COTM April (2023-04)

Da testiramo malo neformalnu temu, moj cilj je da svi delite linkove zanimljivih blogpostova, članaka, stripova, manpages… Apsolutno sve što vam je zanimljivo i mislite da bi moglo biti zanimljivo drugim ljudima kojima je interesantna decentrala.

Testiramo ideju ovaj mesec :))

PS. Malin je bio u pravu, stvarno mora biti 15 karaktera title haha

3 Likes

Ja počinjem prvi, ovo je blogpost na koji sam naišao prije par nedelja, nikad prije nisam obratio pažnju na ‘dithering’, a zbog ovog blogposta sam otkrio didder, što me zabavilo par sati.

Dithering je metod ‘simuliranja’ više boja, tj. prelaza između boja pomoću rasporeda piksela. Zvuči komplikovanije nego što jeste, znaćete o čemu je reč čim vidite primere u blogpost-u.

Interesantna ideja za search engine, za jedan od ciljeva ima da daje rezultate koji nisu generisani pomocu Large Language Modela (ChatGPT etc.)

https://fabiensanglard.net/floating_point_visually_explained/index.html

Kratak članak o floating point brojevima. To je način na koji su decimalni brojevi predstavljeni. Ovo objašnjenje je prilično vizuelno, tako da je intuitivnije, bar meni.

https://www.kickstarter.com/projects/2103809433/wiphone-a-phone-for-hackers-and-makers

WiPhone, zanimljivo izgleda

1 Like

Ciechanowski ima odlična animirana objašnjenja raznih stvari od mehanike do tehnologije. Meni je GPS bio prilično interesantan, ali i objašnjenje mehaničnih satova je takođe odlično.

Nažalost samo VoIP?

Izgleda :frowning_face:

https://opendiablo2.com/

Diablo 2 enigine, pisano u Go-u, stardno trebaju neki .mpq fajlovi iz original da bi se pokrenuo, slicno OpenMorrowind.

1 Like

Pa dobro, ima i to svoje prednosti, sto manji kod to je lakse odrzavati ga da bude bezbedan

1 Like

https://canvas.harvard.edu/courses/34992/assignments/syllabus

Ima zanimjiva lista radova za citanje

1 Like

https://eldritchdata.neocities.org

Prilično interesantno za listanje kroz stranice.
Moguće čak da je ručno kucan HTML.

/me gleda u drugu stranu, zviždi i pravi se kao da ne zna o čemu se priča:)


Evo i od mene nešto:

1 Like

Sto u drugu stranu, rucno kucan html je meni bolji od 90% generisanih html stranica, ali to je vjerovatno jer generalno preferiram ‘mali internet’

Ma zezam se. Ja ni ne znam da kucam HTML drugačije od ručnog, ali sam hteo da se pravim lud pošto si rekao “moguće da je ČAK ručno kucan”, kao da je to neka praistorijska stvar koju su radili neandertalci:)

Ma ne, ima dosta veoma jednostavnih sajtova koji su generisani sa pandoc-om ili nekim skriptama, ali ovde nije ocigledno da je koristena bilo koja skripta, osim toga sto ima link na prazan style.css fajl.

Generalno imam preferencu/bias za jednostavne sajtove, ovde prvi put vidim <noscript> element/tag, tako da dupli bonus za autora.

https://qoiformat.org/

https://qoaformat.org/

Eline nasao prilicno interesantne projekte, navodno veoma prosti za implementaciju, tako da imaju potencijal za neke samostalan rad.

https://spyware.neocities.org/

iz slicne price, inace i eldritch i spyware bleje na spyware xmpp kanalu xmpp:spyware@conference.nuegia.net?join

Tako sam nasao ovo haha

evo jos nesto u fazonu malog interneta, interneta 90ih, 2000ih. https://wiby.me pretrazivac koji indeksira samo te “starije sajtove”, msm da lik ili ekipa koja vodi to rucno bira i uredjuje. dobra opcija je “suprise me”, ima svasta. i takodje ima jako zanimljiv chat na Ghostchat

1 Like