Što se tiče hardware hackathon-a u utorak:
Mislim da je najbolje da se ovde dogovorimo šta je još ostalo da uradimo povodom interfona, pa da dođemo spremni. Ja planiram da donesem neki ispravljač, i da ga spojim na žice iz zida tako da ne zauzimam utičnicu. On će biti za napajanje mikrokontrolera i releja.
Mislim da je neko uradio već program koji će da aktivira relej. Ostaje (pored postavljanja napajanja) da uradimo da može relej da se aktivira preko poruke, odnosno preko nekog daljinskog sistema.
I, naravno, ako neko ima još neku ideju (želju, predlog) neka napiše. Svakako ako neko planira nešto drugo da radi, neka dođe da radi, da se ne stekne utisak da je ovo samo hackathon za interfon.
Prvo, i najvažnije po meni, fram3d je sredio sto u server sobi, i klasifikovao elektroniku u fiokice, i označio šta je u fiokicama.
Nas nekoliko je radilo na interfonu. Ugradili smo u doznu iza četiri utičnice (onu u koju je utaknut optički modem, i projektor) jedan ac/dc pretvarač, tako da iz njega sada izlazi 5V DC. Te žice su sprovedene kroz kanalicu do interfona. Narandžasta-bela je 5V, a zelena-bela je GND. To “bela” je zato što su dve žice koje vode isti potencijal: jedna u boji, i sa njom jedna bela. Svakako su upredene zajedno tako da ne može da se omaši.
Ušrafili smo relej u kućište interfona, i spojili ga na taster za otključavanje.
Ostalo je da mikrokontroler bude isprogramiran, i da napravimo svetlosnu indikaciju da neko dole zvoni. Mikrokontroler samo treba sa se poveže na relej, i otključavaće dole (proverena je operativnost releja). I treba napraviti mali razdelnik napona, tako da spusti 5V (koji dolaze kada neko zvoni) na 3.3V (koje ESP prepoznaje).
I još jedan predlog je da postoji prekidač kojim može da se bira da li da radi zvučnik, ili da radi lampica kada neko zvoni.
P.S. Bilo je još ljudi koji su radili nešto, ali nisam ispratio šta. Da ne ostanu nepomenuti.
“Prvo, i najvažnije po meni, fram3d je sredio sto u server sobi, i
klasifikovao elektroniku u fiokice, i označio šta je u fiokicama”
Samo sam gurno sve na stolove pored xD I nesto minimalno raspodelio
Za fiokice je bilo zajednicko sve, nista skoro ne bih mogao
klasifikovati sam, jer ne znam skoro nista kako se zove od komponenata.
Ja sam u sustini samo pisao ,lepio i smarao ljude da mi kazu sta gde da
stavim i kako da nazovem