Zdravo svima,
Juce smo pricali sta (bi)smo spustili na skoro kupljene servere, pa se razvila ideja da ih donesemo ili da se organizujemo da pokazemo i damo ideje jedni drugima.
Ja nisam jos radio sa serverom, imam neku zamisao ali nisam posvetio vreme.
Pisem da bismo videli da li postoji zainteresovanost, ne mora nuzno da bude ceo termin, nego recimo posle nekog predavanja.
Jos je u izradi cela ideja tako da svaki savet je dobrodosao
Mozete za pocetak nesto jednostavno, cisto da se navikente na vmove i proxmox (ako koristite).
Vec sam pisao neke tutoriale za te stvari na nasem wikiju pod sysadmin folderom.
Ja bih preporucio da instalirate proxmox i namestite jedan CT (container) sa nginxom i stavite tu svoj licni sajt ako imate i dmz sajt (ima na gitea-i). Kasnije mozemo dodati sve te vase dmz kopije sajtova u dns da rade kao backupi za nas sajt, da ga malo decentralizujemo.
Potrebno vam je da namestite dinamicki dns, ako nemate staticku IP adresu. Preporucujem dns.he.net provajdera, jer zahteva samo da stavite curl komandu u crontab na bilo kojoj masini u vasoj mrezi.
Kada biste bili slobodni da se nadjemo da se pomazemo i savetujemo oko ovoga? Da li da rezervisemo regularan termin u Novembru, jer mislim da postoji zainteresovanost za inicijalnu konfiguraciju servera, za nas nove u svetu self-hostinga, a mislim da bi brze islo uzivo nego preko prepiski.
Ili da se nadjemo svi koji smo zainteresovani, neformalno, mimo rasporeda, kad god mozemo ovog meseca?
A uvek ostaje mogucnost da sami pokusamo da se igramo sa tim, pa da se javimo kad nam negde stucne na selfhosted xmpp grupi. Sta mislite? Koje je najbolje resenje?
Ja mislim da je uvek pametno uzeti jedan termin kad neko ima ideju za bilo sta, posto zahteva truda da smislimo svaki mesec kako da popunimo svaki ponedeljak i utorak.
Mislim da nikada do sada nije bila guzva sa terminima, a mozda bi i bilo vreme da pocnemo i u magacinu da organizujemo nesto, sto moze biti dodatni termin.
Imam takodje predlog da probamo neke servise koji bi bili korisni zajednici.
Ja sam razmisljao o nekoj platformi za blog (writefreely) ili nekoj vrsti deljenog hostinga da clanovi zajednice mogu da prave svoje web servers I hostuju kod nas svoj sajt ili blog.(virtualmin, ispconfig).
Gledao sam vec WriteFreely ranije, i bio mi je jedna od opcija za server Tako da, ja sam za!
Sta mislite koliko je komplikovano podici i odrzavati invidious instancu?
Ja za svoje potrebe imam media stack, radarr/sonarr/prowlarr/plex, sve kroz traefik.
Pored toga jedan ubuntu za dev stvari(redis,itd), android i windows za bot-ove. Trenutno sam u procesu pravljenja Lab-a za malware analysis, bice svoj subnet sa par masina. O tome mogu da pricam kad malo utegnem
Pricao sam sad sa @fram3d, mozemo da donesemo u utorak servere da pocnemo da namestamo, i da to povezemo sa sredom i eventualno cetvrtkom, ako bude zatrebalo. Voleo bih u utorak/sredu izmedju ostalog da podignem ruter u posebnoj VM i email server u drugoj.
As an alternative option, you can use Alpine Linux and the Docker package to create a Docker LXC container with faster creation time and minimal system resource usage. You are also obliged to adhere to updates provided by the package maintainer.