Converastions tutorial

Prevod sa Conversations | Decentrala's Wiki

Ima gresaka, saljite izmene i zamerke da ispravimo pa da okacimo na wiki i ovde.

Conversations

Uvod

Proci cemo kroz instalaciju Conversations aplikacije slicno ovom videu.

Conversations je chat aplikacija za Android. Postoje druge aplikacije koje mozete pokrenuti na racunaru ili iPhonu preko kojih mozete pricati sa ljudima koji koriste Conversations.

Nasuprot vecini mejnstrim aplikacija ovu ne vodi kompanija. Njen kod je dostupan na internetu svakome da procita, modifikuje ili deli. To znaci da je razvijena u interesu korisnika jer svako moze da izmeni kod i deli ga ako je neka losa opcija dodata. Nista u Conversations-u nece ostetiti korisnike i tako uobicajene prakse skupljanja podataka o korisnicima koje se prodaju marketnik kompanijama i dodavanje opcija koje stvaraju zavisnost i kradu paznju od korisnika ne postoje u Conversations-u.

Ne postoje centralni server koje drze developeri, svako moze biti developer i svako moze drzati server za Conversations.

Instalacija

Postoji vise nacina za instalaciju Converastions-a, najbolji je preko F-Droid aplikacije.

F-Droid je otvorena alternativa Play Store-u koja postuje privatnost. Buduci da google ne dozvoljava konkurenciju ne moze se preuziti sa Play Store-a i mora se preuzeti sa sajta f-droid.org.

Posle preuzimanja F-Droid-a instalirate ga klikom na preuzeti fajl.

Otvorite novoinstalirani F-Droid, sacekajte par minuta da osvezi listu dostupnih aplikacija. Kliknite na lupicu za pretragu na donjem desnom delu ekrana i ukucajte Conversations u polju za pretragu. Nekada nije na vrhu pretrage pa morate malo skrolovati dok je ne nadjete (ima zelenu ikonicu baloncica za govor sa tri bele rupe). Kliknite na to i otvorice se novi panel sa informacijama o aplikaciji. Kliknite “Install” dugme i kada se skine iskocice pop-up gde ce vas pitati za instalciju iz “neporverenih izvora”, potvrdite to u podesavanjima, prevucite slajder na kome pise “Allow from this source”. Ovo ce vam omoguciti da instalirate aplikacije sa F-Droida.

Posle instalacije cete biti vraceni na F-Droid odakle mozete otvoriti Converastions ili ga pokrenuti kao i bilo koju drugu apliikaciju sa telefona.

Nasuprot ostalim aplikacijama Conversatins ce vas pitati na kom serveru zelite da napravite nalog. Mozete drzati svoj server, koristiti server lokalno hakerspejsa ili samo odabrati slucajni server sa ovog sajta. Isto je kao e-mail gde odaberte svog mejl provajdera ili drzite svoj server.

Cesto se moze napraviti nalog na sajtu server koji odaberete ali mozete takodje kliknuti “Create a new account” kada otvorite Conversations. Ako izaberete da kliknete na “Create a new account” ne koristite conversations.im koji ce vam biti nametnut. Sigurnije je da odaberete neki slucajni server nego sto je da svi koristimo isti. Ne zelimo da nam komunikacija zavisi na maloj grupi ljudi, kao na primer sto kompanije rade.

Nakon sto napravite nalog imacete adresu (kao e-mail adresu) i sifru. Jednostavno dodajte klikom na “I have an account” dugme i pratite dalje instrukcije.

Sada ste spremni da koristite aplikaciju,

Upotreba aplikacije

Da biste se pridruzili grupnom chat-u kliknite na “+” simbol u donjem desnom uglu ekrana.

Neki chato-vi su grupni a neki su privatno sto znaci da ce vam trebati poziv da se pridruzite.

Da udjete na Decentrala javni chat kliknite “Join public channel” i ukucajte “decentrala@conference.dmz.rs

1 Like

Čisto da prijavim nalaze :grin:
Na GooglePlay store-u se na prvi pogled može preuzeti Conversations, uz, naravno, danak


Takođe, na f-droidu ne prikazuje mi ikonicu, pa sam u skrinšotovima video da je (najverovatnije) to to.

Edit: Možda ne bi bilo loše dodati step-by-step instrukcije za sva tri načina kreacije naloga; na sopstvenom serveru, na izabranom serveru, i na random serveru. Iskreno mene ne bi mrzelo da to dodam, samo da skontam. :sweat_smile: Takođe primetih jednu jedinu grešku u pisanju, al isto primetih da se ne koriste čćšđž, i opet dodajem, ne bi me mrzelo da to isprepravljam ukoliko smatrate da je to ok prepraviti. Samo da se snađem sa conversations-om, pa možemo priču da nastavimo tamo.

Dobar feedback, mozda moze da se otvori link sa f-droid sajta u f-droid aplikaciji, pa da stavimo link ka conversations stranici na f-droidu u tutorial.

1 Like

Generalno ne bi bilo loše da tutorijal pri svakom koraku drži korisnika za ruku, pošto ako je poenta uvući ljude koji nisu već stručnjaci, valjalo bi da što više smanjiti to trenje pri dolasku do cilja. Da me ne shvati neko pogrešno, nije kritika, već predlog za optimizaciju :slight_smile:

Slazem se, bilo bi super. Ja sam pokusao tako da napisem tutorail, ali sam verovatno neke stvari propustio, tako da slobodno dodajte sta zelite, ili kao reply ovde ili na wiki.dmz.rs

Svaka konstruktivna kritika je veoma dobrodosla :slight_smile:

1 Like

Ma zato je koncept wikipedie tako dobar, zasnovan na doprinosima zajednice, nemoguće je to sam iz prve dovesti do savršenstva. Svakako hvala za trud <3 Ja sam trenutno u havariji, na oba pc-a reinstaliram OS-ove, čim se to slegne, sastaviću neki draft pa prilažem na razmatranje.

Nije obelezena sekscija “creating an account” i link ka https://compliance.conversations.im/ na njoj ne radi, koliko ja mogu da primetim. Moze neko da ispravi i da stavi na wiki.dmz.rs, svako ko ima nalog napravljen sa dmz.rs sajtu moze da pristupi forumu ako izabere “LDAP” nacin login-a (bilo bi dobro i tutorial za to)

1 Like

To bi bilo bas super!

1 Like

koliko je to u € ?

meni je 4 € uzelo za app…
gplay smradovi za ovu app previse…
to google uzima provizije mnogo…

Conversations imas na f-droidu(link) besplatno, preko play store-a se naplacuje, tako se dev finansira, msm da mu je vecina prihoda od play store-a zapravo.

Ako je do podrske, pretp da je bolje da im se direktno donira, ovako google krajcuje

Ma da narvno, ovo pisem jer sam dev tako kaze, a i bila je drama link