Ideje

Cuo sam dosta ideja u Decentrali, pa sam mislio da bi bilo korisno da imamo thread za to. Moze malo i da nam koristi kao nezvanicna todo lista, pa ako nesto nekome izgleda zanimljivo ili ima slobodnog vremena da moze samo da prolista i izabere neki projekat.

Za pocetak imao sam ideju (inspirisan problemom u solidarnoj) da napravimo sajt/servis koji prati koliko smo sakupili donacija u procentu od koliko nam treba za kiriju

Takodje bi bilo super, da ima opciju da ljudi svojevoljno imaju naloge na kojima stave koliko su uplatili i koliko mesecno zele da daju, kada ponestane novca na njihovom nalogu moze da im se salje email/sms/xmpp ili koje god servise.

2 Likes

Nebi bilo lose od toga napraviti Konstrukat kao kulturna zajednica ili club, stime ima uvek 2 koji paze finanzije i cela organizacija moze da nudi service.
U Vrsti zadruge mogu onda memberi da placaju 2400 Dinara na godisnjem nivou i slabi snovcem (ucenik, studenat, panzioner, nezaposlen) placa 180 Dinara na godisnjem nivou.

Stime ima uvek prinos i ako je mali, ali ide ppreko nekoliko meseca i stime se vec moze raditi.
Sad mogu predstave i radijonice da se placaju za one koji nisu iz cluba (nekig 200 Dinara ulaznica po osobi) i za membere kluba da budu bezplatne.

U to pase uvek presentacija (strana) sa PR kontaktima mogucnost pregleda servisa koje se nude (do sad samo predstave), i uskoro i neki shop sa slatkim Igrackama Brenda ā€œdecentralaā€ (solje za kafu, USB, Stickere, cape, Shirtovi itd.)

I od jednom imas ozbiljnu zaradu da se moze rasti (iznamjlavne vece zgrade odmah od grada za malu lovu za zajednicu, Comunity campove u lepoti srbije, Congress o Decentralizam i transparentnost itd.)

Ako si dovde citao - Hvala :smiley: lep dan ti zelim :slight_smile:

2 Likes

Mislim da ne bi trebalo da imamo nikakvu vrstu clanarine

Ima prakticnih argumenata za to, ali smatram da je bitniji ideoloski. Znanje ne treba da se naplacuje. Ni u kom slucaju.

Sto se tice shopa, ne mislim da treba ljudima da prodajemo brend. Delom zato sto mislim da ne treba da pruzamo nikakve usluge u zamenu za novac, nismo kompanija, Decentrala ne pravi profit (pa makar isao u dobre svrhe). Delom zato sto ne mislim da ljudi treba da se fokusiraju na nas brend, nego na nasu ideju. Niko ne treba da podrzava Decentralu, nego decentralizaciju.

Decentrala kao organizacija je samo tu da bi koordinisala kampanju decentralizacije i sirila znanje. Ako se ideja prosiri, Decentrala nema svrhu da postoji i to je dobra stvar. Ne trebamo da se vezemo za Decentralu, bitna je ideja za koju se zalazemo i prijateljstva koja usput sklopimo.

Previse smo navikli da razmisljamo kao preduzetnici i da organizujemo stvari kao kompanije. Mislim da protiv toga trebamo konstantno da se borimo u sebi i da pomazemo jedni drugima da se podsetimo na nase vrednosti.

6 Likes

Dobro onda nece nikada biti love za vece stvari koji kostaju lovu, ako nema strukture koja je odgovorna pred zakonom da neko ide u zatvor ako zasere knjige, onda bolje da se ne skuplja nikakva love - a donacije nema za zajednicu zatosto nema zajednice. Ili kako to sad da razumem?
Mozes biti magla ali onda nema soba da se iznajmi ni Flaier da se istampa…

Razumem tvoju ideologiju ali pitam se koliko je stime mogucno da se realizuje zajednica ako nema nikog zavisnok nikakvih struktura

(bez da namerim da imate to odkad nudite predavanja u nekoj prostoriji i ako ti ne vidis placanja)

ergo ako hoces da zaradis da se napravi nesto imam ideje, ako ti je sve jedno jel raste ili kako igleda i to philosophiras ethikom slobode mozemo se i u parkovima onda nalazati, na predavanja u kisi :slight_smile:

Mogu se jos drugi iz decentrale za ovo postulirati, i nesto da kazu ?

Da znam jel svi u decentrali ovako misle kao Fram3d ili imaju drugih misljena, zatosto za maglu koja nijo odgovorna u tome sta radi necu da ulozim moje energije :slight_smile:

Kao najveci kapitalista ovde, mogu da kazem da smo se svi lepo slozili statutom i da je nas cilj jasan.
Prvi sam smarao bio oko ā€œbiznisā€ dela, ali ovako nema sanse da se usunja prljavstina modernih biznisa i eto tog kapitalizma sto ā€œvolimā€.

Fram3d nije mogao bolje da napise.

Donacije u vidu para/opreme/materijala su uvek opcija. A na kraju dana mozes kao individum da ponudis nesto i da se te pare daju decentrali. Dok je fizicko lice u pitanju, nas novcanik biva otvoren :slight_smile:

4 Likes

U parkovima da se gledamo jos 100 godina inchallah!
Hackerspace/makerspace princip postoji na celom svetu. Ako su uspeli za dz da rade u Kajru, dok im nisu zapalili zgradu tokom revolucije, onda mozemo i mi u Srbistanu.
Metalab u Becu postoji vise od 15god, ja sam tek posle skoro 4 god davao donacije.

Gledaj ovo kao par prijatelja koji se druze i imaju prostor da rade, a vrata su otvorena za druge potencialne prijatelje.

3 Likes

Ja isto ne smatram da trebamo da zavrŔimo od novca tj donacija ili članarina.

Prostor koji plaćamo trenutno nije cilj Decentrale i viÅ”e je tu jer nam je iz praktičnih razloga u određenoj situaciji bio koristan jer je bilo članova koji su u tom trenutku bili zaposleni i mogli da odvoje novca.

Ako se stanje promeni i nemamo dovoljno članova koji mogu da odvoje za članarinu za prostor, a ostali ne mogu da to pokriju, ja lično nemam problem sa tim i to ne vidim kao prepreku da i dalje imamo radionice u Krovu bez zakupa sobe na mesečnom nivou.

Čini mi se da sve treba da bude na dobrovoljnom nivou, da možemo da skrenemo pažnju posetiocima i pratiocima na internetu i na radionicama uživo gde mogu da doniraju ako žele ali da je neobavezno i to je to. Sve ostalo, po mom viđenju i iskustvu, odvlači fokus organizacije od ideoloÅ”kog aktivizma ka finansijskom modelu održivosti.
U tom smislu imamo model da je sve prepuŔteno organizatorima dogadjaja/radionica koliko mogu i žele svog vremena i resursa uložiti za kvalitet radionica, a da je sve ostalo prepuŔteno okolnostima i dobroj nameri saradnika i posetioca.

4 Likes

Nisam bas zamislio ovaj thread za ideje o samoj organizaciji, vise za servise/projekte, ali mi je drago da smo o ovome pricali i na forumu, tako da hvala BBB na pokrenutoj diskusiji. Uvek je korisno i predlagati ideje sa kojima se ne slazemo, da bi obrazlozili svoje stavove i podelili nase argumente sa drugima.

1 Like

Kratki komentar:

Iskreno nisam ni ja za uvodjenje clanarine, barem ne u ovoj fazi razvoja zajednice (mislim da bi imalo jak kontra-efekat), ali se ne slazem sa wording-om. Mislim da se ovde ne govori o naplacivanju *znanja, vec o naplacivanju vremena i drugih resursa.

Trenutno nemamo problema sa nedostatkom resursa (barem ne da sam ja svestan njih, ispravite me ako gresim), i kad to kazem mislim na lokacije, opremu, i slicno. Ali sa sirenjem, postoji sanse da cemo doci u situaciju u kojoj ovaj nacin vise nece biti odrziv. Naravno, ako cemo biti iskreni, postoji sansa da nikad ne dodjemo u tu situaciju :). Ali i dalje kontam da je zgodno da imamo to na umu.

I da zakljucim - ne zelim da se pretvorimo u sve ono sto smo se zakleli da unistimo (dramaticno, znam), ali ne zelim da zivimo u balonu, da kukamo, nesposobni da se adaptiramo, i cekamo da se stvari same rese, ili da ih neko resi za nas.

Hvala sto ste dosli na moj Ted talk :slight_smile:

EDIT 1.:

I kontam da je Decentrala vise ideja nego zajednica, i da ne mora sve da se desava direktno u Decentrali (tj, da se preko Decentrale realizuju sve ideje), ali i dalje, komentar stoji.

EDIT 2.:

Evo moja 2 centa… ako ti treba specijalan podsticaj (bilo finansijski podsticaj, bilo podsticaj neke druge prirode) da bi ā€˜ulozio energiju’ u Decentralu, onda verovatno nema potrebe da ā€˜ulazes energiju’. Verovatno bi bilo super da imamo nas prostor i da mozemo da organizujemo ovo ili ono (sta god ā€˜ovo’ i ā€˜ono’ bilo), ali, em i ove trenutne resurse ne uspevamo da iskoristimo do njihovog maksimuma (na primer, ponekad su ljudi zauzeti i niko nema dovoljno vremena da organizuje stvari), em bi vecina nas (ovde pricam pretezno u svoje ime, ali iz price sa drugima osecam da nisam sam u tom razmisljanju) radila ovo i sa i bez Decentrale.

Poenta Decentrale nije Decentrala - poenta Decentrale je decentralizacija, pretezno znanja. Trudio se ili ne, u Decentrali ces i dalje moci da ucestvujes - prilicno samo inkluzivni. :slight_smile:

1 Like

Mislim da bi svi trebali da budemo ponosni na ovo sto smo stvorili. Gledajuci kako je pocelo i gde je sada, nema sta da se stresiramo.

Ovo moze da bude dosta vece, ali ne dirigujemo mi tempo. Ima nas dovoljno da nadjemo vrata ili napravimo merdevine kad budemo lupili zid :wink:

4 Likes

ubij kapitalistu u sebi, kapitalizam i kapitalisticki odnosi u drustvu jesu problem, i tehnologija je ovakva kakva je zbog kapitalizma i takvih odnosa ne obratno, naravno mi to menjamo!

1 Like

Sasvim korektno da uvek preispitujemo nase ideje i stavove i da vidimo da li jos uvek funkcionise.

Ja imam dosta nade, kao i p2p mreze, nas kapacitet raste sa brojem ucesnika. Novi ljudi koji dolaze takodje drze radionice i mislim da treba uvek da ih na to podsticemo, cak i ako nisu radionice striktno tehnoloske.

Mada svakako dosta vrednujem tu otvorenost i volontersku osnovu Decentrale. Kada bi imali manje ljudi da zele da drze radionice, a vise ljudi koji zele da ih slusaju ili nedostatak prostora gde da odzimo, idalje bih voleo da Decentrala ostane besplatna za pristup i zavisna od volontiranja.

Mislim da kvalitet ove organizacije bitniji od kvantiteta. Naravno trebamo uvek preispitivati stvari i obracati paznju i pokusavati da prosirimo i kolicinu ljudi koji dolaze, ali mislim da bi Decentrala bila korisnija cak i kao mala organizacija koja je dosta drugacija, nego kao velika organizacija koja je prakticno samo privatna skola.

1 Like

Evo i ja neŔto da doprinesem.
Moja ideja je odeljak za korisne linkove, aplikacije i sličn. Pretpostavljam da bi najprikladnije mesto bilo na wiki, mada nisam baŔ puno promislio taj deo.
Prekasno sam na primer saznao za servis koji nudi 33mail, te je sada moj mejl na listi udruženja neudatih Tajlanđanki. Nažalost nisu ni probližno foss.

P.S. Možda čak ne bi bilo loÅ”e ni dodati tag ā€˜ideje’ na forumu, pa da o svakoj ideji može ponaosob da se prodiskutuje.

1 Like

Mozemo napravimo i kategoriju ili potkategoriju ideje, ako zelite. Slobodno napravite anketu, ako niste sigurni.

1 Like