Thomas Sowell je generalno u pravu o svemu o cemu sam video da pise. Bilo bi interesantno da vidimo kakav je konsenzus o njemu ovde haha
ne znam kakav je konsenzus ili da li ga ima ali meni izgleda kao neki apologeta kapitalizma, neoliberalizma kako god, nisam gledao ovaj video sto je okacen, neke druge klipove od njega jesam i po secanju mi je tako ostao
al eto mozemo neku ekonomsku diskusiju da radimo ako ima zainteresovanih za samoregulisani flamewar hah
OÄekivao sam takvu reakciju.
Nije apologeta, samo je ekonomski pismen. TakoÄe fenomenalan na poljima svih druÅ”tvenih naukaā¦
Ali da, nema poente diskusija.
Ma da sad ispadne svako ko se ne slaze sa njim, tj. tim idejama neoliberalizama kao sto su āslobodno trzisteā ekonomski nepismenā¦ evo i ovaj klip od āekonomski nepismennogā coveka o thomasu sowellu https://www.youtube.com/watch?v=vZjSXS2NdS0
Slobodno tržiÅ”te nije āneoliberalnaā ideja (Å”ta god ti mislio da āneoliberalnoā znaÄi). Stara je koliko i ekonomija kao druÅ”tvena nauka, znaÄi bila bi ideja klasiÄne ekonomije i dobija ādrugi vjetarā u neoklasiÄnoj ekonomiji.
Sa obzirom da si oÄigledno komunista, bar se malo potrudi i proÄitaj bar neÅ”to od Marksa.
Marks je bio genijalan u svoje vrijeme, i znao npr. dosta viÅ”e od tebe. MeÄutim, zbog vremena kada je živeo i koliÄine informacija kojim je imao pristup, njegova intuicija i predviÄanje nisu bile u potpunosti taÄne (Å”to je oÄigledno po Äinjenici da se nisu ostvarile). Posle i tokom njegovog vremena, ekonomija kao nauka, sociologija, druÅ”tvo etc. je nastavila/lo da se razvija.
Poenta je da su Marksove greŔke sasvim razumljive i ljudske. GreŔke danaŔnjih komunista zaslužuju dosta manje tolerancije.
Da je Marks živ danas, ne bi bio komunista
P.S. proÄitaj knjigu nekad, bilo koju
Kako debilna āargumentacijaā. To isto moze da se kaze i za 50 godina za te komuniste koje ti pljujes.
Svi su ograniceni tehnologijom i znanjem svog vremena, opet neke ideje mogu da odu iznad toga.
Kapiram da ti je poenta samo da izazivas sukobe, te je debilno sa moje strane sto uopste odgovaram na te bait-ove, ali je fer prema @venmo, koji te je najnormalnije udostojio svog misljenja.
Sto se tice tvog Karl Marks-a, a prema recima velikog Homer Simpson-a - if heās so smart, how come heās dead?
MOD EDIT: promenio ime u nick
u sadasnjem kontekstu i mislim, a ti se ni na sta od sowella nisi osvrnuo samo me prozivas za citanje i za ānepoznavanjeā i to bez ikakvog osnova. skroz glupo al kako oces
nemamo pojma sta bi marks bio danas i kakav bi bio, a to na kraju krajeva nije ni bitno
i evo jos za sowella da dodam, ne da je apologeta neoliberalizma i slobodnog trzista nego je klasni izdajnik
sada smo nista a bicemo sve!
sportski pozdrav!