Mislim da je ovo jako tesko definisati i da je jako potrebno definisati ovo. Trenutno kao neki najzvanicniji vid imamo clanstvo u glasackom telu(GT), sa druge strane sastanci su otvoreni i obicno svi udju koji su tu.
E sada to ima probleme u praksi. Evo npr. ja ne dolazim x meseci i sad se vratim i mogu da glasam, a realno se ne cimam oko decentrlae. Sto moze biti slucaj sa bilo kim. Mada ne bih bio u glasackom telu da je bilo sastanaka u medjuvremenu xD Ali generalno taj problem moze da se desi.
Nemam neku definiciju iskreno, otvaram ovu temu da razradimo to.
Da li ima smisla siriti to uopste ?
Jos jedna stvar oko ubacivanja ljudi koji odmah dodju prvi put na sastanak. Uvek ih treba pitati ne ubacivati automatski i jako bitno da neko ko udje u gt da je procitao statut i da se slaze sa njim da bi znao u sta zapravo ulazi.
Nove clanove propitujemo, izvace ceduljice i predstavljaju sta bi radili u fiktivnoj situaciji koju im zadamo.
Mislim da bi bilo dobro uvesti pravilo, da clanovi koji su izglasani na sastanku, pravo glasa dobijaju od sledeceg sastanka nadalje, malo je bilo cudno proslo glasanje, posebno sto je i redosled imao uticaj, sto je po mom misljenju bzv.
Nzm kako bi se ovo resilo, ko ce da racuna izostanke na eventovima xD
Mislim da u ovom slucaju, ako nije bilo sastanaka, nista kljucno se nije desilo u medjuvremenu u sta taj clan ne bi mogao da se ukljuci.
Ogranicavati ulazak u GT je ujedno i korisna stvar, ali i u konfliktu sa time da ne treba praviti hijerarhiju i gatekeep-ovati. Definitivno bih gresio u korist slobode.
Sto se tice neaktivnosti koja kao posledicu ima neupucenost u dogadjaje koji su tacke na sastanku, ne mislim da je to nuzno losa stvar. Recimo, meni se poprilicno svidelo kako je Hugo taj momenat pokusao da okrene na neki nepristrasan i objektivan nivo (idejno, bez obzira da li je uspeo ili ne). Problem je da se u tom slucaju imaju prejaka misljenja sa premalo informacija, uz glasacku moc. Ovaj problem ne postoji ako je osoba svesna svoje pozicije, ali pitanje koliko je to realno. Ovde bih vise voleo da mogu da vidim odgovornost pojedinaca da priznaju sebi da mozda ne treba da glasaju za neka pitanja jer nemaju dovoljno informacija ili nisu objektivni ili nepristrasni.
Malo mi je cringe da se neko izbaci iz GT, pa kad se pojavi na takvom sastanku, samo vrati i opet glasa kao da je oduvek i bio. Cojin predlog mi se svidja u kontekstu situacije koju smo imali - da novoizglasani clan glasa za ukljucenje sledecih novih clanova na istom sastanku. To bi moglo da se ukine, iz ociglednoh razloga, realno je nefer i samo na srecu zbog redosleda. Ne mislim da je realno ukinuti ostala glasacka prava sa trenutnom definicijom clanstva GT, pa samim tim ne vidim ni smisao izbacivanja iz GT.
Da li ovo treba revizirati? Verovatno da, ali je izuzetno pipava tema.