COTM Decembar 2024

Thomas Sowell je generalno u pravu o svemu o cemu sam video da pise. Bilo bi interesantno da vidimo kakav je konsenzus o njemu ovde haha

ne znam kakav je konsenzus ili da li ga ima ali meni izgleda kao neki apologeta kapitalizma, neoliberalizma kako god, nisam gledao ovaj video sto je okacen, neke druge klipove od njega jesam i po secanju mi je tako ostao

al eto mozemo neku ekonomsku diskusiju da radimo ako ima zainteresovanih za samoregulisani flamewar hah

1 Like

Očekivao sam takvu reakciju.

Nije apologeta, samo je ekonomski pismen. Takođe fenomenalan na poljima svih druÅ”tvenih naukaā€¦

Ali da, nema poente diskusija.

1 Like

Ma da sad ispadne svako ko se ne slaze sa njim, tj. tim idejama neoliberalizama kao sto su ā€œslobodno trzisteā€ ekonomski nepismenā€¦ evo i ovaj klip od ā€œekonomski nepismennogā€ coveka o thomasu sowellu https://www.youtube.com/watch?v=vZjSXS2NdS0

1 Like

Slobodno tržiÅ”te nije ā€œneoliberalnaā€ ideja (Å”ta god ti mislio da ā€œneoliberalnoā€ znači). Stara je koliko i ekonomija kao druÅ”tvena nauka, znači bila bi ideja klasične ekonomije i dobija ā€˜drugi vjetarā€™ u neoklasičnoj ekonomiji.

Sa obzirom da si očigledno komunista, bar se malo potrudi i pročitaj bar neŔto od Marksa.

Marks je bio genijalan u svoje vrijeme, i znao npr. dosta viÅ”e od tebe. Međutim, zbog vremena kada je živeo i količine informacija kojim je imao pristup, njegova intuicija i predviđanje nisu bile u potpunosti tačne (Å”to je očigledno po činjenici da se nisu ostvarile). Posle i tokom njegovog vremena, ekonomija kao nauka, sociologija, druÅ”tvo etc. je nastavila/lo da se razvija.

Poenta je da su Marksove greŔke sasvim razumljive i ljudske. GreŔke danaŔnjih komunista zaslužuju dosta manje tolerancije.

Da je Marks živ danas, ne bi bio komunista :smiley:

P.S. pročitaj knjigu nekad, bilo koju

Kako debilna ā€œargumentacijaā€. To isto moze da se kaze i za 50 godina za te komuniste koje ti pljujes.

Svi su ograniceni tehnologijom i znanjem svog vremena, opet neke ideje mogu da odu iznad toga.

Kapiram da ti je poenta samo da izazivas sukobe, te je debilno sa moje strane sto uopste odgovaram na te bait-ove, ali je fer prema @venmo, koji te je najnormalnije udostojio svog misljenja.

Sto se tice tvog Karl Marks-a, a prema recima velikog Homer Simpson-a - if heā€™s so smart, how come heā€™s dead?

MOD EDIT: promenio ime u nick

u sadasnjem kontekstu i mislim, a ti se ni na sta od sowella nisi osvrnuo samo me prozivas za citanje i za ā€œnepoznavanjeā€ i to bez ikakvog osnova. skroz glupo al kako oces

nemamo pojma sta bi marks bio danas i kakav bi bio, a to na kraju krajeva nije ni bitno

i evo jos za sowella da dodam, ne da je apologeta neoliberalizma i slobodnog trzista nego je klasni izdajnik

sada smo nista a bicemo sve!
sportski pozdrav!