Linux Install Fest 14. oktobar, Matf

U saradnji sa Naučnim klubom Matematičkog fakulteta, u subotu 14. oktobra Decentrala će organizovati Linux Install Fest na Matematičkom fakultetu u učionici 821. Svi su dobrodošli :slight_smile:

Svi koji su zainteresovani za instalaciju Linux-a potrebno je da ponesu laptopove. Takođe, bilo bi dobro poneti što više USB fleševa (oni koji znaju mogu da pripreme neku od distribucija na flešu).

Na početku radionice biće organizovano kratko predavanje (10 min max) sa osnovnim informacijama o Linuxu i distribucijama. Zatim ćemo krenuti sa instalacijom sistema, i usput pričati malo o komandama, okruženjima, package manager-ima, git-u, itd…

Sve u svemu, ovo je idealan događaj za sve ljubitelje Linux-a.

2 Likes

Radionica ce se odrzati u 12h casova, tako?

Takodje me podsetio hugo da je dobro napomenuti da je dobra praksa backupovati svoj sistem, pre dolaska na radionicu.

Jeste. Počinjemo u 12h.

1 Like

Evo i guide :stuck_out_tongue:

1 Like

Evo ovde šta treba pokazati na Linux install radionici tj. Šta bi brucošima bilo korisno.

Za Linux osnovne stvari:

 1. Da je struktura fajl sistema uređena po principu stabla kako da se kreću kroz direktorijume, kreiraju i brišu fajlove i direktorijume, help, man, cp, mv, LS, pwd, …
 2. Da je Gui nezavistan od kernela
 3. Kako ažurirati sistem, instalirati/ukloniti programe. (Yum, apt, dpkg, …)
 4. ssh da znaju da se povežu na svoj nalog gde mogu da drže nešto od fajlova.
 5. Osnovno samo oko git-a kloniranju repo, push/pull preko ssh.
1 Like

@Anonionman Da li bi ti hteo da im održiš prezentaciju sutra? Možda najbolje nakon same instalacije, da bi na novoinstaliranim sistemima mogli da prate predavanje.

Ja sam im najavio kratku prezentaciju na početku predavanja, na kojoj bih rekao nešto ukratko o Linuxu, ali to je nebitno.

Jel ima negde snimak radionice ?
Za nas koji nismo mogli da dodjemo.

Nismo nikada snimali do sada, mozda jednog dana

Mali write up: Na fest je došlo oko 15 studenata, uglavnom brucoša. Po meni, sasvim dovoljan broj. @fram3d @venmo i ja smo im pomogli pri instalaciji, i verujem da je fest svima ostavio dobar utisak.

Neke stvari koje sam primetio, a koje bi valjalo imati na umu za sledeći fest:

 • Većina studenata su početnici, i nisu sigurni šta žele. Zbunjeni su sa izborom oko distribucija ali najradije biraju Ubuntu (jer im je Ubuntu poznat sa faksa).
 • Mislim da se kao najbolja opcija ispostavila metoda Linux instalacije pored Windows-a. Iako sam prvobitno mislio da je shrink-ovanje particije nepotrebno rizičan posao (jer može doći do oštećenja particije koja se smanjuje), taj korak je uvek glatko prošao.
 • Problem sa drajverima i dalje postoji čak i na novijim laptopovima. Na jednom Lenovo laptopu trackpad nije radio sa Ubuntu-om. Rešenje koje sam našao na internetu podrazumeva update firmware-a, što je moguće uraditi samo uz Windows. Ovo je jedan od razloga zašto ne treba tako lako pregaziti Windows (kao što sam ja uradio na tom Lenovo laptopu), čak i ako je to studentu OK.
 • Debian i Ubuntu instalacije ispravno detektuju Win boot-loader. Na UEFI pločama Win boot-loader ostane netaknut, a grub opcija se doda kroz UEFI (nakon čega je potrebno samo promeniti izbor u UEFI-ju). Ovo je još jedna stvar oko koje sam bio zabrinut. Svakako, nije loše sledeći put poneti i jedan USB sa Win instalacijom, radi eventualnog vraćanja bootloadera.
 • Na jednom laptopu BitLocker je pravio problem. Iako bi ovo moglo verovatno da se prevaziđe podešavanjem GRUB-a za secure boot (jer zapravo Bitlocker zahteva da Win bude podignut sa secure boot-om), nismo imali vremena da se zezamo sa tim. Treba uvek proveriti da li BitLocker podešen.
 • USB-ova je bilo i više nego dovoljno. Hvala svima koji su poslali USB. Za sledeći fest ću videti da izradim fleške sa logoom Decentrale.
 • Svi studenti su na kraju želeli da im instaliramo gcc i pokažemo kako se kompajliraju C programi.
 • Studenti se interesuju za Decentralu. Pitaju za naredna predavanja (npr za git).
2 Likes