Mitovi o privatnosti - diskusija/radna verzija

Radna verzija teksta: Mitovi o privatnosti

Ideja je da se pobroje, obrazloze i razbiju mitovi o privatnosti. Pa da pocnemo.

Privatnost = Sigurnost = Anonimnost

Ova tri pojma/termina se cesto brkaju, ali iako su povezani nisu isti.
Privatnost znaci da neko ne zna ta mi to radimo iako mozda nismo anonimni, naravno za privatnost je uslov sigurnost da bismo stvarno znali da jesmo privatni dok se dopisujemo npr.
Sigurnost (digitalna/informaciona) je zastita sistema od upada i nezeljene upotrebe. Ovde ima vise reci o informacionoj i digitalnoj sigurnosti.
Anonimnost znaci da se moze i videti sta se radi ali se ne zna ko to radi. Naziv (i ostale informacije koje mogu otkriti identitet) grupe ili pojedinca nije povezan sa digitalnim delovanjem, npr. objavljivanjem teksta.

Ove tri stvari jesu razlicite ali su usko povezane i potrebna je sigurnost da bi se imala privatnost i anonimnost.

Private browising (Privatni rezim rada) je stvarno privatan

Mit je da ako kliknemo “New Private Window” da smo odjednom privatni. Jedina stvar koja se desi da lokalno( na nasem racunaru) nece biti zapamcen history i to je to. Sajtovi ce i dalje praviti profile i vezivati sa nasim, targetirati reklame itd.

VPN nam cuva privatnost

VPN je server koji se postavi izmedju nas i interneta. Dok smo na VPN-u komunikacije se odvija MI → ISP → VPN → INTERNET. Iako ISP ne vidi na koji sajt idemo jer je sifrovano za VPN, VPN provajder to vidi, loguju, skupljaju i prodaju dalje dok ISP vidi da se povezujemo na VPN. Ne postoji VPN koji ne loguje iako to napisu na svom sajtu. Takodje se VPN-ovi jako reklamiraju i ubedjuju ljude u neku zastitu, a zapravo samo profitiraju na tome.

Ovo mi je sada palo na pamet, sigurno ima jos pa pisite pa da diskutujemo. Ideja je da se kroz neko vreme ovo objedini u post i neke materijale za stampu na termalnom stampacu.

Ja volim da koristim analogiju sa WC-om na žurci kada pričam sa ljudima.

Privatnost je kada odeš u WC da obaviš nuždu. Svi znaju da si ti otišao, svi znaju da si otišao na veliku nuždu (svi te možda i čuju :smiley:), ali ti svejedno zatvoriš vrata za sobom. Zato što ceniš privatnost.

Sigurnost je kada imaš WC i imaš ključ u WC-u. Svi znaju da si unutra, svi znaju ko je unutra, ali ti svakako želiš da ne može svako da uđe kada želi. Zato što ceniš sigurnost.

Anonimnost je kada odeš u WC da obaviš nuždu, ali se iskradeš da niko ne primeti da si otišao u WC, samo onaj ko dođe do WC-a zna da je neko tamo i da nešto radi. Verzija 2 ove priče mi je da kažem da si otišao u WC, ali gledaš da ne ispuštaš razne zvuke i naknadno namirišeš kupatilo, pa se ne zna da li je bila mala ili velika nužda. Zato što ceniš anonimnost.

3 Likes

Ouu dobra analogija

Na temu VPN-ova, ovo sam neki dan procitao

1 Like

Dobar tekst, svidja mi se format sto je pitanje/odgovor.

Uh kako sam Brave browser izostavio iz ovoga, teska prevara. Npr. dodaju svoje referale na linkove, Evo jos par linkova 1 2