na pocektu je bitno naglasiti da foss i open-source nisu iste stvari. open-source je trzisno/korpo aprorpijacija foss-a(slobodnog softvera) zato sto slobodan softver, sa licencama koje se sire kao virus, nije u interesu trzistu, trzisnoj logici, korporacijama, ovo je i dokumentovano i postoji razlaz oko toga. i onda naravno kroz marketing i aktuelnu dominatnu hegemoniju liberalizma ljudi koji su za foss ispadaju neki retardi budale, a open-source kompanije slatko eksploatisu, pokupe besplatni rad. kvazi moralnu superiornost jer su eto za open-source, na kraju te zatvore u vendor lock-in, zanju podatke itd. pa se cak i ljudi ponose time sto stave mit koji je “slobodniji” od gpl-a(a (a)gpl je realno jedina prava prica!) pa budu presrecni kada neka firma koristi neku njihovu biblioteku, program. ja lizati dupe kaptialu i gazdama necu makar crko.
kompanije od gpl-a beze kao djavo od krsta da bi zastitili svoju presvetu intelktualnu svojinu, bukvalno imaju prirucnike sta koristiti, a sta ne i naravno gpl se izbegava, jer bi onda morali vratiti nazad taj kod sto dodaju
foss nije savrsen, ima i tu problema, ali u ovakvom sistemu sto se tice licenci jedino je resenje koliko vidim,
i zato to treba podrzati ne open-source niti prop softver
nacelno sam skroz za foss koliko moze, cak i ako ne postoji alternativa msm da je bolje onda to ne koristiti ili napraviti alternativu nego se utapati u neka cisto opens-source resenja ili ne daj boze komercijalana, meni nije steta ako se nesto ne desi, smatram da je bolje da se ne desi nego da se desi na gore nabrojane “stetne” nacine
sto se tice radionica, nemam problem da neko koristi windows dok predaje(to mi je banalizacija iskreno) tu nisam ni za neka pretrerana ogranicenja sto se tice alata itd, msm da je veci problem ako neko bas reklamira taj prop softver ili open-source(open-souce nije foss!) a ne pokazuje vise nesto kao koncept, e ovako se cita asembler ja koristim idu sada jer eto koristim to na poslu, imate to i to kao alterntive te i te, msm nije ni poenta neka da nabraja sada alternative, nije predavac promoter vec treba da objasanjava koncept a koji ce se alat koristiti to je sad na onome ko to radi, msm da je i cak vise na nama da se spremimo i da pogledamo koje alternative postoje pa da ih pomenemo na razgvoru posle predavanja ili tokom i da fokus predavanja bude na onome sto se predaje
i takodje mi nismo ograniceni kao organizacija na tehnologiju, na programiranje, na cybersec itd, vec smo siroki, generlano bilo sta u diy fazonu i deljenje znanja je dobrodoslo, bila su kod nas i predavanja o muzici, grafici, politicka, ekonomska, elektronika, pa onda spojevi svega toga itd. ne trebamo biti fah idioti. ovo govorim u kontekstu sirine, ne mislim da treba da se prekine sa cybersec, na kraju teme koji ljudi prijave su teme koje se obradjuju, kolektiv cine ljudi.
i jos nesto tangencijalno, meni je mnogo draze kada dodje neko ko skroz nije iz tech sveta i nauci nesto, koristi nesto van big tech sistema i preprucije to svojim drugarima nego da bude uski skup ljudi sa istim stavovima, pozicijama u drustvu itd. nemam nista protiv da dodje neko i iz tech sveta, al oni su realno ocekivani ljudi da se pojave, nema tu nista lose
na ovo sto goodvibes pise, oko ovih radio aparata. prvo ne znam zasto sa toliko pasivne agresije i uvreda pises, mislim onda ce na te uvrede ljudi da se fokusiraju ne na ono sto zapravo zelis da kazes. ovo ti kazem drugarski, ne sa neke snishodljive pozicije.
ovo za radio, msm da je mnogo bolja opcija reticulum.network nego ovo, msm ne razumem se, ne bih se ni nesto preterano bavio ovime. ne znam da li taj hardver sto je wingaxe uzeo moze da se preusmeri na tu mrezu, koja je koliko je meni poznato skroz foss, ispravite me ako gresim