Plan za April 2024

PON 1. La Jetée
UTO 2. Kratka predavanja / Lightning talks
PON 8. Teorija čvorova
UTO 9. Arduino radionica
PON 15. Hakaton / Radna akcija
UTO 16. HomeMade SoC #2
PON 22. Stencil radionica - sabloni za grafite
UTO 23. Arduino radionica
PON 29. Chat aplikacije - Disksija
UTO 30. Mesecna revizija Decentrale

Ako nema dovoljno prijavljenih za April, mozemo imati mozda i sastanke umesto radionica.

Mogu i jednu ili dve sysadmin obuke isto da odrzim za dva termina.

Interesovalo bi me i da pravimo sablone za grafite i tako to, nisam to nikada pre radio, ali voleo bih zajedno da probamo i brainstormujemo ideje za promo materijal.

3 Likes

Predlozio bih da u aprilu organizujemo i jednu zajednicku antiskupstinu decentrale i krova. To ne mora da bude jedan od ovih datuma, mozemo da vidimo kada svima odgovara da se nadjemo. Ali sto se tice ovih datuma, predlazem 16. april.

1 Like

Svidja mi se da probamo da pravimo sablone za grafite

3 Likes

Mislim da neće biti previše slobodnih termina i da će brzo da se razgrabe. Ja bih opet uzeo dva termina ako može. Jedan pri početku meseca, i jedan pri kraju. Na primer: utorak 9, i utorak 23. Za Arduino radionicu.

To bi bilo super, lako cemo dodati jos termina. Mislim da ima generalno slobodih, samo da pitamo krov.

Prijavio bih dogadaj, ali odmah da se ogradim da ne znam da li cu moci prisustvovati, a verovatno i necu stici.

Dogadjaj je diskusija o chat aplikacijama, chatu/razgovoru na internetu. Prica o xmpp-u, email-u, briar-u(p2p dopisivanje), messengeru, whatsapu, insta directima, telegramu. Kako su se razvijali, takodje prica o reklamama je neizbezna ovde, Kako se su razvijali itd. Siroka je tema.

Najbolje bi bilo da ide na pocetku predavanje od 20ak minuta(ovo ne garantujem da mogu da pricam, ali mogu da pomognem oko pravljenja materijala i nekome ko bi pricao ako zeli) pa onda diskusija vecina vremena.

1 Like

Mislim da je ovo ideja Sifrozura u sustini, ali moze malo drugaciji naziv i format, mozda ljudima bude privlacnije.

 1. April HomeMade SoC #2
3 Likes

e pa nije bas, siforzur je sifrovanje uopste, tipa siforanje hardiska, nije tema diskusije o chat aplikacijama, siforuzur je sire, ova diskusija je uze bas o chat aplikacijama.

na sifrozuru se predpostavljam prica i o ablocku, pretrazi, federisanm mrezama itd. ovde bi bio fokus na chat aplikacije, a dokle se diskusija prosiri prosiri se(na ai diskusiji smo stigli do toga da li treba imati telefon a poceli smo od ai-a xD)

i takodje chat je nesto sto najdirektnije utice i na nas same i na ljude/grupe sa kojima komuniciramo tako da mi ovo skroz ima poentu, sto ne znaci da prethodno navedene stvari(fediverse, sifrovanje, blokiranje reklama) nema vec samo da treba i za te stvari imati posebnu diskusiju fokusiranu na tu temu

Ja bih mogao drzati nesto o teoriji cvorova ako to ljude zanima. Nije bas programerska tema, ali pricao sam sa Markom i on mi je predlozio da predlozim. Sto se tice datuma, verovatno bih mogao da se uklopim u vecinu termina, ali bolje ponedeljkom verovatno.

4 Likes

Moze sve naravno, zanimljivo je. NIsmo mi striktno programerska zajednica, samo je to uglavnom ono cime se bavimo. Nekada imamo i neprogramerske radionice i ja bih rado da ih imamo sto vise, kao i sva predavanja generalno.

Ako može 1 april za mene: La Jetée projekcija + diskusija

2 Likes

Predlog za April.

 • PON 1. La Jetée
 • UTO 2. Lightning talks :question:
 • PON 8. Teorija čvorova
 • UTO 9. Arduino radionica
 • PON 15. Hakaton :question::question:
 • UTO 16. HomeMade SoC #2
 • PON 22.
 • UTO 23. Arduino radionica
 • PON 29.
 • UTO 30.

Sa znakom pitanja su označeni eventovi koje bi mogli da pomerimo. Za hakaton još nemamo temu (ali eto možda se na lighting talksu dogovorimo). @krstana Stavio sam te za ponedeljak 8. april.

3 Likes


2 Likes

Svi klasicni datumi su popunjeni, dodacemo posle jos jedan za specijalne dogadajaje, stastanici i sysadmin obuke na sajtu i mastodonu. Nema vise mesta u ovom plakatu

u mene zanima, nadam se da cu stici na predavanje :smiley:

Chat aplikacija - Disksija