Nadzorni Kapitalizam - Tehno feudalizam

Za pocetak evo linkova za dalje istrazivanje i linkova o stvarima o kojima je bilo reci na predavanju.

Naravno ima i sama knjiga Shoshane, koja nasiroko govori i tome. Pored toga ima i jos autora koji se bave tim temama, jedan od njih je Yasha od njega je zanimljiva knjiga Surveillance Valley: The Rise of the Military-Digital Complex

I ima jos gomila materijala na ovu temu, a i na kraju krajeva zivimo u tom sistemu pa znamo iz prve ruke sta se desava.

Drugaciji internet postoji, primeri su fedirvers(lemmy, mastodon, pixelfed, writefreely, peertube), XMPP(za chat), torrent za deljenje fajlova(ziveo pajret bej!), i jos gomila selfhosted programa koji mogu zameniti sve sto big tech pruza.

Naravno desavaju se i na tim mrezama problemi. Skorasnji primer je uletatnje Mete(facebooka) u fediverse. Fediverse dobrim delom ne zeli da se federise sa metom i na taj nacin ih pusti da ih pojedu, da se desi(embrace, extend, extinguish) i to je ono sto kapitalizam radi sa konkurencijom, verovatno ce pokusavati da kooptiraju fediverse i resenja sa ovog boljeg dela interneta. VIdecemo u kom ce smeru otici sve to.

I isto je bitno naglasati da privatnost nije individualna stvar vec je privatnost kolektivna stvar. Ne vredi i biti bez tehnolgoije skroz kada bigtech i njihovi kompanjonij i dalje imaju metode da prikupljaju podatke o ljudima koji ni nisu online. Niko nema privatnost dok svi nemamo privatnost. A i stvarno ne zelim da zivim u svetu u kom moram da koristim razna dovijanja i gluposti da me gugl ne bi spijunirao, a i da na kraju ne izbegnem to skroz vec samo smanjjim kolicinu koju uspeju da pokupe.

5 Likes

The Age of Surveillance Capitalism by Shoshana Zuboff.epub (3.9 MB)

koga zanima :point_up: može da pročita

3 Likes

Evo jos jedan link
social cooling/drustveno 'ladjenje, dodat i u prvi post

1 Like