Kupovina HackRF

Pozdrav svima, pricalo se dosta o kupovini zajednickog hackrf-a za Decentralu, da mozemo da ucimo o radio sdr-u.

Pricali smo dosta o nacinu finansiranja i da li da koristimo pare donirane za kiriju i za sad se svi izgleda slazemo da je najbolje da odvojeno prikupljamo novac kao i do sada za svaki projekat.

Ko hoce da ucestvuje jos u finansiranju, nisu bas jeftini i znacila bi svaka kolicina, pogotovu jer nas ima mnogo pa svako po malo ispadne jako jeftino.

Takodje javljajte ako neko nadje negde jeftino i ako je neko u mogucnosti da kupi, kad se sakupi novac.
Najbolje je da nabavimo do sledeceg radio hakatona 14-og Oktobra.

3 Likes

podesio sam da mi iskoci notifikacija na kupujemprodajem ako se pojavi oglas, ali svejedno treba biti pazljiv, sumnjam da cemo naci do tad. probao bih sa aliexpress-a, ima jedna radnja koja sigurno stampa te ploce dobro i ljudi najcesce kupuju od nje, ulecem kintu za ovo kad se nesto pojavi definitivno

Pozdrav,
Sta ste planirali da radite (ucite) sa HackRF. Pitam jer nisam siguran da je najbolja opcija, pa bih vam mozda preporucio nesto drugoā€¦

Ako hocete da ucite o RFu, recimo, ne treba vam portapack (cak ce da radi bolje bez istog)

Ako necete da radite TX i ne treba vam super sirok bandwith, ja bih vam pre preporucio neki drugi, jeftiniji (i bolji) SDRā€¦

mozemo da preskocimo portapak za sad, na dekonferenciji smo se igrali sa gnu radio i emitovali smo audio fajl. mislim da je hackrf za pocetak sasvim ok, ali ako imas preporuku za drugi sdr koji ima tx mogucnost(a da nije bladerf(i tata bi, sinešŸ„²) slobodno prosledi neki link, znacilo bi

Pa voleli bi da radimo na pravljenju mreze izmedju racunara, znaci TX nam treba. Sirok bandwith nam je koristan da mozemo razne stvari da se igramo u buduce, jer nije neophodno da ima neku specificnu svrhu.

A ako znas neki koji ima TX a bolji je odnos cene i kvaliteta, cak i da ima uzak spektar, javi. Njih mozemo u buduce kad stvarno pocnemo da pravimo mrezu.

HackRF jeste najjeftinija opcija.

U tom cenovnom rangu imate samo ADALM-Pluto (skuplji, ali i znatno bolji)

Pretpostavljam da je najveci problem i to sto vam zapravo ne treba 1 nego 2, za komunikaciju?

1 Like

Imam ja jedan svoj, ali reko jedan da stoji u Decentrali uvek. Takodje imamo i one jeftine rtl-sdr-ove kojima mozemo simuliramo primanje signala dok vamo saljemo.

Hvala za info za ovaj ADALM-Pluto, imacemo na umu.

1 Like

Ja bih uzimao uskoro portapack verziju + ima i jedan sdr dongle vec u radionici(mislim da je neko ostavio)

1 Like

to bi bio moj, donecu ga sutra opet pa cemo se zezati sa njim, a ostavio sam i rucne aparate u slucaju da ne uspem da dodjem na desavanje u bloku, pa da vam se nadje kad/ako budete isli

Pozdrav,
U koliko sati se sutra vidimo?

Ponecu ja svasta nesto mog RF alata :smiley:

u 7 uvece, kao i uvek :slight_smile:

Ok. Donecu moj hackrf, da se igra, ko nije imao prilike do sada.

Ja cu raditi na necemu drugom

2 Likes

Moja preporuka, da ne zaboravite punjace i slusaliceā€¦
Punjace zato sto je igranje sa SDRom obicno poprilicno zahtevno, pa srce baterijuā€¦ A slusalice, zato sto ce biti mnogo sustanjaā€¦ :smiley:

Ima li vec neko neki plan sta hoce da pravi i sta od softverskog alata hoce da koristi?

Mozda da probamo da uspostavimo mreznu konekciju, ako ne, onda barem binarne fajlove da razmenjujemo.

Ja sam koristio prosli put gnuradio, tako da ako ne nadjem nista bolje moze to.

Postoji nesto jako kul sto je trenutno u razvoju:

Drugi protokol koji je jako popularan je AX.25

A imamo i TCP/IP kroz meshtastic (Ali to nikako na postojecu mrezu)

2 Likes

Kako proslo?

Nismo kupili hackrf do radio hakatona, mislio sam da cemo stici ako bude na kp, ali nije bilo.

Naucili smo nesto novo o radio talasima i tako to, ali nisu ostali bili raspolozeni da rade ista prakticno, mislim da sam samo ja nesto pokusavao.

Ako napravimo antenu, imate mene da se pentram i zakacimo na krov krova(badum tss)