliske teme?

Nemamo mi zvanicno nikoga odgovornog niti nikakvo clanstvo u Decentrali, tako da mozes i ti da ih kontaktiras u ime Decentrale.

Samo pitaj da li ih interesuje da odrzimo neku radionicu na FONu (ili bilo gde), kad i koja tema. Mozes videti na forumu sta smo do sada drazali, pa nesto u toj oblasti ili nesto novo (ko zna, mozda se neko javi da zna na tu temu nesto).

Ima, ovo je sada na FONU po novoj akreditaciji.
Vise nema jedan smer (Informacioni sistemi i tehnologije), nego je to sada restrukturirano na vise podsmerova, ovo je za Osnovne studije.
Ovde sam dao link za pregled smera Softversko inzenjerstvo.

https://oas.fon.bg.ac.rs/informacioni-sistemi-i-tehnologije/softversko-inzenjerstvo/

On mi sada deluje dosta bolje u smislu strukture i sadrzaja predmeta na smeru koji se izucavaju, nego taj isti smer pre ove nove akreditacije.
Pre svega dosta je manje menadzerskih predmeta, sto je velika stvar, plus dodato je dosta novih IT i programerskih predmeta, sto je i poenta smera.

Znam da ce neko poneti malo pica, ne znam za ostalo. Mozemo muziku pustiti, to nije problem valjda.

Bilo bi super da se donese ko sta moze.

2 Likes