Automatizacija krova

Postoji inicijativa da se u krovu napravi automatizovani sistem kad vec imamo server i staticku ip adresu. Zak hoce da zavrsi pametni interfon koji ce slati poruku preko chat bota za Telegram. Da li je neko zainteresovan da napravi i XMPP bota. Nas predlog je da se sistem integrise sa zajednickim kalendarom krova. I da u periodu kada su predavanja zakazana u prostoru automatski interfon otvori vrata. A za vremenske intervale van termina u kalendaru, interfon trigeruje bota da se javi u zajednickoj grupi ili pojedincima, sa izborom da li tom ko zvoni dozvoliti ulaz ili ne. U razmatranju smo veceras imali i dalje nadogradnje(features) kao sto su:

  • Smart home u krovu preko chat bota

3 Likes

-Automatizacija svetala

  • “On Air”(za gluvu sobu) ili “Work in progress”(za office) ili “Red/green button”(za WC) svetleci znakovi (LED u transparentni enclosure sa istampanim slovima - kao exit-sign).Oni bi se palili na unapred definisane eventove (trigger - micro-switch ili laser ili vremenski interval).
3 Likes

Bacajte predloge i sugestije i hvatajte se u kolo ako vam se ideja svidja.

1 Like

e za svetla mi zvuci kul, za predavanja msm samo mozemo da ostavimo otvorena vrata xD neka elektornska brava sa karticiama mi je logicnija, naravno i fizicka da ostane da ne zavrsimo kao facebook koji se samozakljucao jer se dns sjebo xD

pada mi na pamet i neki led ili lcd panel gde mogu da se pisu poruke od posetilaca krova sa wifi-ja tako nesto

2 Likes

Svidja mi se ideja za lcd, pomenuli smo veceras neki control panel pa bi te poruke mozda dobro dosle u screen saver modu. A za smart lock imam 10 RFID kartica da doniram, i imamo obican kljuc kao opciju. Pisite sta mislite sta bi moglo biti najbolje resenje.

1 Like

https://wiki.hackerspaces.org ima odlicne resurse sto se tice softverskih i hardverskih resenja za ovakve stvari, to bi valjalo da se istrazi na sastancima ili hakatonima

3 Likes

Gledajuci da sam radio ovako nesto kod sebe kuci, koristio bi home assistant, jer se pokazao vrlo pouzdano. Tu moze dosta da se nadoveze i ima odlicne vec postojece plugin-e.

Uredjaji ce koristiti wifi na esp32/arduino-u, a ostale stvari bi bile 433Mhz RF ili zigbee(pametne sijalice, prekidaci, itd.)

Konacan cilj bi bio da mozemo celu prostoriju da stavljamo u mode-ove. Npr. cleaning mode, koji prebaci svetla na crveno i izbaci negde(npr, panel sto je @fram3d spomenuo) kao “Cleaning time”.

Inicialni plan je dizanje home-assistanta i zavrsavanje sistema notifikacija za bravu. Trenutno imam kod koji salje poruku na telegram kad primi struju na odredjeni pin. Provericu voltaze itd od interfona i onda ide testiranje.
Tu npr. mozemo da namestimo “predavanje” mode, gde u periodu od 19h- XXh cim neko zvoni, automatski salje signal da otvori.
Posle moze da padne i neko ludovanje kao pustanje glasovne poruke na interfon kad stigne, itd. itd.

Zeleo bi sa ovim da prosirimo duh decentrale malo dalje od naseg kutka, da polako dobije Dc Krov neki hackerspace vibe.

Svake preporuke ili primedbe su dobrodosle :smiley:

4 Likes

Takodje mislim da je vrlo neophodno da imamo neki status na sajtu, gde ljudi mogu da provere da li je otvorena decentrala.
Zamislio sam tako da kad neko dodje sa kljucem, ima da klikne dugme i tako posalje komandu da promeni status sa offline na online.

4 Likes

Kudos za sve ideje :slight_smile: baš dobro zvuči sve u ovoj prepisci, i HA (koristimo u labu za remote paljenje klime) i ovo za status na sajtu nakon otvaranja.

Pišem čisto da podelim ideju koju smo odradili u labu: dve odvojene žice u bravi na okviru vrata (sa obe strane pločice koja zapravo zaključava), žice idu u pinu (arduino smo koristili tada, ali može bilo šta), 1 je kada je zaključano pošto ima kontakta jelte :), 0 kada je otključano. Na promenu stanja šalje se status gde god, a sajt povlači informacije iz tog mesta.

Lepu zabavu želim :slight_smile:

Razmisljao sam u tom pravcu, ali bolje da ima neka opcija koja je manualna jer tako mozemo da biramo da li zelimo da stavimo da je online ili ne. Sve zavisi od osobe, ali mi je nekako kul kad ima opcija :smiley:

1 Like

Bilo bi dobro da se prvo napravi neki prekidac za klimu, posto ne radi daljinski, pa mora se cupa iz struje svaki put. Jos kad bi moglo automatski da se gasi nocu, jer nekad zaboravimo.
To su nam neki trenutni problemi, ostalo moze posle kao plus.

2 Likes

Ako klima ima wifi, Home Assistant resava taj problem

Nikad cuo da tako nesto, a bolje ne…Dosta je SmartShit-a…

Nije tesko napraviti modul koji salje infrared signal, samo moram da skontam koji se kod salje za paljenje/gasenje/itd, tu ce lepo da pomogne flipper :smiley: Postovacu ovih dana neki basic MQTT template, gde mozete samo da ubacite funkciju za to sto zelite da uradite. Posle se samo napravi dugme na homeassistant dash-u i bam automagically works.

Takodje moramo da razmisljamo o security-u, nije lepo da se baci sve na istu mrezu, upadne neko i napravi ludilo hahah

1 Like

Ukoliko u klimi ima usb port iza one plastike ispod otvora gde izlazi vazduh, onda može da se nakači esp i lako poveže sa HA.

IR je zanimljivije rešenje realno ali ima nešto više posla :slight_smile:

1 Like

Ja mislio da je obivan prekidac na kabl za napajanje najjednostavniji i user-friendly.

2 Likes

za klime bukv postoje univerzalni upravljaci, cuburska pijaca/pejton bela tehnika, ako se secam dobro nisu preko 1000… ono sto je mega bitno jeste da se stavi prekidac na interfon da ne smeta spikerima, kao sto se desavalo, a manje bitna stvar je da se umesto sad crvene lampe iznad vrata od bioskopa/glavne sobe/sale stavi ona “ON AIR” signalna lampa, kao kul detalj, a i kao jasan pokazatalj da je nesto trenutno u toku, i da se na to obrati paznja

@Goodv1bes je u pravu, sto manje smartshita to manje em sigurnosnih rupa em j*bade, a i nizi je trosak :slight_smile:

1 Like

Sad sam namestio klimu i testirao komande preko IR blastera. Radi sve savrseno, ne mora vise da se cupa iz zida kad hocete da je ugasite. Mozemo i to da automatizujemo ali mislim da je i to nadogradnja. Mislim da je najbitnije za sada da se fokusiramo na interfon i bota. I omogucimo komunikaciju sa kalendarom. I bilo bi lepo i ne bi trebalo biti tesko, osposobiti taj status ima/nema nekoga u krovu.

1 Like

Slazem se,mislim da treba odvajati :slight_smile: Pronasao sam kod koji dobija ako hocete sa tim da se igrate :smiley: Samo ponesite flipper…

Pored upravljaca, telefoni koji imaju infrared mogu da kontrolisu klime.

1 Like