Incident finansiranja sa Radio Krov

Smatrao sam da je najbolje da napisem neki detaljniji post o ovom incidentu. Takodje sam prijavio ovo kao tacku za sledeci sastanak da mozemo i uzivo diskutovati o ovome.

Pre nego sto pocnem, samo da napomenem posto nekima ovi medjuljudski konflikti i i tenzije stvaraju stres, da je sve sto mi radimo potpuno dobrovoljno i volonterski i da niko nije nista u obavezi da brine o necemu.
Ako vam je previse i nezelite da se uplicete u ove stvari, ne morate, sasvim je ok i da se nestersirate oko ovoga. Bitno je da se svi osecaju dovoljno komotno i opusteno i da budu deo Decentrale, ako vam u nekom momentu nesto postane previse slobodno napravite pauzu ili skrenite fokus na nesto drugo oko cega se svi slazu.
Nekome konflikti ne smetaju toliko, meni licno ne i ja to vidim kao analizu nekog protokola, nekog sistema i to ne shvatam nesto licno previse. Vise se osecam kao da programiram nego da se svadjam.

Kao sto vecina mislim da znate, ako ne ovo je dobra prilika da napomenemo jos jednom, Decentrala ne prihvata donacije od pravnih lica. To je jedan od prvih pravila koje smo doneli u Decentrali, cak i pre definicije tacno oko cega smo okupljeni. Razlozi za ovo su visestruku, ali pre svega je nemamo sukob interesa i da ne bi bili motivisani da trosimo vreme i radimo na stvarima koji nisu toliko korisni za decentralizacijju, kao i ocuvanje nase nezavisnosti i pokusaj ocuvanja principa i ideologije pod kojom smo se osnovali. Pisao sam i u jednom postu o kritpovalutama i finansijskim intersima i na forumu gde sam detaljnije objasnio ove probleme.

Pre skoro godinu dana, @cybrid (na xmpp-u tehnoloid) mi prisao sa idejom da namestimo internet radio za krov. Tada nisam znao sve detalje o tome kako Krov funkcionise sto se finansija tice i izgleda da sam dobio neke pogresne podatke, pa sam im pomogao smatrajuci da im je ideologija slicna kao nasa.

29. Oktobra 2023 sam namestio sam prvu verziju internet radija, koja danas vise nije u upotrebi. Za vreme dok smo namestali su mi pominjani neki projekti i neka kompenzacija za to, ali nisam obracao detaljno paznju sa obzirom da za takve stvari generalno nisam zainteresovan. Nisam mislio da je ista povezano sa tim sto trenutno radimo nego da je bila neka ideja za projekte nevezane za to.

Nakon sto sam namestio tu prvu verziju radija, nisam imao nesto interesovanja da se bavim vise time, jer nisam video neku preveliku korist za decentralizaciju i cilja Decentrale, tako da nisam vise razmisljao o tome. Sa vremena na vreme neko bi me pitao da im pomognem nesto oko toga, osim namestanja domena i pravljanja VM na nasem serveru nisam vise imao vremena da se bavim time.

Nakon nekog vremena, mislim da je bilo par meseci, sam cuo u krovu da se prica da je ekipa iz krova dobila finansije za neki radio projekat. Nisam odmah to registrovao, jer po mom znanju ljudi iz krova ucestvuju u nekim NGOovima, ali da sam krov nije registrovano pravno lice, pa ni NGO. Medjutim, malo kasnije kad sam se vratio kuci sam povezao te dve stvari, taj radio sto smo namestali pre i taj novac za projekat. Tajming je bio previse slican pa sam se zabrinuo da je taj radio iskoristen za dobijanje novca za projekat.
Odmah sam pitao @cybrid-a preko telegrama (tada jos nije koristio xmpp) za vise detalja. Prvo sam pokusao samo da nagovestim to, smatrajuci da znaju za nase principe i da ce nam reci, pa sam samo rekao da sam cuo da je novac dobijen za radio projekat. Rekao mi je cybrid da jeste, ali da sam mu rekao da ja nisam zainteresovan za to. Ja sam potvrdio da nisam i da je to vrv razlog zasto nisam obracao preterano paznju dok je pricao o tome pa sam ga pitao detaljnije o tome.

Rekao sam mu da imamo u statutu da Decentrala ne prihvata donacije od pravnih lica i da zelim da proverim da li Decentrala krsi svoja pravila indikretno hostovanjem ovog radija. Receno mi je da nije, da Krov nije dobio finansije od toga i da te finansije nisu za taj radio. Naravno posto je tajming bio sumnjiv i odgovori nisu bili nesto detaljni onda sam pokusao da predvidim neki nacin na koji bi ovo moglo da se iskoristi a da se na neku tehnikaliju izvuce, pa sam pitao da li je mozda radio krov dat kao primer projekta koji su uradili i na osnovu cega su dobili taj projkat. To sam smatrao da bi idalje krsilo to pravilo o nasim finansijama jer rad iz Decentrale se koristi za finansiranje od pravnih lica, medjutim i na to mi je rekao da to nije slucaj. Rekao je da radio krov koristen samo kao primer javnog internet radija, ne vezano od njih, sto u sustini moze svako da navede kao primer nekog javnog dostupnog radija.
To mi je sve naravno bilo jako sumnjivo i konsultovao sam se sa jos ljudi koji su bili tu u tom mommentu aktivni, ali bez dokaza i posto mi je direktno receno da nije sam se osecao kao da rizicno da optuzim nekoga za nesto sto nije slucaj, pa sam odlucio da vise ne brinem o tome. Dosao sam do zakljucka da ljudi mogu uvek da nas lazu ako zele i da mi trebamo se trudimo da ne krsimo statut, ali da je neizbezno da ako neko ima zlu nameru da nas iskoristi za svoje finansijske interese. Tako da sam smatrao da je neizbezno da se oslanjamo na poverenje, jer nisam znao kako bi mogli sami proveriti.

Pricalo se jos o tome posle toga, sa vremena na vreme, o tim sumnjama. Nisam nikada znao zasigurno sta je samo spekulacija, pa nisam se nikada osecao dovoljno sigurnim da pokrenem javno ovu diskusiju pre. Plasio sam se da stvorim tenzije na osnovu sumnje, jer sam iskreno verovao da je moguce da su iskoristili samo to kao primer svojih mogucnosti, (nesto kao da neko stavi projekat koji je radio u Decentrali u CV) sto bi idalje bilo problmaticno ali mnogo manje da bih nekoga optuzio za to bez dokaza.

Sad sam saznao da je jos ljudi iz Decentrale znalo da je krov dobio finansije za taj projekat. Ne znam zasto to nikada nije postavljeno kao tacka za sastnak. Nadam se da ljudi nisu samo verovali da znamo o tome i da nam je to iz nekog razloga uredu.

Moram da napomenem opet da Decentrala nema hirahiju, nema predstavnike i vodjstvo i nase dobrovoljno postovanje statuta od svih nas je jedini nacin da se Decentrala drzi principa pod kojim je zasnovana. Nije bitno ako mislite da neko ko je tu duze od vas zna za nesto sto vama deluje kao krsenje statuta, ne treba da se osecate ikada ugrozeno da o tome pokrenete raspravu i postavite kao tacku za sastanak. Na sastancima moze da prisustvuje svako i mozete i anonimno najaviti tacku za sastanak na forumu, cak smo i na proslom sastanku uveli i anonimno glasanje, da niko nema razloga da se oseca ugrozenim da ista pokrene kao raspravu.
Nijedan pojedinac ne moze obratiti paznju na sve sto se desava u Decentrali, tako da ne treba niko da se oslanja na to da ce neko drugi i sa mozda vise iskustva pokrenuti svaku potrebnu diskusiju.

U medjuvremenu smo organizovali i jednu svirku sa ljudima koji su dosli za vreme kad je Decentrala imala dogadjaj, koje znam preko prijatelja iz drugih organizacija sa istim principom finansiranja. Nakon te svirke, deo novca od pica je dat izvodjacima i jednoj osobi iz krova za ciscenje samog krova pred zurku. Ovo je bilo suprotno od onoga sto sam ocekivao, jer mi je receno da krov sve radi na volonerskoj bazi kao i mi. Tad sam shvatio da Krov ipak nema iste principe kao mi i vise nisam bio zainteresovan da pokusavam da povecam saranju sa njima oko svega. Mi idalje iznajmljujemo prostor od njih, ali nisam zeleo da ucestvujem u skupljanju finansija za licni interes.
Tim izvodjacima na svirci sam pre svirke upravo ovako i rekao, da ne naplacujemo ulaznice i da nece dobiti finsnsije za to i slozili su se. Medjutim kad smo sakupili znacajnu kolicinu novca, jedan clan krova im je dao deo toga. Rekao sam mu za to sta sam ja ocekivao i sta sam njima rekao, delovali su iznenadjeni.

Iako nisam vise pomagao krovu oko nikakvih novih akcija, ne mogu reci da nisam razmisljao i pricao o mogucnosti o tome, pogotovu za vreme zajednickog sastanka, nakon sto sam napomenuo ponovo nase stavove. Iako nista stvarno se nije desilo od toga, smatram da nisam trebao uopste ni diskutovati o tome, znajuci kako se finansiraju i pretpostvaljajuci da se to nece promeniti. Iskreno jesam se nadao da ce to promeniti, jer sam cuo od njih da imaju problem sa finansiranjem. Vremenoom mi je i delovalo da se ide u tom smeru, kada su pica postala iskljucivo na donacije, ali sada vise nisam siguran.

Imali smo takodje i zajednicki sastanaka sa ekipom iz krova i iskoristio sam kao priliku da bez stvaranja optuzbi i tenzija napomenem koliko nam je bitan taj deo statuta o finansiranju. Smatrao sam da bi neko od ljudi iz krova, koji znaju za taj projekat, pomenuli to ili postvaili kao pitanje za nase misljanje o tome, ako je to stvarno bio slucaj da je radio krov finansiran tako.

Sinoc sam saznao sa sigurnoscu da je radio Krov direktno dobio finasije iz nekog (zaboravio sam njihovo ime, nesto na slovo T). Mislim da je to iz nekog fonda od EU ili povezan sa njima, ali ne znam tacno.
Cim sam dosao kuci sinoc izbrisao sam radio krov sa nasih servera, ukljucujci i forum na kome se taj radio pustao i o njemu diskutovalo i najavljivalo. Razumem da ljudima koji ne znaju ove detalje to deluje iznenandno, ali kao sto rekoh, za ove principe se znalo, cak smo i proaktivno ispitivali o tome. Nakon ovoga nam je receno da su planirali da prenesu radio neki drugi server i da bi im znacilo jos vremena da imaju, medjutim nisam hteo da to bude vise na nasim serverima.

Naravno uvek je moguce da je doslo do miskomunikacije, da se nismo sporazumeli, ali meni stvarno ne deluje tako. Bas sam specificno imao ovu brigu i delio sam je sa ostalima i direkno sam se raspitivao o tome, ali receno mi je do to nije slucaj. Ne znam da li je bas neko direktno nesto slagao ili namerno izbegavao pitanje, ali ne deluje mi nimalo da je @cybrid bio iskren oko ovoga. Za ostalu ekipu iz krova ne znam.

Razumem da ove javne optuzbe stvaraju konflikt, ali mislim da je bitno da se budemo transparetni oko ovoga. Da znamo da ne pravimo iste greske vise. Obicno naravno pisem sa ljudima privatno da resim probleme koje smatram da ne moramo javno kritikovati, ali ovo ako neko laze ne mozemo ta komunikacija onda nije pouzdana i smatram se odgovornim da o tome obavestim i ostale.

Osecam se i licno krivim oko ovoga. Namestio sam tu prvu verziju radija i nisam obracao previse paznju na njihove planove oko toga i iz straha neprijatnosti nisam previse ispitivao oko ovoga na vreme. To je moja greska, nije uvek prijatno, ali neke stvari ja mislim da se moraju reci i da sve se moze reci na lep nacin. Smatram da nije tako strasno ni ako se neko naljuti ako se stvarno potrudimo da ih ne uvredimo nego da iz prakticnih razloga koji su nam bitni, nesto moramo da razresimo.
Moram i da priznam da mi je odgovaralo sto je taj radio tu postavljen, jer pre toga je cesto bio slucaj da nam iskljuce ruter ili struju, zbog nepaznje. Posle ovoga su imali isti interes da serveri budu online, pa sam mi je iskreno bilo drago kada je servis postao stabilan. Medjutim naravno da sam znao sa sigurnoscu ili da sam pretpostavio koliko je nedvosmisleno ovo bilo krsenje statuta, ne bih smatrao da je to iole toliko bitno, jer imamo i druge servere na drugim lokacijama. Ovo me je mozda i zaslepelo i dalo mi manji interes da se trudim da saznam ovo, pa sam mozda i podsvesno manje pricao o tome sa ostalima i pokusavao da umanjim taj problem. Zao mi je zbog toga, to mi nije bila namera i trebao sam ozbiljnije da shvatim tudje komentare oko ovoga, a ne kao spekulacije.

Ne znam tacno zasto se tek sada ovo izlazi na videlo, ali neke tenzije su se ocigledno stvorile izmedju pojedinaca iz Decentrale i pojedinaca iz Krova. Takodje i neke interene tenzije izmedju ekipe iz Krova, odakle mozda ovo potice.

Svaki konflikt volim da gledam kao priliku, tako da i ovo mislim da nam moze da bude prilka da naucimo nesto novo o organizvanju i steknemo nova iskustva o resavanju ovih konflikta.
Na proslom strateskom sastanku smo i pomenuli da tenzije oko svega ovoga se vrte oko novca, i mislim da je jos jedan bitan razlog za ovu cestu diskusiju o finansiranju o kome sam pricao u tom pomenutom postu o finansijskim intereisma da to nuzno stvara konflikt interesa na licnom i kolektivnom nivou.
Mislim da je vazno da vidimo sta mozemo i mi da uradimo bolje, da se ne fokusiramo samo na greske pojedinaca nego i na protokole i pravila za ubuduce.

Nisam siguran sta je sve uticalo na ovo, nekima je izgleda i smetalo sto je Palestina bila na radiju, jer su nam napadali server zbog toga i da treba izbegavati biti politicki aktivan. Ja nikad nisam gurao neke polticke objave od Decentrale, niti birao u tudje ime oko toga, ali volim da imamo diskusije o tome i volim da vidimo kako se nasi ciljevi uklapaju u svet kao celinu. Ja iskreno nemam nikakav problem sa tim i ne znam kako je radio odlucio da streamuje to, ali ako su se svi slozili, ja nemam problem sa tim, stavise mislim da je dobro.

Sad izgleda da i te neke druge tenzije se pojavljuju, kao trazenje donacija za Krov od nasih clanova ili na nasim dogadjajima, sto mi sami nikada ne praktikujemo i smatram pogresnim. Takodje i diskusije oko kutije za donacije na sanku koje je krov postavio za svoje finansije i nasi clanovi koji tu navodno doniraju misleci da je za Decentralu (sto mislim da je lako resivo time da samo sklonimo tu kutiji tokom dogadjaja Decentrale).
Cak i neki problemi za koje se malo ljudi zale i koje ni ja ne smatram mnogo problematicnim do sada, kao koriscenje prostorija pored za vreme nasih dogadjaja i nekada kada su glasni oko toga. Sada jedino mogu nastati problemi zbog tenzija stvorenih pa mislim da to vise nije pametno da se radi, ali u sustini mi ne smeta jer su retko bas jako glasni i kada ih pitamo onda se utisaju.

Ne verujem niko da je bas svesno zlonameran previse, mislim da je problem ne razumevanje nasih principa i zasto su doneti. Da se stvara i problem kada izbegavamo i plasimo se konflikta i kazemo svoje misljenje na fin nacin (i ja nekad to gresim). Kapiram da niko nije savrsen i da svi trebamo da smo toleranti sto vise, ali da neke principe ne bi trebali da krsimo ako primetimo i da ako mozemo, da pricamo sa ostalima o njima.
U ovom specificnom slucaju mislim da je otislo dalje od samo manjka komunikacije, iako mi je tesko da zamislim te pojedince kao zlonamerne. Ne mogu da kazem da nije bilo neiskrenosti i skirvanja nekih stvari, mozda su smatrali da su bezazlene, mozda jednostavno zbog konflikta interesa su se zaslepili malo.

Skoro je prijavljeno i jos jedan projekat sa krovom, o njihovoj event stranici. Ja nemam vise poverenja da se to nece iskoristiti za neki projekat, jer smatram da sam bio jasan i tada oko nasih principa. Tako da mislim da ne bi trebali time da se bavimo. Izgleda da je i ovaj projkat pod incijativom @cybrid-a sprovedeno uz pomoc nasih clanova, ali i da je neko drugi iz Krova, zbog razlicite prakse oko finansiranja, smatram da svakako nije pametno.

Za sve zaintereosvane mozemo nastaviti diskusiju i ovde, ali i na sastanku. Molim samo za neku pristojnu diskusiju, da se ne fokusiramo samo na pojedince oko kojih mi deluje da smo velikom vecinom slozni po misljenju, nego da se fokusiramo na prakticno sta da radimo oko toga i sta da radimo u buduce. Na kraju krajeva, kao sto nepostoji nijedan pojedinac koji je gavni u Decentrali, nema potrebe ni da se plasimo da jedan covek napravi preveliki problem u njoj. Ali nase lekcije iz zajednickog iskustva mogu da budu jako korisne, ako im pristupimo analiticki.

4 Likes

Ja te podrzavam potpuno u ovome. I tvoj odnos prema ovim problemima i strpljivost da se prikupe konkretni dokazi, pa tek onda izlozi i kolektivno deluje u skladu sa njima, vec jeste, i u buducnosti ce biti lep primer i model sta bih ja, kao clan Decentrale, trebao da radim ako se nadjem u slicnoj situaciji. I nadam se da su i ostali clanovi svesni da ako imaju neke nedoumice ili se nadju u nekom sukobu ili problemu koji se tice Decentrale, nisu sami u tome, i dobrodosli su da to javno predstave kolektivu, pa da onda pokusamo da ih resimo zajednickim snagama. Svejedno je da li kroz XMPP grupu ili post na forumu.

Sto se tice projekta radio Krova, mislim da su tvoji postupci od pocetka bili ispravni. Dosta nas je bilo informisano o tome da cete raditi na tome da Krov dobije radio. Kako u pocetku nije bilo ni pomena o bilo kakvom finansiranju, niko nije imao nista protiv da se njihovi servisi(forum i radio) hostuju kod nas. I da, nedugo nakon toga, pocelo je da se prica kako je dc Krov dobio neku finu svotu novca za neki radio projekat.
Pricao sam sa drugim decentralcima o tome s’ vremena na vreme, i u pocetku su misljenja bila podeljena na vecinu koje to sto se radio koji se nalazi na nasem serveru koji se potencijalno finansira od nekoga sa strane, nije direktno ticalo, jer nisu imali cinjenice, vec je sve bilo zasnovano na prici koja kruzi, a i bili su u fazonu ako ti, ili vas par koji ste postavili radio nemate nista protiv toga, sto bi se onda oni bunili. I nekolicinu njih kojima je to β€œpotencijalno krsenje naseg statuta” bio dovoljan razlog da se radio ukloni sa servera, ali to nisu forsirali jer vecina nije imala nista protiv.
U poslednje vreme sam stekao utisak, opet kroz pricu sa drugima, da se taj odnos u okviru naseg kolektiva promenio od skorasnjeg napada na nas server. Par ljudi koji su do sada bili neutralni po tom pitanju, su ovih dana, u mom prisustvu, iskazali svoje nezadovoljstvo i misljenja su da je glupo da MI budemo meta napada zbog servisa druge organizacije (medija / prenosnika informacija) koji nije u okviru Decentrale, nema nikakve veze sa nasim aktivnostima, a koji jos pritom u bilo kom smislu javno iskazuje svoje politicke stavove, a hostuje se kod nas.
I ja licno delim ovaj stav sa njima.

6 Likes

Kako ovog meseca nismo uspeli da nadjemo termin za sastanak Decentrale predlazem da prvi termin u Novembru rezervisemo za sastanak Decentrale, i ako je moguce, dan-dva nakon naseg sastanka, ugovorimo sastanak sa svim organizacijama Drustvenog Centra Krov. Ko se slaze sa ovom idejom neka lajkuje ovaj post.

6 Likes

Podrzavam gotovo sve sto si ovde napisao.

Jedino gde se bas i ne slazem je tvoje samoinicijativno brisanje radia sa servera. Mislim da je taj potez malo problematican, iako sustinski razumljiv. Rekao bih da je protiv duha decentralizacije.

Najbolje je da se o svemu ovome razmislja u medjuvremenu, i onda malo detaljnije diskutuje na tom sastanku, i izvuce sto vise lekcija za ubuduce.

Nisam bio u toku u zadnje vreme, ali iz svih ovi pisanja na temu, vidim nekoliko tacaka koje bi mogle da se pokriju na sastanku, a koje se ticu ogradjivanja Decentrale od slicnih zloupotreba i povreda njenog statuta preko servisa koje pruza.

2 Likes

Nema greske, statut je eksplicitan. Situacija ne moze da se protumaci na nacin koji cini postojanje tog servisa na kolektivnoj infra doslednom sa statutom - tako da dodatna diskusija ne bi nista promenila.
Iako je ovaj izvestaj napisan posle β€˜incidenta’, ocigledan je trud da sve bude transparentno sa tvoje strane.
Zloupotrebljena je tvoja voljnost da pomognes (kao clan decentrale i koristeci kolektivnu infra) i mislim da je tvoja reakcija mozda cak i neopravdano blaga.

Poenta je da se sve izkomunicira, mozda neko zeli blaze da reaguje a neko jos strozije. Cisco da se ne stvori slika da jedna osoba ima moc da odluci kako sta.
Bilo bi svakako glupo da sav trud i sati diskusije, oko formiranja statuta i samog kolektiva, bacimo u vodu i ignorisemo ovo…

2 Likes

Оглашавамо сС ΠΏΠΎΠ²ΠΎΠ΄ΠΎΠΌ објавС ΠΊΠΎΠ»Π΅ΠΊΡ‚ΠΈΠ²Π° Π”Π΅Ρ†Π΅Π½Ρ‚Ρ€Π°Π»Π° ΠΎΠ΄ 11. ΠΎΠΊΡ‚ΠΎΠ±Ρ€Π° 2024. Π³ΠΎΠ΄ΠΈΠ½Π΅ која сС односи Π½Π° Π΄ΠΎΠ³Π°Ρ’Π°Ρ˜Π΅ Ρƒ Π²Π΅Π·ΠΈ са ΠΏΡ€ΠΎΡ˜Π΅ΠΊΡ‚ΠΎΠΌ β€œΠ˜Π½Ρ‚Π΅Ρ€Π½Π΅Ρ‚ Ρ€Π°Π΄ΠΈΠΎ ΠšΡ€ΠΎΠ²β€, којом јС објашњСн поступак ΠΎΠ½Π΅ΠΌΠΎΠ³ΡƒΡ›Π°Π²Π°ΡšΠ° ΠΈ Π±Ρ€ΠΈΡΠ°ΡšΠ° ΠΏΠΎΠ΄Π°Ρ‚Π°ΠΊΠ° ΠΈΠ½Ρ‚Π΅Ρ€Π½Π΅Ρ‚ страницС Π”Π¦ ΠšΡ€ΠΎΠ² ΠΈ Π˜Π½Ρ‚Π΅Ρ€Π½Π΅Ρ‚ Ρ€Π°Π΄ΠΈΡ˜Π° ΠšΡ€ΠΎΠ².

Π—Π±ΠΎΠ³ озбиљности ΡΠΈΡ‚ΡƒΠ°Ρ†ΠΈΡ˜Π΅, Π΄ΠΎΠ»Π΅ потписани Ρ‡Π»Π°Π½ΠΎΠ²ΠΈ састали су сС 21. ΠΎΠΊΡ‚ΠΎΠ±Ρ€Π° 2024. Π³ΠΎΠ΄ΠΈΠ½Π΅ ΠΊΠ°ΠΊΠΎ Π±ΠΈ Ρ€Π°Π·ΠΌΠΎΡ‚Ρ€ΠΈΠ»ΠΈ ΡƒΠ·Ρ€ΠΎΠΊΠ΅ ΠΎΠ²ΠΈΡ… околности ΠΈ усагласили ΠΏΡ€ΠΎΡ‚ΠΎΠΊ ΠΈΠ½Ρ„ΠΎΡ€ΠΌΠ°Ρ†ΠΈΡ˜Π°.

ΠšΠΎΠΎΡ€Π΄ΠΈΠ½ΠΈΡΠ°ΡšΠ΅ ΠΏΡ€ΠΎΡ˜Π΅ΠΊΡ‚ΠΎΠΌ ΠΈΠ½Ρ‚Π΅Ρ€Π½Π΅Ρ‚ Ρ€Π°Π΄ΠΈΡ˜Π° ΠΈ ΠΊΠΎΠΌΡƒΠ½ΠΈΠΊΠ°Ρ†ΠΈΡ˜Π° са Π”Π΅Ρ†Π΅Π½Ρ‚Ρ€Π°Π»ΠΎΠΌ јС са ΠΏΠΎΠ²Π΅Ρ€Π΅ΡšΠ΅ΠΌ Π½Π°Ρ˜Π²Π΅Ρ›ΠΈΠΌ Π΄Π΅Π»ΠΎΠΌ ΠΏΡ€Π΅ΠΏΡƒΡˆΡ‚Π΅Π½Π° појСдиним Ρ‡Π»Π°Π½ΠΎΠ²ΠΈΠΌΠ° који су писали ΠΏΡ€Π΅Π΄Π»ΠΎΠ³ ΠΏΡ€ΠΎΡ˜Π΅ΠΊΡ‚Π°, ΠΎΡ‡Π΅ΠΊΡƒΡ˜ΡƒΡ›ΠΈ са Π΄Ρ€ΡƒΠ³Π΅ странС (Ρƒ складу са основним ΠΏΡ€ΠΈΠ½Ρ†ΠΈΠΏΠΈΠΌΠ° ΠΊΠΎΠ»Π΅ΠΊΡ‚ΠΈΠ²Π°) ΡƒΡ€Π΅Π΄Π½ΠΎ ΠΈΠ·Π²Π΅ΡˆΡ‚Π°Π²Π°ΡšΠ΅ ΠΈ ΠΊΠΎΠ½ΡΡƒΠ»Ρ‚ΠΎΠ²Π°ΡšΠ΅ ΠΊΠΎΠ»Π΅ΠΊΡ‚ΠΈΠ²Π° Ρƒ Π²Π΅Π·ΠΈ са програмским ΠΏΠΈΡ‚Π°ΡšΠΈΠΌΠ° ΠΈ ΠΏΡ€Π΅Π΄ΡƒΠ·ΠΈΠΌΠ°ΡšΠ΅ΠΌ Π°ΠΊΡ†ΠΈΡ˜Π°, Π½Π°Ρ€ΠΎΡ‡ΠΈΡ‚ΠΎ ΠΈΠΌΠ°Ρ˜ΡƒΡ›ΠΈ Ρƒ Π²ΠΈΠ΄Ρƒ Π΄Π° јС идСја Π·Π° ΠΏΠΎΠΊΡ€Π΅Ρ‚Π°ΡšΠ΅ ΠΈΠ½Ρ‚Π΅Ρ€Π½Π΅Ρ‚ Ρ€Π°Π΄ΠΈΡ˜Π°, зајСдно са ΠΊΠΎΠ½Ρ†Π΅ΠΏΡ‚ΠΎΠΌ ΠΈ програмским смСрницама, настала ΠΏΡ€Π΅ Ρ‚Ρ€ΠΈ Π³ΠΎΠ΄ΠΈΠ½Π΅ ΠΎΠ΄ странС Π΄Π΅Π»Π° Π΄ΠΎΠ»Π΅ потписаних Ρ‡Π»Π°Π½ΠΎΠ²Π° који нису Π±ΠΈΠ»ΠΈ ΡƒΠΊΡ™ΡƒΡ‡Π΅Π½ΠΈ Ρƒ писањС ΠΏΡ€ΠΎΡ˜Π΅ΠΊΡ‚Π°, Π²Π΅Ρ› су ΠΎΠ±Π°Π²Π΅ΡˆΡ‚Π΅Π½ΠΈ Π½Π° самом ΠΊΡ€Π°Ρ˜Ρƒ, ΠΏΡ€Π΅Π΄ ΠΏΠΎΡ‡Π΅Ρ‚Π°ΠΊ Ρ€Π΅Π°Π»ΠΈΠ·Π°Ρ†ΠΈΡ˜Π΅.

Иако јС наш Ρ†Π΅Π½Ρ‚Π°Ρ€ ΠΎΠ΄ΡƒΠ²Π΅ΠΊ заступао Π΄ΠΈΡ€Π΅ΠΊΡ‚Π½ΠΎ-дСмократскС врСдности, ΠΏΠΎΡ˜Π΅Π΄ΠΈΠ½Ρ†ΠΈ који су писали ΠΏΡ€ΠΎΡ˜Π΅ΠΊΠ°Ρ‚, ΠΊΠ°Π΄Π° јС наступио ΠΏΠ΅Ρ€ΠΈΠΎΠ΄ њСговС Ρ€Π΅Π°Π»ΠΈΠ·Π°Ρ†ΠΈΡ˜Π΅ иступали су ΡΠ²ΠΎΡ˜Π΅Π²ΠΎΡ™Π½ΠΎ ΠΈ - Π±Π΅Π· Π΄ΠΎΠ³ΠΎΠ²ΠΎΡ€Π° са осталим Ρ‡Π»Π°Π½ΠΎΠ²ΠΈΠΌΠ° ΠΊΠΎΠ»Π΅ΠΊΡ‚ΠΈΠ²Π° - доносили ΠΎΡ€Π³Π°Π½ΠΈΠ·Π°Ρ†ΠΈΠΎΠ½Π΅ ΠΈ програмскС ΠΎΠ΄Π»ΡƒΠΊΠ΅ којС су Π½Π°Π½Π΅Π»Π΅ ΡˆΡ‚Π΅Ρ‚Ρƒ Ρ†Π΅Π»ΠΎΠΌ ΠΊΠΎΠ»Π΅ΠΊΡ‚ΠΈΠ²Ρƒ, Ρ€Π΅Π·ΡƒΠ»Ρ‚ΠΈΡ€Π°Ρ˜ΡƒΡ›ΠΈ ΠΏΡ€Π²ΠΎ хакСрским Π½Π°ΠΏΠ°Π΄ΠΎΠΌ услСд најавС ΠΈ прСноса ΠΏΡ€ΠΎΠ³Ρ€Π°ΠΌΠ° ΠΎ Ρ‚Ρ€Π΅Π½ΡƒΡ‚Π½ΠΎ Π²Ρ€Π»ΠΎ осСтљивим Π³Π»ΠΎΠ±Π°Π»Π½ΠΈΠΌ ΠΏΠΎΠ»ΠΈΡ‚ΠΈΡ‡ΠΊΠΈΠΌ ΠΏΠΈΡ‚Π°ΡšΠΈΠΌΠ°, Π° ΠΏΠΎΡ‚ΠΎΠΌ ΠΈ гашСњСм страницС Π”Π¦ ΠšΡ€ΠΎΠ², ΠΊΠ°ΠΎ ΠΈ гашСњСм Π˜Π½Ρ‚Π΅Ρ€Π½Π΅Ρ‚ Ρ€Π°Π΄ΠΈΡ˜Π° ΠšΡ€ΠΎΠ².

Π˜ΠΌΠ°Ρ˜ΡƒΡ›ΠΈ Ρƒ Π²ΠΈΠ΄Ρƒ допис ΠΊΠΎΠ»Π΅ΠΊΡ‚ΠΈΠ²Π° Π”Π΅Ρ†Π΅Π½Ρ‚Ρ€Π°Π»Π°, ΠΏΠΎΡΡ‚ΠΎΡ˜Π΅Ρ›Π° ΡΠΈΡ‚ΡƒΠ°Ρ†ΠΈΡ˜Π° ΠΌΠΎΠ³Π»Π° Π±ΠΈ Π΄Π° сС Ρ‚ΡƒΠΌΠ°Ρ‡ΠΈ ΠΊΠ°ΠΎ Π΄Π° јС Π”Π¦ ΠšΡ€ΠΎΠ² Π΄ΠΎΠ²Π΅ΠΎ Ρ‡Π»Π°Π½ΠΎΠ²Π΅ Π”Π΅Ρ†Π΅Π½Ρ‚Ρ€Π°Π»Π΅ Ρƒ Π·Π°Π±Π»ΡƒΠ΄Ρƒ ΠΈ Π½Π°Π²Π΅ΠΎ ΠΈΡ… Π΄Π° ΠΊΡ€ΡˆΠ΅ сопствСни статут ΡƒΡ‡Π΅ΡΡ‚Π²ΡƒΡ˜ΡƒΡ›ΠΈ Ρƒ ΠΏΡ€ΠΎΡ˜Π΅ΠΊΡ‚Ρƒ који јС финансиран ΠΎΠ΄ странС ΠΏΡ€Π°Π²Π½ΠΈΡ… Π»ΠΈΡ†Π°, ΡˆΡ‚ΠΎ сви Π»ΠΈΡ‡Π½ΠΎ сматрамо ΠΎΠ·Π±ΠΈΡ™Π½ΠΈΠΌ ΠΏΡ€Π΅ΠΊΡ€ΡˆΠ°Ρ˜Π΅ΠΌ ΠΈ Π΄ΡƒΠ±ΠΎΠΊΠΎ Π½Π΅Π΅Ρ‚ΠΈΡ‡ΠΊΠΈΠΌ поступком, поступком супротним идСјама којС наш ΠΊΠΎΠ»Π΅ΠΊΡ‚ΠΈΠ² ΠΏΡ€ΠΎΠΌΠΎΠ²ΠΈΡˆΠ΅ ΠΈ поступком који дубински Π½Π°Ρ€ΡƒΡˆΠ°Π²Π° ΡƒΠ³Π»Π΅Π΄ Π”Π¦ ΠšΡ€ΠΎΠ² ΠΈ ΡšΠ΅Π³ΠΎΠ²Ρƒ слику Ρƒ Π΄Ρ€ΡƒΡˆΡ‚Π²Ρƒ.

На састанку јС ΡƒΡΠ°Π³Π»Π°ΡˆΠ΅Π½ став Π΄Π° су појСдини Ρ‡Π»Π°Π½ΠΎΠ²ΠΈ ΠΊΠΎΠ»Π΅ΠΊΡ‚ΠΈΠ²Π° Π”Π¦ ΠšΡ€ΠΎΠ² ΠΏΡ€Π΅ΠΊΡ€ΡˆΠΈΠ»ΠΈ основнС ΠΏΡ€ΠΈΠ½Ρ†ΠΈΠΏΠ΅ ΠΊΠΎΠ»Π΅ΠΊΡ‚ΠΈΠ²Π° ΠΈ Ρ‚ΠΈΠΌΠ΅ ΠΌΡƒ Π½Π°Π½Π΅Π»ΠΈ ΡˆΡ‚Π΅Ρ‚Ρƒ, Π½Π°Ρ€ΡƒΡˆΠ°Π²Π°Ρ˜ΡƒΡ›ΠΈ Π½Π°Ρ‡ΠΈΠ½ ΠΊΠΎΠΌΡƒΠ½ΠΈΠΊΠ°Ρ†ΠΈΡ˜Π΅ ΠΈΠ·ΠΌΠ΅Ρ’Ρƒ Π°ΠΊΡ‚ΡƒΠ΅Π»Π½ΠΈΡ… ΠΎΡ€Π³Π°Π½ΠΈΠ·Π°Ρ†ΠΈΡ˜Π° којС Ρ‚Ρ€Π΅Π½ΡƒΡ‚Π½ΠΎ Π΄Π΅Π»ΡƒΡ˜Ρƒ Ρƒ нашСм Π·Π°Ρ˜Π΅Π΄Π½ΠΈΡ‡ΠΊΠΎΠΌ Ρ†Π΅Π½Ρ‚Ρ€Ρƒ.

Из Ρ€Π°Π·Π»ΠΎΠ³Π° ΡˆΡ‚ΠΎ Π½ΠΈ Ρƒ јСдном Ρ‚Ρ€Π΅Π½ΡƒΡ‚ΠΊΡƒ нисмо Π±ΠΈΠ»ΠΈ ΡƒΠΏΠΎΠ·Π½Π°Ρ‚ΠΈ са колизијом статута Π”Π΅Ρ†Π΅Π½Ρ‚Ρ€Π°Π»Π΅ ΠΈ ΡšΠΈΡ…ΠΎΠ²ΠΎΠ³ ΡƒΡ‡Π΅ΡΡ‚Π²ΠΎΠ²Π°ΡšΠ° Ρƒ ΠΎΠ²Π°ΠΊΠ²ΠΎΠΌ ΠΏΡ€ΠΎΡ˜Π΅ΠΊΡ‚Ρƒ, ΠΎΠ²ΠΎΠΌ ΠΏΡ€ΠΈΠ»ΠΈΠΊΠΎΠΌ ΠΆΠ΅Π»ΠΈΠΌΠΎ Π΄Π° сС, ΠΊΠ°ΠΎ Π²Π΅Ρ›ΠΈΠ½Π° Ρ‡Π»Π°Π½ΠΎΠ²Π° ΠΊΠΎΠ»Π΅ΠΊΡ‚ΠΈΠ²Π° Π”Π¦ ΠšΡ€ΠΎΠ², ΠΎΠ΄Π»ΡƒΡ‡Π½ΠΎ ΠΎΠ³Ρ€Π°Π΄ΠΈΠΌΠΎ ΠΎΠ΄ поступака Π½Π°ΡˆΠΈΡ… ΠΏΠΎΡ˜Π΅Π΄ΠΈΠ½ΠΈΡ… Ρ‡Π»Π°Π½ΠΎΠ²Π° који су Π±ΠΈΠ»ΠΈ Ρƒ Ρ€Π΅Π΄ΠΎΠ²Π½ΠΎΡ˜ ΠΊΠΎΠΌΡƒΠ½ΠΈΠΊΠ°Ρ†ΠΈΡ˜ΠΈ са Π”Π΅Ρ†Π΅Π½Ρ‚Ρ€Π°Π»ΠΎΠΌ ΠΈ ΡƒΠΏΡ€Π°Π²Ρ™Π°Π»ΠΈ ΠΏΡ€ΠΎΡ˜Π΅ΠΊΡ‚ΠΎΠΌ β€œΠ Π°Π΄ΠΈΠΎ ΠšΡ€ΠΎΠ²β€ ΠΈ Ρ‚Π°ΠΊΠΎ ΠΏΡ€ΠΎΠΈΠ·Π²Π΅Π»ΠΈ Ρ‚Ρ€Π΅Π½ΡƒΡ‚Π½ΠΎ ΡΡ‚Π°ΡšΠ΅.

ΠœΠ΅Ρ€Π΅ којС Ρ›Π΅ ΠΊΠΎΠ»Π΅ΠΊΡ‚ΠΈΠ² Π”Π¦ ΠšΡ€ΠΎΠ² ΠΏΡ€Π΅Π΄ΡƒΠ·Π΅Ρ‚ΠΈ ΠΏΠΎΠ²ΠΎΠ΄ΠΎΠΌ ΠΏΠΎΠΌΠ΅Π½ΡƒΡ‚ΠΈΡ… дСшавања Π±ΠΈΡ›Π΅ Ρ€Π°Π·ΠΌΠ°Ρ‚Ρ€Π°Π½Π΅ Π½Π° Π‘ΠΊΡƒΠΏΡˆΡ‚ΠΈΠ½ΠΈ Π”Π¦ ΠšΡ€ΠΎΠ² Ρ‡ΠΈΡ˜ΠΈ Ρ›Π΅ Π΄Π°Ρ‚ΡƒΠΌ Π±ΠΈΡ‚ΠΈ ΠΏΠΎΠ·Π½Π°Ρ‚ Π΄ΠΎ ΠΊΡ€Π°Ρ˜Π° ΠΎΠ²Π΅ сСдмицС ΠΈ ΠΎ њима Ρ›Π΅ Π±Π΅Π· одлагања Π±ΠΈΡ‚ΠΈ ΠΎΠ±Π°Π²Π΅ΡˆΡ‚Π΅Π½ΠΈ Ρ‡Π»Π°Π½ΠΎΠ²ΠΈ ΠΊΠΎΠ»Π΅ΠΊΡ‚ΠΈΠ²Π° Π”Π΅Ρ†Π΅Π½Ρ‚Ρ€Π°Π»Π° нСпосрСдно ΠΏΠΎ Π·Π°Π²Ρ€ΡˆΠ΅Ρ‚ΠΊΡƒ Π‘ΠΊΡƒΠΏΡˆΡ‚ΠΈΠ½Π΅.

Достанић АнђСла
ΠŸΠ΅ΠΊΠΈΡ› Π Π΅Ρ™Π°
РадСка Никола
Π’Π°Π»Π±ΠΈΡ› ΠšΠΎΡΡ‚Π°
Π¦Π²Π΅Ρ‚ΠΊΠΎΠ²ΠΈΡ› Ана

7 Likes

β€œΠ˜Π· Ρ€Π°Π·Π»ΠΎΠ³Π° ΡˆΡ‚ΠΎ Π½ΠΈ Ρƒ јСдном Ρ‚Ρ€Π΅Π½ΡƒΡ‚ΠΊΡƒ нисмо Π±ΠΈΠ»ΠΈ ΡƒΠΏΠΎΠ·Π½Π°Ρ‚ΠΈ са колизијом
статута Π”Π΅Ρ†Π΅Π½Ρ‚Ρ€Π°Π»Π΅ ΠΈ ΡšΠΈΡ…ΠΎΠ²ΠΎΠ³ ΡƒΡ‡Π΅ΡΡ‚Π²ΠΎΠ²Π°ΡšΠ° Ρƒ ΠΎΠ²Π°ΠΊΠ²ΠΎΠΌ ΠΏΡ€ΠΎΡ˜Π΅ΠΊΡ‚Ρƒ, ΠΎΠ²ΠΎΠΌ
ΠΏΡ€ΠΈΠ»ΠΈΠΊΠΎΠΌ ΠΆΠ΅Π»ΠΈΠΌΠΎ Π΄Π° сС, ΠΊΠ°ΠΎ Π²Π΅Ρ›ΠΈΠ½Π° Ρ‡Π»Π°Π½ΠΎΠ²Π° ΠΊΠΎΠ»Π΅ΠΊΡ‚ΠΈΠ²Π° Π”Π¦ ΠšΡ€ΠΎΠ², ΠΎΠ΄Π»ΡƒΡ‡Π½ΠΎ
ΠΎΠ³Ρ€Π°Π΄ΠΈΠΌΠΎ ΠΎΠ΄ поступака Π½Π°ΡˆΠΈΡ… ΠΏΠΎΡ˜Π΅Π΄ΠΈΠ½ΠΈΡ… чланова”

Zbog sumnji da je DC Krov iskoristio taj radio za dobijanje projektnog
novca, ja sam pomenuo na zajednickom sastanku, na samom pocetku kao
najbitniji deo, upravo ovo nase pravilo.

Nisam napomenuo da sumnjamo da je uzet novac za ovaj projekat, jer sam
cybrida vec pre toga pitao pa mi je detaljno receno da nije ni na koji
nacin. Ja iako sam imao sumnje, nisam zeleo da vas optuzim za to, pa sam
samo napomenuo koliko nam je vazno da to pravilo se postuje. Reakcija je
bila samo da postujete nas stav o tome.

Takodje mislim da ste bili upuceni da smo ucestvovali u namestanju samog
radija i da je na nasoj infrastrukturi, ne samo iz prethodne
komunikacije nego i iz cinjenice da je na samoj stranici radija bio logo
Decentrale, koja nikada nije imala program na samom radiju nego je
ucestvovala u samom pravljenju tog radija.

Takodje mi je izneseno, tokom prethodne predaje kirije (ne cybridu) da
su mislili da je ovaj postupak ok jer nije Decentrala ta koja je dobila
donacije. Iako je zvanicno upravo to sto pise u statutu, smatramo da to
krsi duh u kome je napisan i da je ocigledno da taj loophole nije
validan. Tako da i ta osoba je ocigledno znala detaljnu definiciju
statuta, takodje jer smo i na samom zajednickom sastanku diskutovali o
nasem statutu kao celom i specificno o ovom problemu.

Od navedenih imena na zajednickom sastanku na kom smo pomenuo nas
princip o donacijama i koliko nam je bitan bili su Relja, Radeka, Ana i
Andjela.
Tako da od potpisanih 4/5 je znalo za ovo pravilo sigurno ili je barem
uradjeno sve sto smo u realnoj mogucnosti da to iskomuniciramo.

Iako je glavni problem upravo ta direktna neiskrenost cybrida, smatram
da DC Krov je ocigledno znao za taj princip i tvrdnja da nije je takodje
neiskrenost ili zaboravljanje.

Razumem da sada zelite sada da se ogradite, ali nije korektno da se
toliko ogradite i da tvrdite da niste za nas statut uopste znali.

Za to da ste znali da je Decentrala drzala radio krov na svom serveru,
razumem da niste upoznati sa tim, jer je samo objavljeno na nasem forumu
i sam logo Decentrale na radiju ne mora da znaci da smo ucestvovali u
njemu. Ali smatram da sa obzirom tajminga kad je Decentrala dosla u sam
Krov i koliko dugo ste imali taj plan za radio, da ste mogli da
predpostavite na osnovu toga i manjku tehnicke sposobnosti organizacije
DC Krov i nase ekspretize u tome. Takodje smo bili clanovi iste telegram
grupe za DC Krov u kome sam ja pricao o namestanju samog servera.
Takodje o ovome se pricalo vise puta unutar krova.

Sa obzirom da je vasa tvrdnja za nepoznavanje statuta netacna i sa
obzirom da je smatram da je ocigledno da ste znali da je Decentrala
pomogla u namestanju samog radija i zbog cutanja o ovom problemu nakon
sto je naveden na zajednickom sastanku, smatram da je jako verovatno da
ste neiskreni i za to da niste znali da je Decentrala ucestvovala u
namestanju radija krov.

1 Like

Prisustvovao sam tom sastanku i mogu da potvrdim, cak smo i posvetili malo vremena objasnjavajuci statut prisutnim clanovima DC krova.

1 Like

Bitna je komunikacija, sto akcentujem vec duzi period. Bez nje, se igramo gluvih telefona…
Sada nastavljati prepiranje i nemam pojma sta, nema poente jer je steta naneta a nema potrebe za jos. Mi svakako imamo sledece nedelje jos jedan sastanak, jer prethodni termin nije bio dovoljan da se prodiskutuje sve i da se donesu konkretne odluke.
Zelimo valjda svi, da se napred ide pouzdano, bez ikakvog stresa i dvoumljenja.

2 Likes