Jos jedna diskusija o koriscenju i promovisanju FOSS-a na Decentralinim dogadjajima

Samo jos jedan primer gde sebe uzdizes. Javio sam tada svima, ali izgleda moramo eksplicitno tebi sve da pisemo hahah

Moj “narativ” :wink:

Ima tu milion bisera, kao ono za matf predavanje tokom blokada, rektorat ti napisao da ne garantuju za bezbednost. Ti non stop insistiraa da moramo da pitamo predavaca da li mu je ok da ne bude predavanje ili da se pomeri.

Odluke dolaze od glasackog tela, ne samo tebe ili predavaca. Da je rekao da hoce da drzi predavanje… Kako bi to izgledalo? Studenti blokiraju, ali ruku u ruku wingaxe i predavac idu da rokaju svoje. Jos mi pises kako sam nebitan i da ja ne odlucujem, jeste istina ali mogu da napisem misljenje kao i sto sada radim :wink:

Opet jedan clown emoji

Ne ocekujem nista od ovoga, samo nek stoji da se ne izgubi u moru teksta xmpp-a

Divan Cojin komentar

Isto tako je komentarisano za “crypto-bros” i ako decemtrala poseduje BTC i XMR kao deo finansija, kontam opet samo greska @coja? Kao i brda drugih stvari

Da ne pocnem o tome sto je osoba iz glasackog tela korisrila Fuff alatku na poslu i jos me pita:" Da li ovo stvarno salje sve ove requeat-ove?"

Mozda smo vec okruzeni “nepozeljnim” osobama?

:clown_face:

Ima i dosta komentara gde ljudi moraju da ae pravdaju da nisu takvi kakvi vi mislite da jesu…
E moja programatorksa “elito”, kao hocemo da dovedemo decentralu i ceo duh sirokoj masi, da edukujemo sve kad ono circle-jerk par ljudi :wink:

Hej hello friends from the south. Like to hang around on your forum, since the EU purged this kind of discussions from the society here in slovenia.
I have to tell you, that all you do gave me a lots of inspiration.
But i have to admit, that following the “agents of the divine” brought me to your place. So yes for sure you have folks among you that fear the empowered little people.
How is with your admin that is taking care of the email server? is he trustworthy, does he have a name? am sad cause i cant use the email service of yours for quite some time…

I dont have any intention to mess up your thing you do. But here where i sit on my ass, the surveillance situation is quite obvious and actually the place is quite similar to yours (since we have a lot of similarities, like a radio, space for public events and other things suitable for manipulation of public…).
To come to the topic:
I think FOSS or anything else… It comes down to the person running the server (or the app) - to the administrator. A fort does not have any meaning, if the doors are open to the organized repression.

na pocektu je bitno naglasiti da foss i open-source nisu iste stvari. open-source je trzisno/korpo aprorpijacija foss-a(slobodnog softvera) zato sto slobodan softver, sa licencama koje se sire kao virus, nije u interesu trzistu, trzisnoj logici, korporacijama, ovo je i dokumentovano i postoji razlaz oko toga. i onda naravno kroz marketing i aktuelnu dominatnu hegemoniju liberalizma ljudi koji su za foss ispadaju neki retardi budale, a open-source kompanije slatko eksploatisu, pokupe besplatni rad. kvazi moralnu superiornost jer su eto za open-source, na kraju te zatvore u vendor lock-in, zanju podatke itd. pa se cak i ljudi ponose time sto stave mit koji je “slobodniji” od gpl-a(a (a)gpl je realno jedina prava prica!) pa budu presrecni kada neka firma koristi neku njihovu biblioteku, program. ja lizati dupe kaptialu i gazdama necu makar crko.

kompanije od gpl-a beze kao djavo od krsta da bi zastitili svoju presvetu intelktualnu svojinu, bukvalno imaju prirucnike sta koristiti, a sta ne i naravno gpl se izbegava, jer bi onda morali vratiti nazad taj kod sto dodaju
foss nije savrsen, ima i tu problema, ali u ovakvom sistemu sto se tice licenci jedino je resenje koliko vidim,
i zato to treba podrzati ne open-source niti prop softver

nacelno sam skroz za foss koliko moze, cak i ako ne postoji alternativa msm da je bolje onda to ne koristiti ili napraviti alternativu nego se utapati u neka cisto opens-source resenja ili ne daj boze komercijalana, meni nije steta ako se nesto ne desi, smatram da je bolje da se ne desi nego da se desi na gore nabrojane “stetne” nacine

sto se tice radionica, nemam problem da neko koristi windows dok predaje(to mi je banalizacija iskreno) tu nisam ni za neka pretrerana ogranicenja sto se tice alata itd, msm da je veci problem ako neko bas reklamira taj prop softver ili open-source(open-souce nije foss!) a ne pokazuje vise nesto kao koncept, e ovako se cita asembler ja koristim idu sada jer eto koristim to na poslu, imate to i to kao alterntive te i te, msm nije ni poenta neka da nabraja sada alternative, nije predavac promoter vec treba da objasanjava koncept a koji ce se alat koristiti to je sad na onome ko to radi, msm da je i cak vise na nama da se spremimo i da pogledamo koje alternative postoje pa da ih pomenemo na razgvoru posle predavanja ili tokom i da fokus predavanja bude na onome sto se predaje

i takodje mi nismo ograniceni kao organizacija na tehnologiju, na programiranje, na cybersec itd, vec smo siroki, generlano bilo sta u diy fazonu i deljenje znanja je dobrodoslo, bila su kod nas i predavanja o muzici, grafici, politicka, ekonomska, elektronika, pa onda spojevi svega toga itd. ne trebamo biti fah idioti. ovo govorim u kontekstu sirine, ne mislim da treba da se prekine sa cybersec, na kraju teme koji ljudi prijave su teme koje se obradjuju, kolektiv cine ljudi.

i jos nesto tangencijalno, meni je mnogo draze kada dodje neko ko skroz nije iz tech sveta i nauci nesto, koristi nesto van big tech sistema i preprucije to svojim drugarima nego da bude uski skup ljudi sa istim stavovima, pozicijama u drustvu itd. nemam nista protiv da dodje neko i iz tech sveta, al oni su realno ocekivani ljudi da se pojave, nema tu nista lose

na ovo sto goodvibes pise, oko ovih radio aparata. prvo ne znam zasto sa toliko pasivne agresije i uvreda pises, mislim onda ce na te uvrede ljudi da se fokusiraju ne na ono sto zapravo zelis da kazes. ovo ti kazem drugarski, ne sa neke snishodljive pozicije.

ovo za radio, msm da je mnogo bolja opcija reticulum.network nego ovo, msm ne razumem se, ne bih se ni nesto preterano bavio ovime. ne znam da li taj hardver sto je wingaxe uzeo moze da se preusmeri na tu mrezu, koja je koliko je meni poznato skroz foss, ispravite me ako gresim

Gle po hiljaditi put pisem ista sranja i nista se ne resava. Kada sam probao lepo, samo se vise muljalo. Jeo sam sam govna oko krova jer je brda ljudi bezobrazno i ne cisti za sobom, jer zbog radija, jer zbog X stvari i meni dolazi neko i kaze SADA, e mozemo da popricamo. Ko je bre coja ili bilo ko da odluci da li se bavimo necim. Laganje, gaslighting itd itd daj zajebi me…

Nemam pojma sto mi pises sta je Foss hahah Sigurno se duze bavim IT-em nego dosta vas i maks guram FOSS u svom zivotu a i apsolutno razumem koliko je to bitno. Ali aj sada da palimo i zabranjujemo “knjige” i “znanje” i teramo ljude. Posle se pitate sto vas neki gledaju kao fasiste. Jer ih ne uvedete u ovaj prelep svet i objasnite zasto je to bitno.
NAROCITO je smesno kad ovako neko blokiranje dodje od strane nekoga ko nema trunke znanja u mojoj oblasti security-a, a nece ni da saslusa. Sec je svakako tema za sebe…

Mogli ste da budete deo CTF-a od mog ortaka, kad smo imali prckanje proprietery pixel panel? hipokriti

Coja je isto igrao CS na lan zurci, to zahteva lokalni server… znaci sam si krstio nesto sto si mi kenjao. Opet hipokrit

Ima 1000 primera.

Umesto da se sprdamo i uzivamo, neka se igra svasta ako dovede ljude, polako onda promuljas i druge stvari kao open arena. Nisu svi u terminalu, na linuxu itd… ali mozda zele, nebitno sada da li game server ili nes drugo

A to tvoje jaoj mi smo otvoreni, ne nismo vise. Oterani su svi ljudi koji nisu hc foss ili slicno. Bio game jam, osudjuju se ljudi koji koriste unity itd, cak i ovima sto su radili u godotu je kenjano sto nisu okacili kod. Svaka cast! Svi ti ljudi ne dolaze vise i onda mi na sve to neko dodje i kaze e pa nije ovo mesto za njih. Ima takvih primera koliko hoces.

insert clown emoji

Apsolutno me zabole vise i da budem korektan, ni brda vas nije korektno. You get what you give. Od pocetka sam pricao lepo i transparentno, spustite loptu aj da nadjemo resenje, da probamo da svima bude lepo… ne ne dodje mi neko i unosi se klincu u facu jer pita da se nesto okaci na wiki a da ne pocnem sto sere gore kako nznm ni sta je ddns i izmislja price.

Aj gl hf ako mislis da ce nam ikad doci neki umetnik, muzicar ili nesto sto nije radikalni foss-as.

Hi @samo, you got in the middle of the thread with your questions. Might be better to come to our xmpp channels so we can figure out your issue with email, there are many admins here and we are trying to make it that way, according to our name.

@Goodv1bes, meni stvarno nije jasno sta ti zelis, pokusavas i radis, ne dajes nikakve konstruktivne predloge, ne prihvatas nikakav feedback, dolivas ulje na vatru taman kad krene da se gasi, pokusavas svakog da izprovocias nekako, nalazis ljudma neke mane, izigravas nekog foss fasistu, a za to nas ostale optuzujes, ovaj je koristio win, onaj je koristio fuff, ja igrao cs (nisam uspeo da ga instaliram).

Valjda smo dosli do koncenzusa da ne zelimo da promovisemo propriatary software, na dct serverima i na predavanjima. Verujem da nismo isli dalje od toga i da je to jedino o cemu bi trebalo da razgovaramo i inace i u ovom threadu, kakav je Decentralin stav, za sta se zalaze i sta promovise.

mislim onda ce na te uvrede ljudi da se fokusiraju ne na ono sto zapravo zelis da kazes. ovo ti kazem drugarski, ne sa neke snishodljive pozicije.

I ja sam ti na ovo skretao paznju neborojano puta i ne mislim da su ti ljudi otisli zato sto im foss smeta, vec zbog agresivnih zidova teksta, prozivki i konstantnih konflikta i sl.

Sto se tice home assistenta, trazio sam ti pristup u vise navrata, na kraju si me iskulirao, to je jedini servis cije kredencijale nemamo na mestu zajedno sa ostalima, s obzirom da ga ne korstimo i da je tu samo kao backdoor i survailance, mozda je bolje da ga sklonimo.

Sve u svemu, ne zelim da se bavim ovim reality show-om, govorim, ali ne prestajem da odgovaram, Mislim da ovakva komunikacija, tj ovo prepucavanje, ne bi trebalo ni da se nalazi na forumu, a ovaj thread je otisao sa teme skoro pa od starta.

ugasili ste ga bato za sve pare!

A sta ste vi radili mesecima?
I nemoj da me zajebavas vise i okreces pricu kao da dizem frku od pocetka, davidu sam lepo napisao bio za Decentrala/DC Krov sastanak da je usrao oko vremena. DC Krov mu je napisao predvece/uvece… Lik sam stavi vreme 16h i onda kad mu je napisano da je problem, ne samo za DC Krovase, nego i za par nas, on krece sa jaoj ovo je napad na decentralu.
Na istom tom sastanku je nastavljao da napada Krovase i tek je iskulirao kad mu je @MaD3V rekao nesto. Poslednja stvar koja se desila, a da znam, opet samo jedna od mnogih primera.

Nisam jedini koji misli da ne treba da blokiramo za predavanja bilo sta, nego da se glasa kad BAS smeta kolektivu ili kad je cisto promovisanje proprietary stvari. Naravno da je doslo do “koncenzusa” kad ste oterali ljude i nije nista uopste ni izglasano hahah

Hoces i za to screenshot-ove? Nije problem

Ne budi smesan da mi saljes slucajno ono kandidat pravilo za statut vezano za FOSS. I ako treba da bude anonimno, ponovicu… Glasao sam da, jer nasi SERVISI MORAJU DA BUDU FOSS. DECENTRALA kao kolektiv != decentrala u krovu. Mogu da napisem sta tacno mislim sa tim u novom thread-u ako me ikad zabole k. Sigurno bi se cak i neki hc FOSS-asi slozili :wink:

Nikad nisam rekao da su otisli zbog FOSS-a. OTISLI SU JER SU OSUDJIVANI, DOBILI DEBILNE KOMENTARE ILI ZATO STO IM SE JEBENO NEKO UNOSIO U FACU. Prestani da menjas pricu i izvrces sta pisem.

Da ne pocnem o tvom jos jednom menjaju istine, gde si napisao da ne vidis u prepisima da sam jedan od osnivaca. Anonionman, fram3d ili bilo ko drugi je mogao da napise da nisam i da lazem. Ali se to nikad nije desilo.
Pogodi ko je uopste odgovoran sto je decentrala u krovu? Imas dva pokusaja haha Ali sam prvi koji ne zeli sada da saradjuje sa njima, narocito ne posle poslednjeg zajednickog sastanka. Cisto da se ogradim, da ne bude opet nekih vasih lazi posle.

Da ne pocnem o tome sto ste MAKS bezobrazni prema svima sto nisu Decentrala. Dosta problema je bilo, uvek sam morao da peglam za vama da nemamo lose odnose ili da nas nedaj boze izbace. Davidu je receno dosta puta oko ponasanja isto tako je jos par clanova pravilo problem.

Popije im se svo pivo dan pred dogadjaj, niko im nista ne javi. Sta su oni sve morali da trpe zbog pojedinaca, a ipak pokusavaju da srede/odrze ok odnose posle…

Sad opet kuliras sto mi je kenjano i pravis da sam ja sada neki infiltrator koji pravi backdoor-ove. Nisam motivisan bio da ti pomazem, poslednja nasa interakcija je bilo tvoje pametovanje kako sam trebao da uradim container i da je lose sto sam digao VM xD Rekao sam ti zasto sam to uradio, gde si ti odgovorio pA mOzE i Sa KoNtEjNeRom, bez da ponudis da me naucis ili korigujes. Klasican pametnjakovic sto dize sebi ego.

Kada je delimicno bio zavrsen rad oko interfon i HA, napisao sam da zelim da glasamo sta kako sa tim, jer nisam bio siguran oko konacne implementacije i misljenja ljudi o istoj. Naravno to nikad nije uradjeno, pa je eto ostalo u limbu. Hteo sam da se iscimam da napravim backup kad se vratim sa puta, da stavim kod negde, da moze da se nastavi, ali me nesto zabole k sada.

Pokazaces kakav si covek, ako napravis backup i onda izbrises. Dalje nema sta vise da ti pisem.

I za MQTT mi je patetika @coja sad je problem, a onda si napisao aj da pricamo u selfhosted. Gde nisi nista naveo kao problem, nego su drugi kenjali za privatnost i njihovo pracenje(verovatno zbog manjka zelje da se informisu).

SVE PISEM TRANSPARENTNO I PITAM SVE, za razliku od vas.

xmpp:selfhosted@conference.dmz.rs?join

Ubacicu i ovaj biser.

Sacuvao sam i one meme-ove, prilicno su smesni… ALi necu da dizem frku :wink: