COTM - Avugst 2023

Novi mesec nova tema, saljite linkove :smiley:

Sajt za sve i svja sto se tice umrezavanja racunara zarad umjetnickih izvedbi… video motion trigger, network audio transmitter… nisam puno isprobavao do sada, cekam da splasne vrucina u Krovu da mogu da povezem nekoliko racunara

“Yggdrasil is an overlay network implementation of a new routing scheme for mesh networks. It is designed to be a future-proof decentralised alternative to the structured routing protocols commonly used today on the Internet and other networks.”

https://yggdrasil-network.github.io/

Primeri za dosta slucajeva:
https://ohshitgit.com/

Koristim Signal već godinama i nisam znao za ovo. Ova objava je stara skoro 2.5 godine. Sa obzirom da je korištenje plaćanja preko aplikacije opt-in i da nisu prisilili to na svoje korisnike, ne znam da li može da se pretpostavi da je maliciozna namjera.

A povodom korištenja trademark zakona da se efektivno smanji korisnost fork-ova, to mislim da prosto nije u duhu FOSS-a. Čuo sam i prije da glavni dev signala ponekad pravi upitne odluke, ali i dalje imam više poverenja u Signal nego WA, Viber, Facebook, Instagram, Twitter/X, et al.

Signal takođe ima ovu stranicu: Government Requests

Naravno, postoje bar 3 moguća objašnjenja za objave na toj stranici:

  1. Signal je izmislio čitav scenario samo sa ciljem stvaranja pozitivnog PR-a – veoma malo vjerovatno, pretpostavljam da je falsifikacija korespondencije od strane vladinih organa veoma ilegalna, loš odnos potencijalnog povrata na rizik
  2. Vladini organi su stvarno poslali zahtev za informacije, ali je Signal odgovorio lažima, i.e. skladište mnogo više informacija, ali su iskoristili priliku za pozitivan PR – Sa obzirom da vlada može da iskoristi silu da dođe do takvih informacija, postoji solidan rizik da javnost sazna ne samo da Signal skladišti više informacija korisnika nego što tvrde, nego da su eksplicitno lagali o tome u više navrata, a to je veoma negativan PR. Ovo je takođe vjerovatno ilegalno.
  3. Vladini organi su stvarno poslali zahtev za informacije, i Signal je odgovorio iskreno – Meni se čini najvjerovatnije objašnjenje, ali moguće je da nisam u pravu.

Ovde je bitno primjetiti da ništa novo nije objavljeno ~2 godine, ali takođe je postojala pauza od 5 godina između 2016. i 2021.

1 Like

@fram3d mi je prije par mjeseci pokušao objasniti makefajlove na brzinu, ali nisam shvatio. Ovog lika sam našao tražeći videe o groff/troff programu. Mislim da mu je ovaj video slučajno završio u plejlisti za groff, ali najkraće i najpristupačnije objašnjenje GNU make-a koje sam vidio do sad.

2 Likes

Ima dosta kritika Signal aplikacije.

A za placanje to koliko znam je aktivno samo za korisinke iz britanije. Jos jedan problem oko toga je bio, ne secam se da li to pise u tekstu, to sto kod nije bio update-van jedno ~9 meseci i u sledecem update-u se pojavila ta shitcoin prica.

1 Like

ddevault-ov blogpost je odlican

Pričcali smo na chat-u o astronomiji, pa evo par linkova:

2 Likes

Toki Pona Minimalan jezik (ne programski). Sadrži manje od 200 reči i navodno se može naučiti za par dana.

U cuo sam za ovo, zanimljivo. A realno oko 200 reci i koristimo u svakodnevnom govoru. Dobro u toki poni se kombinuju reci da bi se sve izrazilo. Zanimljiva je lngvistika za proucavanje iskreno.

Inace kada smo kod jezika ima i esperanto. Napravljen je da bude kao univerzalni jezik za sve pa je uzimao iz raznih jezika(uglavnom evropskih) reci i gramatiku da bude jednostavna, imam neku knjizicu esperanto u 12 lekcija i ne deluje toliko tesko da se nauci.

Postoji i vise pan-slovneskih jezika koji kada se prica svako ko govori bar jedan slovenski jezik ce razumeti sta se prica. Sad vidim da postoje i pan-germanski i pan-romanski jezici ima africkih dosta.

https://keyoxide.org/ kako vam se ovo cini ? evo i source

Keyoxide is a modern, secure and decentralized platform to prove your online identity.

Vezano za jezike: https://interslavic-language.org/

" Interslavic zonal constructed language is an auxiliary language, which looks very similar to real spoken Slavic languages in Central and Eastern Europe and continues the tradition of the Old Church Slavonic language. Interslavic shares grammar and common vocabulary with modern spoken Slavic languages in order to build a universal language tool that Slavic people can understand without any or with very minimal prior learning. It is an easily-learned language for those who want to use this language actively. Interslavic enables passive (e.g. receptive) understanding of the real Slavic languages. "

Oktrio sam ga iz ovog videa: https://youtu.be/bZJa8NmeNiM?si=5O3aPZjV4P6ua_qa

1 Like

Stranica: Bezbedan Balkan Kolaž omogućava kreiranje postera sa porukama koje skreću pažnju na bezbednost podataka. U pozadini se automatski generišu detalji stvarnih incidenata, a možeš i da upišeš svoju poruku. Refresh za sledecu kombinaciju.

Kada udjem na to ovaj tekst mi iskoci “Ne koristi piratske aplikacije, i ne posećuj lokacije za besplatno gledanje komercijalnih filmova.” Zasto ?

Verovatno zato što su (svi?) takvi sajtovi prepuni sumnjivih linkova, crypto majnera, skripti koje pokušavaju da instaliraju XYZ softver na korisničkom računaru itd…

1 Like