Kratki komentar:
Iskreno nisam ni ja za uvodjenje clanarine, barem ne u ovoj fazi razvoja zajednice (mislim da bi imalo jak kontra-efekat), ali se ne slazem sa wording-om. Mislim da se ovde ne govori o naplacivanju *znanja, vec o naplacivanju vremena i drugih resursa.
Trenutno nemamo problema sa nedostatkom resursa (barem ne da sam ja svestan njih, ispravite me ako gresim), i kad to kazem mislim na lokacije, opremu, i slicno. Ali sa sirenjem, postoji sanse da cemo doci u situaciju u kojoj ovaj nacin vise nece biti odrziv. Naravno, ako cemo biti iskreni, postoji sansa da nikad ne dodjemo u tu situaciju :). Ali i dalje kontam da je zgodno da imamo to na umu.
I da zakljucim - ne zelim da se pretvorimo u sve ono sto smo se zakleli da unistimo (dramaticno, znam), ali ne zelim da zivimo u balonu, da kukamo, nesposobni da se adaptiramo, i cekamo da se stvari same rese, ili da ih neko resi za nas.
Hvala sto ste dosli na moj Ted talk 
EDIT 1.:
I kontam da je Decentrala vise ideja nego zajednica, i da ne mora sve da se desava direktno u Decentrali (tj, da se preko Decentrale realizuju sve ideje), ali i dalje, komentar stoji.
EDIT 2.:
Evo moja 2 centa⦠ako ti treba specijalan podsticaj (bilo finansijski podsticaj, bilo podsticaj neke druge prirode) da bi āulozio energijuā u Decentralu, onda verovatno nema potrebe da āulazes energijuā. Verovatno bi bilo super da imamo nas prostor i da mozemo da organizujemo ovo ili ono (sta god āovoā i āonoā bilo), ali, em i ove trenutne resurse ne uspevamo da iskoristimo do njihovog maksimuma (na primer, ponekad su ljudi zauzeti i niko nema dovoljno vremena da organizuje stvari), em bi vecina nas (ovde pricam pretezno u svoje ime, ali iz price sa drugima osecam da nisam sam u tom razmisljanju) radila ovo i sa i bez Decentrale.
Poenta Decentrale nije Decentrala - poenta Decentrale je decentralizacija, pretezno znanja. Trudio se ili ne, u Decentrali ces i dalje moci da ucestvujes - prilicno samo inkluzivni.