Cantenna DIY antenna radionica

U ovom trenutku pretpostavka je da ćemo organizovati nekoliko sličnih radionica na kojima ćemo praviti tzv. cantenne (konzerva+antena)
Cilj radionice je da se upoznamo sa tehnologijom i istražimo mogućnosti kroz eksperiment. Možda napadnemo svoje lične rekorde za daljinsku wifi komunikaciju !
Predavača eksperta nemamo pa ćemo se osloniti jedni na druge i vrv ispratiti neki online tutorijal.

1 Like

ja bih sledio ovaj tutorijal https://inv.nadeko.net/7IKUZynj5OI?t=3

od materija imamo odgovarajuću aluminjumsku cev fi80mm debljine 2mm i alu lim 2mm

trebaće nam coax kabl sa SMA konektorima, možda neki, SMA to BNC konektori / adapteri, šrafovi, matice i možda pop-nitne.

moramo spojiti ruter ili neki SDR modem sa antenom. Za početak da sakupimo šta možemo.

od alata turpije,testere i burgije za metal. možda alat za pop-nitne.

U fazi testiranja i eventualno kalibracije antene nezamenljivo je imati VNA uređaj (vector network analizer) pa ako neko može da ga nabavi -top.

1 Like

Šta god interesabtno da nađete na temu DIY wifi directional long-range antenna, podelte

ne moramo da pravimo cantenna tip ali ona def zaslužuje mesto u naslovu,ima kreativan naziv.

ja znam još za dva interesantna modela a to su Yagi i Helical antenna.

1 Like