"Jel neko u krovu?" bot

Ljudi pravim bota za XMPP koji ce da odgovara na pitanje “da li je neko u krovu?”. E sad, kako definisati da li je neko u krovu je zanimljiva tema, i imam dva resenja za sada:

1. Skeniranje otvorenog WiFi-ja u krovu
  2. Infrared senzori u krovu koji detektuju uopsteno pokrete

Solucija koja mi je najprivlacnija trenutno je ova prva, all code resenje je, sto mi i odgovara za realizaciju. Ideja mi je da pri upitu u XMPP chat-u bot pinguje localip 0-255, i na osnovu broja odgovora donese zakljucak, u vidu odgovora Da/Mozda/Ne.

Pritom ne bi doslo do prikupljanja bilo kakvih drugih podataka, niti koriscenja drugih alatka sem onih za pingovanje.

Kako sam krenuo da se bavim ovime, tako sam shvatio da postoji dosta problema sto se tice privatnosti svega ovoga, i iskren da budem nisam siguran jel ovo uopste u interesu decentrale.

Druga solucija bi bila verovatno zabavna za hardverski hakaton, ali naravno mozda ni ne treba da se ostvari ovaj projekat, sto je totalno razumljivo.

Voleo bih da cujem sta ostali misle.

6 Likes

Ja mislim da je ok, svakako ako se neko bude zalio mozemo izgasiti. Ja obicno samo namestim kada mi nesto deluje da je ljudima ok, nekad i pitam ostale i ako se niko ne javi samo namestim, pa onda slusam komentare drugih.

Na kraju krajeva imamo dva Wifi-a, mozemo namestiti i vise. Ako neko zeli da se njegovo prisustvo ne najavljuje, moze da ide na jedan wifi, a ostali na drugi.

2 Likes

u duhu organizacije, ajde da nas ap bude incognito onda :slight_smile:

Why not both?
Da li planiras da integrisemo na sajt kao Online/Offline status ili na neki drugi nacin da vide ljudi da ima nekoga?

Pa razmisljao sam prvo za to Online/Offline resenje na sajtu, ali iskreno nema potrebe da bude to na sajtu. Resenje bi bilo kao XMPP chat bot, samim tim je dostupno svima, ali i svi znaju kada neko zeli da zna jel neko u krovu.

Okacio sam dosadasnji rad na bauljamic123arlijam/neko-u-krovu-bot: XMPP bot that answers the question "jel neko u krovu?" - "is someone at krov?". Works by pinging the localip for active connections. - neko-u-krovu-bot - Gitea: Decentrala.

Ideja je da kada neko napise nesto u fazonu “jel neko u krovu”, bot odgovori sa nekom procenom Da/Mozda/Ne. U sustini ako je odgovor “da”, verovatno je nakaceno bas dosta ljudi sto znaci da definitivno ima necega u krovu, “ne” bi bio odgovor kada je samo malo ili ni jedan uredjaj povezan na mrezu, a “mozda” nesto izmedju.

U svakom slucaju ce ostali videti jel se nesto desava u krovu, ukoliko neko ne zeli da ucestvuje ne mora da koristi odredjeni ap.

Lepa je ideja ali mora se naci balans izmedju literally 1984 nadzora i bespotrebne alatke. :slight_smile:

Mozemo i da dodamo da ukoliko je event tog dana da bot ispise “e verovatno da jer veceras je taj i taj event u krovu”

2 Likes

a sto se tice ovog hardverskog resenja, mogli bismo neki hakaton u buducnosti da organizujemo

1 Like

Svaka cast! Zvuci super za sada :smiley:

1 Like

Meni je ovo zanimljiv projekat dosta.

Kako sam krenuo da se bavim ovime, tako sam shvatio da postoji dosta problema sto se tice privatnosti svega ovoga, i iskren da budem nisam siguran jel ovo uopste u interesu decentrale.

sa ovim se slazem, sto uopste ne iskljcuje postojanje bota xD

Predlog je da bot bude zapravo dugme(ili vise dugmadi) i onda kada neko bleji u krovu stisne to dugme i bot zna da je neko tu pa odgovara neko je tu, ili cak sam posalje poruku “e neko oce da bleji”. I sad moze da ima vise dugmica, tipa bleja, pomoc za nesto, ko sledeci dolazi da donese smoki itd. sta vec. I to moze i da bude u skroz diy fazonu da napravimo kutiju za to poslazemo elektroniku i osmislimo ceo koncept sa tim dugimicima.

A naravno i dosta siri projekat jer sad treba nesto sto ce sa pretpostavljam esp32 ili nekog arduina da bude povezano na net i da parsira xmpp, ima toggle prati neko stanje itd.

Ne znam kako se vama ovakav pristup cini ?

Ako vec ima ovoliko ideja mogli bismo da napravimo hakaton za ovo sledeceg meseca.

3 Likes

Ako niste znali, mozete da procitate trenutnu ARP tabelu…

arp -a

I onda pingujete te IPeve…

Da ne pingujete ceo subnet…

Ili da ga odradite na WiFi nivou, sa airmonom…

(ne mora airmon, mogu i 2 ESPa, jedan da sniffuje WiFi pakete, drugi da javlja)

1 Like

ja sam za, msm da su hakatoni manje vise fiskni da se dese svakog meseca

sto je sigurno sigurno je

1 Like